”Kõige karmim tee organismile paastumise teel puhkust anda on tõepoolest ”toituda” paar päeva ainult veest. Ööpäeva seisnud leiget vett tuleks juua 1,5 kuni 2 l päevas. Juba paar päeva enne seda tuleb üle minna kergele taimetoidule, millega toime tulek annab teile aimu, kas ikka saadakse iseseisva paastuga hakkama või ei. Kindlasti tuleks enne paastumist lõpetada kohvijoomine. Järsk lihatoidult ja kofeiinirikkalt kohvilt paljale veele üleminek võib põhjustada peavalu, uimasust, nõrkust, sest paastu ajal lülitab elundkond oma energia põhiliselt eritusorganitele, et mürgised ainevahetuse jäägid kehast välja viia.

Kui nõrkus ja peavalu kestavad, tuleks paast lõpetada ja minna tagasi kergele taimsele toidule – salatitele, lahjadele suppidele ja putrudele. Järgmisel nädalal võiks aga uuesti proovida, võibolla jõudis organism pisukese näljaga juba harjuda.

Aitavad taimeteed

Teine võimalus on kasutada ravimtaimede tee abi.

* Kui soovitakse parandada närvisüsteemi – likvideerida väsimust, ergutada keskendumist ja mälu, saavutada hingelist tasakaalu, on sobivaimad palderjanijuurte, piparmündi, veise südamerohu või naistepuna tee.
* Tahate paastuga kergendada südame tööd, jooge viirpuu õite või marjade tõmmist.
* On tunda andnud neerud, soovitan leesika, peterselli, pohlalehtede või kadakamarjade teed.
* Kõigile seedeorganitele on hea saialille-, kummeli-, kibuvitsamarja-, teelehetee.
* Allergiaga hädas olevatele pakun välja nõgese- ja angervaksatee. Kopsuvähi raviks peaks tarvitama raudrohuteed koos kalmusejuurte tõmmisega.
* Liigesehäirete all kannatajad võiksid tarvitada paastumisel põldosja ja nõgeseteed koos rootsirohuga.

Loomulikult tuleb kõiki teesid juua suhkru vm magustamisaineta. Arvan, et meeldiv tee aroom ja maitse (küll mitte kõigi tõmmiste puhul) kergendavad ponnistusi päev või paar ilma tahke toiduta toime tulla.

Tuletan meelde, et paastu võiks alustada kasvõi poolest toiduvabast päevast, näiteks õhtul kella viiest hommikuni. Tuleval nädalal loobuda söögist aga juba terveks päevaks – õhtul kella viiest järgmise õhtu kella viieni. Kui siis ”järgmise õhtu kell viis” kätte on jõudnud ja olete kenasti oma organismile puhkust ja tervist andnud, ei tohiks kohe raske õhtueine kallale asuda. Paastujärgsed paar päeva peaksid olema maheda taimse toidu päevad.

Mahla tuleks mäluda

Kolmas meetod on paastuda mahladega, aga ainult igasugustest saasteainetest puhaste ja võimalikult värsketega. Juua näiteks nii hommikul, lõuna ajal kui õhtul pool liitrit suhkruta viinamarja-, õuna-, pirni- või ploomimahla. Kevaditi on väga sobiv kasemahl.

Mahla tuleks juua mäludes, mekitades, et see aeglaselt süljega seguneks. Organism omastab sel puhul paremini A-, C- ja E- vitamiinid ning organismi ”hapendumist” takistavad antioksüdandid. Aga pool tundi enne ja kaks ja pool tundi pärast mahla joomist tuleb siiski juua ka kruusitäis soojendatud vett, nagu järgnevategi paastumisviiside korral.

Juurviljamahl kõhetab vähirakke

Neljas võimalus on tarvitada kudesid taastavat värsket juurviljamahla. Eriti puhastava mõjuga nii vaimselt kui füüsiliselt nõrkadele inimestele on porgandimahl, selle tarvitamisel võivad hävida isegi vähirakud. Mul on tuttav, kes ravis porgandi-, peedi- ja sellerimahla seguga välja maksa vähirakud. Ta tarvitas kolm nädalat juurviljamahla ja ultraheliuuring näitas, et 3cm läbimõõduga vähikolle oli kadunud.

Porgandimahlas sisalduv A-vitamiin toob liigestest välja nn soolad – ebaõige toitumise tagajärjel liigestesse kogunenud happelised jäägid, mis selle häire all kannatajale palju valu põhjustavad. Teatavasti omastavat organism porgandist A-vitamiini siis, kui mahla tarvitada koos vähese puhta toiduõliga. Aga ka järjekindlal ja üsnagi rohkel porgandimahla joomisel on sama toime.

Tõhusad paastumahlad on ka kõrvitsa-, kurgi- ja tomatimahl. Kõik ilma säilitusainete ja soolata. Ja taas: pool tundi iga mahlakoguse ees ja kaks ja pool tundi selle järel kruusitäis vett.

Puljong – soolata

Viies meetod paastu pidada, mis sobib ka pikemaks ajaks ja on kõige vähem ”piinarikas”, on taimse puljongi söömine. Aitab just raskemate liigeste- ja maksapõletike korral, aga on minu praktikas toonud kiiret paranemist ka külmetushaigustest. Mul on kogemus kukkumisel põrutada saanud randme paranemisest: tänu taimsele puljongile ja varemerohu kompressile sain paari päevaga valust ja tursest lahti.

Taimse puljongi retsept: 3 liitrisse keeva vette panna kilo kartulilõike (sügisene kartul peaks olemata koorimata, sest koores sisalduvad ained aitavad lahustada neerukive), suure kooritud sibula, väiksema porrusibula koos rohelise varreosaga (tõhus uriinierituse soodustaja, nn sooladest puhastaja) ja selleri- või petersellilehe. Seda keeta aeglasel tulel tund aega ja süüa paastupäeval aeglaselt mäludes 3 korda päevas koos paari hakitud või riivitud küüslaugu küünega.

Kui magu küüslauku ei talu, keeta klaasis vees 10 min jooksul peotäis puhtaid linaseemneid ja see aeglaselt ära juua. Seejärel võiks uuesti küüslauguga puljongit proovida. Muide, taimse puljongiga paast seisneb siiski vaid puljongileeme, mitte keeduses olnud juurvilja söömises. Puljong peab olema ilma soolata.

* * * * * * * * * * *

Koos kergele taimetoidule ja seejärel paastumisele üleminekuga tuleb harrastada rohket liikumist. Ainult sel puhul saavad kõik koed värsket elustavat verd, kiireneb ainevahetus ja soolte talitlus. Alustada tuleks hommikuvõimlemisega, mis sisaldab harjutusi nii kätele, jalgadele, lülisambale kui peale. Võimlemisele võiksid järgneda jahedad veeprotseduurid ja kogu keha läbi hõõrumine kareda käpikuga. Harjutusi peaks tegema aegajalt kogu päeva jooksul või siis rohkesti kõndima.