Tihti tekivad need probleemid siis, kui hakatakse n-ö trenditoituma (mida tihti peetakse teadlikult toitumiseks) ja jäetakse oma toidulaualt olulisi mineraale sisaldavad toiduained ära. Vaata need mineraalid ja neid sisaldavad toiduained taaskord üle ja siis vaata enda toidulauda kriitilise pilguga — ega sa ometi oma “teadliku toitumisega” endale hoopis liiga ei tee?

1. Kaltsium

Kõige paremini on teada ehk see, et kaltsium tugevdab luid ja hambaid, aga kaltsiumi on samuti vaja selleks, et su veri saaks hüübida ja lihased ja närvisüsteem tõrgeteta töötaksid.

Palju kaltsiumi on piimatoodetes, nii et piimatoodetest täielikult loobumine pole parim mõte. Kui piimatoodetest loobutakse tervislikel põhjustel, tuleb kindlasti kaltsiumi juurde võtta. Lisaks sellele on suures koguses kaltsiumi pähklites ja rohelistes lehtköögiviljades.

2. Kloriid

Kloriid on peamine mineraal, mida su keha vajab maomahlade tekitamiseks. Ta aitab tegelikult kõiki su kehavedelikke tasakaalus hoida.

Kloriidi on palju lauasoolas (mis ongi naatriumkloriid, eks ole) ja ka paljudes köögiviljades, selleris ja tomatites.

3. Magneesium

Magneesiumi on tarvis paljude biokeemiliste funktsioonide jaoks, mis kontrollivad närvide ja lihaste tööd. Magneesiumi järelevalve ulatub ka veresuhkru ja vererõhuni. Lisaks sellele on magneesium luude hea tervise ja tugevuse oluline komponent.

Magneesiumi on kõige rohkem pähklites, seemnetes, täisteratoodetes, kaunviljades, tumerohelistes köögiviljades, jogurtis, lõhes, banaanis ja kartulites. Aga kogused, mida inimene igapäevaselt vajab, on väga suured, nii et tihti peavad inimesed magneesiumi juurde võtma, et päevanorm täis saada.

4. Fosfor

Fosforit on vaja luude kasvuks ja selleks, et rakumembraanid normaalselt funktsioneeriks. Fosfor ja B-vitamiin on ka see tandem, mis muudavad toidu, mida sa sööd, energiaks.

Forforit on palju proteiinirikastes toitudes nagu liha, pähklid, seemned, kaunviljad. Üldiselt selle mineraali puudus väga levinud pole, aga ekstreemsed dieedid või alatoitumine võivad seda siiski põhjustada.

5. Kaalium

Kaalium aitab närvisüsteemil tõrgeteta töötada ja kontrollib lihaste kokkutõmbeid. See tasakaalustab ka vedelike tasakaalu kehas.

Kui sa pole mingi -toitlane ja sööd kõike, siis kaaliumi pärast muretseda pole vaja, sest seda leidub paljudes toiduainetes: kõige rohkem puu- ja köögiviljades, kaunviljades, piimas, pähklites ja lihas.

6. Naatrium

Naatrium ja kloriid töötavad koos kehavedelike tasakaalu nimel. Naatrium reguleerib ka vererõhku —  liigses naatriumi tarbimises peitub oht, sest see võib tõsta vererõhu liiga kõrgeks.

Naatriumidefitsiit ongi üsna haruldane, sest palju rohkem levinud on naatriumi ületarbimine. See oht on kõigil inimestel, kes söövad liiga soolaseid toite, sest nagu juba enne sai meelde tuletatud, siis sool ongi naatriumkloriid. Aga isegi kui puhast soola vältida, siis võib sool salakavalalt toidulauale ilmuda — nimelt poolfabrikaatides on esiteks palju soola ja teiseks sisaldavad säilitusained naatriumi.

Need kuus alustala peavad kõik meid püsti hoidma ja enam-vähem ka ühepikkused olema, muidu kukume kokku. Paljud trenditoitumised unustavad mõne neist alustaladest — ära sa ise siis unusta!

Allikas: About