Õunaäädikas või õunasiidriäädikas?

Läbivalt kasutatakse nii nimetust õunaäädikas kui ka õunasiidriäädikas, mistõttu jõuavad nii mõnedki kliendid poodi küsimusega: “Mis neil kahel vahet on?” Õige vastus on, et mitte midagi — ainuke konks on see, et siidriäädikat võib valmistada ka teistest puuviljadest või marjadest. Tavapäraselt kasutatakse siiski õunu, mis bakterite abil käärima pannakse. Nii muutuvad õuntes olevad suhkrud hapeteks ning saadakse äädikas.

Naturaalse õunaäädika saamiseks kääritatakse mahedalt kasvatatud õunu puidust vaatides. See tõstab purustatud õunte naturaalseid käärimisomadusi, mis erinevad poelettidelt leitavate rafineeritud ja destilleeritud äädikate omadest. Kui äädikas on käärinud, sisaldab see tumedat, hägust ja võrgutaolist bakterivahtu ehk sadet, mis on nähtav siis, kui seda rikkalikku pruunikat vedelikku vastu valgust vaadata. Tihti filtreeritakse sade välja, aga tervise seisukohalt on parim just filtreerimata äädikas.

Õunaäädika kasulikud omadused

Õunaäädikas on teada juba aastast 1058. See sisaldab ohtralt kolesterooli alandavat pektiini ning palju erinevaid mineraale, mis on organismi jaoks ideaalses tasakaalus. Eriti tuuakse välja kaaliumi, kuid leidub ka magneesiumi, kaltsiumi, väävlit ning rauda.

Õunaäädikas on hea organismi puhastaja ning ainevahetuse reguleerija. See annab energiat, tugevdab immuunsüsteemi ning pärsib bakterite vohamist, olles seega tõhus paljude tervisehäirete puhul. Ka sisaldab see palju antioksüdante, mis kaitsevad naharakke UV-kiirguse eest — nii aitavad õunaäädikaga salatikastmed suvel nahka päikese eest kaitsta. Paljud on saanud õunaäädikast abi kaalualandusel.

Välispidiselt kasutatakse õunaäädikat juuste loputamiseks palsami asemel. Vanniveele lisatud õunaäädikas aitab punetuse ja päikesepõletusega. See võib vähendada tselluliiti ning aidata konnasilmade korral. Õunaäädika seespidiselt kasutajad väidavad, et see suurendab immuunsust, leevendab allergiad ja aitab säilitada keha happe-aluse tasakaalu. Õunaäädikas on abiks seedehäirete puhul, kiirendab ainevahetust ja vähendab magusaisu, olles seeläbi abiks kaalu kaotamisel.

Sobib nii joogiks kui ka salatikastmeks

Raudne reegel õunaäädika lahjendamise kohta on 1tl klaasi vee kohta, vajadusel võib lisada veidi mett või vahtrasiirupit. Samal põhimõtte kohaselt võib kuumale veele lisada kaks supilusikatäit õunaäädikat, kaks supilusikatäit sidrunimahla, maitse järgi mett, kaneeli ning cayenne’i pipart.

Lisaks võib äädikat kasutada salatikastmeks, mis sobib klassikalise tomati-kurgisalati peale hapukoore asemel. Selleks tuleb segada kokku veerand klaasi oliiviõli kolme neljandiku õunaäädikaga, lisada sellele supilusikatäis suhkrut ning maitsestamiseks tilli, soola ja pipart. Kellel aga tõesti ei õnnestu äädikat kuhugi ära peita, saab seda tarbida kapslitena.

Palsam ihule ja hingele

Palsamiäädika nimetus pärineb legendi kohaselt ühelt 12. sajandi vürstilt, kes seda esmakordselt maitstes hüüatas: “See on palsam nii ihule kui ka hingele!”

Palsamiäädika valmistamiseks purustatakse viinamarjad traditsioonilise jalgadega tünnis tallamise meetodi abil. Mahl kurnatakse ja keedetakse, kuniks selle kogus väheneb kahe kolmandiku võrra. Saadud vedelik pannakse käärima äädikapärmi abil. Äädikas villitakse puidust tünnidesse ning igal sügisel toimub äädika ümbervalamine.

Laagerdumise jooksul aurub äädikast välja vett ning äädikas tõmbab endasse puutünni lõhnu ja maitseid. Õige palsamiäädikas on tume siirupitaoline vedelik. Vaid väike tilgake palsamiäädikat annab viimase lihvi roheliste salatite kastmetele, kauniviljadele, puuviljadele või suupistetele. Valmistatakse ka õrnema ja kergema maitsega valget palsamiäädikat, mida kääritatakse alla aasta.

Kindlasti tuleks palsamiäädikat valides silmas pidada, et sellele poleks lisatud suhkrut ega värvaineid — kui ökopoodides on reeglina müügil puhtad äädikad, mille magusus on pärit naturaalsest käärimisprotsessist, siis tavapoe äädikariiuli ees tuleks teha valik väga hoolikalt.

Ka palsamiäädikal arvatakse olevat tervistavaid omadusi, kuna see aktiveerib immuunsüsteemi, rahustab köha, varustab organismi A, B ja C vitamiinide ning mineraalainetega. Kosmeetikas kasutatakse seda kõõmavastase vahendina ja nägu pinguldavates eliksiirides.

Palsamiäädikas toob esile ja täiustab kõikide roogade maitsed. See sobib ka neile, kes soovivad kasutada vähe soola, kuna annab täiusliku lõhna- ja maitsebuketi ka kõige maitsetumale toidule.

Palsamiäädikat võib proovida ahjuliha ja -kalaga, kõvade juustudega ning kastmeks kõikidele külmadele salatitele, kus palju rohelist. Klassikaliselt kasutatakse seda tomati-mozzarellasalatil.

Allikas: Bioblogi