Qvalitas Arstikeskuse reumatoloog dr. Oivi Aakre aitas meil leida vastused levinumatele küsimustele seoses osteoporoosiga.

Kellel diagnoositakse haigust kõige rohkem ja miks?

Üle 50-aastastel inimestel on suurem risk osteoporoosiks, kuid see ei ole vananemisega kaasnev ealine iseärasus, vaid ravitav haigus. Osteoporoosi esineb igal kolmandal naisel ja viiendal mehel, kellel aastaid üle 50. Osteoporoosi teket mõjutab terve rida tegureid. Naistel esineb osteoporoosi sagedamini kui meestel hormonaalsete muutuste tõttu menopausi ajal, kui lõpeb naissuguhormooni tootmine ja kaob selle kaitsev mõju luukoele. Seetõttu on veel suurem osteoporoosi risk nendel naistel, kelle munasarjad on eemaldatud või menopaus algab enne 48. eluaastat. Väga oluliseks riskifaktoriks on pärilikkus. Ravimitest põhjustab kõige rohkem luuhõrenemist kortikosteroidhormoonide kasutamine kauem kui kolm kuud.

Millised on peamised põhjused osteoporoosi haigestumisel?

Peamised osteoporoosi riski tõstvad faktorid, mida ise ei saa muuta on vanus, naissugu, menopaus, pärilikkus ja ka eelnevad luumurrud. Samuti võivad osteoporoosi tekkele kaasa aidata paljud haigused, näiteks reumatoidartriit, endokriinhaigused, süsteemsed sidekoehaigused. Kuid olulist rolli haigestumisel mängib ka inimese väheliikuv elustiil, ebatervislik toitumine, suitsetamine ja liigne alkoholi tarbimine.

Kuidas inimene aru saab, et tal võib olla osteoporoos?

Osteoporoos on hiiliv haigus,  mis ise kaebusi ei põhjusta. Sageli on esimeseks märgiks luumurd, mis tekib kui luu on märgatavalt hõrenenud. Selliste luumurdude esinemise sagedus suureneb eelkõige vanusega. Kõige olulisem roll osteoporoosi avastamisel on inimesel endal. Kahtluse korral tuleks kindlasti pöörduda esmalt oma perearsti poole. Haiguse diagnoosimisel ei tasu kohe ära ehmatada, osteoporoosi ravimiseks on olemas tõhusad ravimid. Haiguse ennetamiseks tasuks aga eelkõige tähelepanu pöörata kolmele olulisele faktorile — D-vitamiin, kaltsium ja liikumine.

20. oktoobril tähistatakse ülemaailmset osteoporoosipäeva. Tegemist  on olulise sündmusega, mille käigus soovitakse tõsta teadlikkust haiguse ennetamise ja ravi kohta, kuna osteoporoosi osakaal on suurenenud elanikkonna arvukuse kasvu ja pikema eluea tõttu. Osteoporoos on haigus, mille puhul muutuvad luud hapraks ning tekivad kergesti luumurrud. Iga kolmas naine ja iga kaheksas mees vanuses 50 aastat saavad järgneva elu jooksul osteoporootilise luumurru. Murd lülisambas või puusas põhjustab kroonilist valu ning olulist elukvaliteedi langust, mistõttu on päeva eesmärk panna miljonid inimesed tegutsema õigeaegse osteoporoosi ennetamise, diagnoosimise ja ravi tähtsustamiseks.