Mahlades sisalduvad mineraalained on kergesti omastatavad - makroelemendid (kaalium, kaltsium, fosfor, naatrium, magneesium, mangaan, räni) ning mikroelemendid (raud, tsink, vask, jood), vitamiinid - A, B (1,2,3,6,12,15), C, E, K, P, PP. Igal aed- ja puuviljal on oma keemiline koostis, lõhn ja maitse, vitamiinide ning mineraalainete sisaldus.

Valmistades ise värsketest aed- ja puuviljadest mahlu, saate neist kätte kõige kasulikuma.

Pole mingi uudis, et mahlad annavad energiat, jõudu ning tervist. Piltlikult öeldes rikastate mahla juues oma organismi päikese ja maa energiaga. Mahlade võime puhastada organismi ning neutraliseerida mürgiseid ainevahetuse jääke on unikaalne. Süstemaatiline mahlade tarvitamine aitab võidelda paljude haigustega ning tugevdada immuunsust. Peamine on, et neid tuleb juua regulaarselt, mitte juhuslikult.

Mahladieet

Eriti kasulik on mahladieet sügisel ja kevadel. Sügisel on palju värskeid puu- ja köögivilju, mis satuvad lettidele otse aedadest, mitte ladudest. Kevadel on aga vaja end pärast talve puhastada ning täiendada vitamiinide, mineraalide ning mikroelementide varusid.

Hiina meedikud soovitavad teha puhastavaid paaste mitme päeva jooksul. Erinevalt nälgimisest varustab mahladieet organismi minimaalsete toitainetega. Pealegi sisaldavad mahlad palju kaaliumi ning viivad seetõttu välja naatriumi ülejääke.

Iga tõsine ettevõtmine nõuab ettevalmistust. Mõni päev enne mahladieediga alustamist tuleb toiduratsioonist välja arvata alkohol ja kofeiin (kohv, tee, Coca), samuti vähendada suhkru, rasvade ning rafineeritud toiduainete tarvitamist.

Spetsialistid soovitavad kiirdieediks kasutada sidrunimahla. Ühe klaasi allikavee kohta võetakse kaks supilusikatäit värskelt pressitud sidrunimahla, üks supilusikatäis siirupit või mett ning teelusika otsaga cayenne´i pipart. Juua tuleb 8-12 klaasi päevas kolme kuni viie päeva jooksul. See segu kindlustab spetsialistide arvates kõrge energiataseme, mis on küllaldane igasuguse töö jaoks.

Sidrunimahl on hea puhastaja, see seob ning viib kudedest välja toksiine ning stimuleerib maksa puhastumist. Siirup või mesi annavad energiat, cayenne´i pipar parandab vereringet. Lisaks sellele segule võib piiramatult juua kummeli, melissi või piparmündi tõmmiseid (võib ka mitte juua). Lahtistavat teed soovitatakse seejuures juua kindlasti nii hommikul kui õhtul.

Peale sidrunimahla tasub katsetada ka igasuguseid teisi mahladieete - vastavalt hooajale. Magusad või liiga hapud mahlad on parem lahjendada. Samuti võib mahlu maitse järgi segada. Enesestmõistetavalt peavad mahlad olema värsked, mitte konserveeritud.

Dieedist väljumine peab toimuma sujuvalt - selleks kulub minimaalselt kaks-kolm päeva. Kõigepealt tuleks hakata kasutama teisi mahlu, seejärel võtta ette taldrikutäis minimaalse soolasisaldusega köögiviljasuppi või hautatud köögivilju.

Kahjuks säilivad selle puhastava dieedi tulemused lühikest aega juhul, kui inimene pöördub tagasi oma kahjulike harjumuste juurde - hakkab uuesti kasutama stimuleerijaid, rafineeritud toiduaineid, rasvast ning praetut. Ometi on dieedi tugevaks pooleks see, et puhastanud keha ning teadvuse, on juba tunduvalt kergem nendest harjumustest loobuda.

Maitsev arstirohi

Mahlu saab kasutada mitte ainult organismi puhastamiseks jääkainetest ja kaalust alla võtmiseks, vaid ka paljude haiguste ravimiseks. Siinjuures peab märkima, et sel juhul on parem mahlu valmistada kodus vahetult enne tarvitamist. On soovitav, et mahl hapenduks võimalikult lühikest õhu käes ning puutuks vähe kokku mahlapressi metallosadega. Seega tuleb kõike kiiresti teha.

Kui on otsustatud läbi viia ravikuur mahladest, siis tuleb neid juua kolm korda päevas pool klaasi 30-60 minutit enne sööki, ning klaasitäis nii hommikul kui ka õhtul. Ravikuuri ajal on soovitav aegajalt puu- ja köögivilju vahetada, neid võib ka segada ning valmistada sel moel tõelisi ravisegusid.

