Tegelikult ei olegi kohustatud hügieenisidemete/tampoonide tootjad koostisosi avaldama, sest neid tooteid peetakse “meditsiiniseadmeteks”. Kui Andrea helistas otse firmasse Procter & Gamble, et teada saada, mis siis tegelikult on Always Infinity hügieenisidemete sees, siis ainsad koostisosad, mida talle teada anti olid: vaht ja patenteeritud koostisosa Infinicel — väga hea imenduvusega materjal, mis suudab endasse mahutada 10 korda rohkem vedelikku, kui ta ise kaalub.

Testi käigus prooviti põletada kahe erineva tootja hügieenisidemeid. 100% orgaanilised Natracare hügieenisidemed põlevad aeglaselt ja puhtalt ning ei jäta praktiliselt üldse jääke. Seevastu Always Infinity sidemed, millel on varjatud koostisosad, põlevad musta suitsu ja rikkalike jääkidega — see kõik on märk sellest, et need sidemed võivad sisaldada dioksiini, sünteeskiude ja naftakeemia lisaaineid.

Iga tavalise hügieeniside sisaldus on võrdne umbes NELJA kilekotiga!

Ainuüksi see, mida me teame plastiku ohtlikkusest keskkonnale, peaks meid muretsema panema. Näiteks plastifitseerivad kemikaalid BPA ja BPS häirivad embrüonaalset arengut ning on seotud südamehaiguste ja vähiga. Ftalaadid, mis teevad paberist aplikaatorid siledaks ja viimistletuks — on teada, et düsreguleeritud geeniekspressioon ja DEHP võib viia mitme organi kahjustuseni. Lisaks tavalistes hügieenisidemetes sisalduv toornafta plastist võib sisaldada hulga muid potentsiaalseid ohtlikke aineid nagu lõhna neutraliseerijad ja lõhnaained (kindlasti olete kauplustes hügieenisidemete ja tampoonide juures märganud just lõhnastatud tooteid). Sünteetika ja plastik piiravad vaba õhuvoolu ning salvestavad soojuse ja niiskuse, mis võib soodustada pärmseente kasvu tupes ja tekitada tupeseent.

Hind, mida te maksate “puhaste” valgete tampoonide ja hügieenisidemete eest

Selleks, et anda tampoonidele ja sidemetele läbinisti “puhas” ja valge välimus, peavad selles olevad kiud olema pleegitatud. Pleegitamiseks kasutatakse tavaliselt kloori ja see võib luua mürgist dioksiini ning teisi desinfektsioni kõrvalsaaduseid (DBP-d) nagu trihalometaan. Uuringud näitavad, et dioksiin koguneb rasvkudedesse ning vastavalt USA Keskkonnakaitse Agentuuri (EPA) aruande eelnõule nähakse dioksiinis tõsist ohtu rahva tervisele, millel ei ole “turvalist” kokkupuute taset! Uuringud näitavad, et isegi madal või olematu märk dioksiinist võib seotud olla:

  • kudede väärarenguga kõhus ning suguelundites
  • ebanormaalsete rakkude kasvuga üle terve keha
  • immuunsüsteemi allasurutusega
  • hormonaalsete ja endokriinsüsteemi häiretega

FDA ametlik seisukoht on, et tampoonides esinev dioksiid ei ole tervisele kahjulik.