Teadlased on kindlaks teinud, et porgandi- ja kapsamahla segu taastab mao ning soolestiku limaskesta, seetõttu on gastriidi puhul see segu väga kasulik. Kui organismis jääb puudu rauast (vereanalüüsis on alanenud hemoglobiin), aitab peedi- ja porgandimahla segu, kuna see stimuleerib punaste vereliblede teket, samuti soodustab veresoonte laienemist.

Juursellerist valmistatud mahl sisaldab peale suure hulga vitamiinide ka palju orgaanilist naatriumi. See mahl suurendab tugevasti uriinieritust ning mõjub seetõttu positiivselt migreenide ja neurooside, samuti kusepõie- ning neeruhaiguste puhul.

Sapipõie probleemide korral kasutatakse segu (võrdses koguses) porgandi-, peedi- ja kurgimahlast. Petersellimahl koos peedi-, porgandi- või kurgimahlaga aitab naisi valuliku menstruatsiooni ajal. Petersell on tõeline vitamiinide ning mineraalide kogum, mis aitavad kaasa veresoonte, eriti kapillaaride seinte tugevdamisele. NB!Rasedad peaksid peterselli vältima, kuna rahvamedistiinis kutsuti petereselliga sünnitegevust esile. Inimestele, kes kannatavad silmahaiguste käes, peaks petersellimahl saama igapäevase toidu kohustuslikuks komponendiks. Samuti tuleb meeles pidada, et tegemist on tugevatoimelise vahendiga, mistõttu peaks seda mahla - segatult teiste mahladega - jooma mitte rohkem kui 50-60 grammi päevas.

Teine juba iidsetest aegadest kasutatav ravitaim on viinamari. Viinamarjamahlaga ravitakse jõuetust, verevaesust ning närvisüsteemi kurnatust. Viinamarjamahl on oma toiteväärtuselt võrdne piimaga. Seetõttu tuleks ülekaalulisuse puhul seda vältida.

Viimasel ajal soovitavad teadlased üha rohkem lülitada oma toiduratsiooni ebaharilikke mahlu (lutsernist, võilillest ja saialillest). Lutsern sisaldab rikkalikult klorofülli, viimane on aga inimesele vajalik uute rakkude ehitamiseks ning vanade uuendamiseks. Lutsernimahl on jõu ja energia allikas, see tugevdab immuunsüsteemi, muutes inimese vastupidavaks nakkushaiguste suhtes. Mahl on väga kontsentreeritud, seetõttu tuleb seda juua segatuna porgandimahlaga vahekorras 1:3.

"Ebatraditsiooniline" võilille mahl saadakse lehtedest ja juurtest. Seda hinnatakse rikkaliku mineraalide koostise tõttu: seal on palju naatriumi, kaltsiumi, magneesiumi ja rauda. Võililles leidub hulgaliselt glükosiide, mis annavad sellele kibeda maitse. See kibedus on väga kasulik mao-seedetraktile, kuna stimuleerib mao ja sapipõie sekretoorset tegevust.

Ravivate mahlade maailm on tohutu suur, niisiis tuleb aina juua. Regulaarne mahlade tarvitamine hoiab ära südame-veresoonkonna haigused ning vähendab mitu korda vähi tekke riski.

Köögiviljamahlad - maitsvad ja kasulikud

Tomatimahl ei ole magus ning see on väga väärtuslik omadus. Seda mahla võivad ohtralt juua nii need, kellele on magus vastunäidustatud kui ka need, kes lihtsalt kardavad ülearuseid kaloreid ning ei taha juurde võtta. Mahl sobib kõikide mittemagusate toitude juurde ning teda võib edukalt ka õlle asemel juua. Mahlaga lahjendatakse pakse köögiviljasuppe, sellega hautatakse suvekõrvitsaid, maitsestatakse salateid ning valmistatakse kastmeid. Kodus valmistatud tomatimahl on rikas C vitamiini poolest (45 mg klaasi kohta)

Ainsaks tomatimahla puuduseks on kõrge naatriumisisaldus. Inimesed, kes piiravad söögisoola kasutamist, peaksid olema ettevaatlikumad ka selle mahla suhtes.

Kõrvitsamahl on väärtuslik dieettoiduaine. kõrvits on rikas pektiinide poolest, sisaldab palju askorbiinhapet ja karotiini, samuti B ja E vitamiine. Kõrvitsamahl on kaaliumi-, kaltsiumi- magneesiumi- ja rauasoolade allikas. Sellest mahlast eraldati aine, mis pärsib tuberkuloosikepikeste kasvu. Mahl on ka asendamatu abiline võitluses liigse kaaluga. Kõrvitsamahla võib juua pool klaasi kolm korda päevas - see soodustab organismi puhastumist jääkainetest ning vähendab näljatunnet.

Kapsamahl sisaldab hulgaliselt väävlit, kloori ja joodi. Viimane omadus on eriti kasulik noortele naistele, kes kannatavad joodi puuduse all. Väävli ja kloori ühend puhastab soolestiku limaskesta. Kapsamahl on üldtugevdav vahend, eriti hästi mõjub igemete veritsuse puhul. Mahl parandab söögiisu.

Suvekõrvitsamahl ei ole rikas vitamiinide poolest, küll aga sisaldab rikkalikult kaaliumi, kaltsiumi, fosforit ning rauda. Mahlas on ka palju orgaanilisi happeid ning valku. See on kõige väiksema kalorsusega mahl, seetõttu soovitatakse seda juua neil, kes soovivad kaalust alla võtta.

Peedimahl on väga kasulik südamehaiguste, samuti maksa- ja neeruhaiguste puhul. Mahl parandab vere koostist, reguleerib menstruaaltsüklit ning on kasulik naistele kliimaksi ajal. Peet viib välja metalle ning radioaktiivseid aineid, puhastab hästi organismi ning normaliseerib vererõhku. Enne kasutamist võiks peedimahlal lasta toatemperatuuril seista või lahjendada teiste mahlade või veega.

Kartulimahl on põletikuvastane, parandab haavu ning normaliseerib maohappesust ja arteriaalset rõhku.

Porgandimahl on üks kõige toitvamaid ja ravivamaid mahlu, olles tõeline kasulike ainete ladu. Eriti palju sisaldab mahl karotinoide, mis muutuvad organismis A vitamiiniks. Arvatakse, et meie tavaline toiduvalik ei kindlusta organismi vajadust selle tähtsaima vitamiini järgi, millest sõltub nii nägemine, naha ilu, kui ka hingamisteede ning seedetrakti limaskesta seisund. Porgandimahla regulaarne tarvitamine taastab A vitamiini defitsiidi. Mahlas leidub palju kaaliumi ning foolhapet. Porgandimahl kaitseb ka närvisüsteemi ülekoormuse eest, aitab düsenteeria, meningiidi, skleroosi, kehvveresuse, tuberkuloosi ja rahhiidi puhul.

Marja- ja puuviljamahlad - aromaatne ime

Viinamarjamahl taastab energiat. Seda soovitatakse juua kusihappe väljaviimiseks organismist, neerukivide lahustamiseks, arteriaalse rõhu alandamiseks, südamelihase toonuse tugevdamiseks, ainevahetushäirete ning neeru- ja maksahaiguste puhul.

Greibimahl on meeldivalt mõrkjas ning kustutab kuuma ilmaga suurepäraselt janu. See mahl annab jõudu, parandab seedimist, normaliseerib vererõhku. Isutuse puhul on viljalihaga mahl parim abiline. Väsimuse korral soovitatakse juua veerand klaasi mahla pool tundi enne sööki, unetuse puhul aga pool klaasi enne magama heitmist.

Apelsinimahl on küllap populaarseim mahlade seas. Esiteks on see maitsev. Teiseks on värskelt pressitud mahl C vitamiini sisalduse poolest enamusest üle (välja arvatud mustasõstra- ja kapsamahl).

Pastöriseerimisel lisatakse mahlale valmistamise ajal osaliselt hävinud C vitamiini asemele uus vajalik kogus, seetõttu sisaldub mõlemal juhul liitris mahlas 35 mg C vitamiini. See aga moodustab kahjuks vaid poole vajalikust ööpäevasest vajadusest, nii et isegi liiter pastöriseeritud mahla ei lahenda probleemi.

Apelsinimahl toniseerib ning parandab ainevahetust. Maohaiguste puhul tuleks seda lahjendada (1:1)

Kirsimahl on tõeline kogum rauda ja fooliohapet. Mahl on kasulik kehvveresuse puhul, peale selle tugevdab ta veresooni ning omab põletikuvastast toimet. Kirsimahlas sisalduvad pektiinid aitavad organismist välja viia mürkaineid.

Õunamahl on mahl, mida valmistatakse ning hoidistatakse kodustes tingimustes kõige sagedamini. Õuna-aastal on see kõige kindlam moodus varustada oma pere joogiga, mille eest võib ise vastutada. Mahl sisaldab palju kaaliumit ja rauda, samuti boori - elementi, mis mõjub luudele tugevdavalt.

Õunamahl on kasulik mao-sooletrakti häirete puhul, see parandab vere koostist, alandab kolesterooli taset ning seda juuakse kehvveresuse puhul. Õun on kõige rahumeelsem puuvili, kuna teda võib kasutada koos kõikide teiste köögi- ja puuviljadega.

Ananassimahl sisaldab looduslikku rasvapõletajat. Tal on meeldiv maitse ja lõhn. Mahla soovitatakse lastele pärast nakkushaigusi. Ananassimahl noorendab organismi ning ravib angiini ning neerusid. Mao limaskesta ärrituse puhul lahjendada mahla vee või rohelise teega.

Pirnimahl omab antiseptilist ning valuvaigistavat toimet, mahl ergutab ning parandab vere koostist. Soovitatakse juua suhkruhaiguse puhul.

Sidrunimahl on väga tugevatoimeline ning vajab lahjendamist (1 teelusikatäis klaasi vee kohta). Juuakse tihti koos meega. Mahl puhastab suurepäraselt organismi jääkainetest ning on rikkalik vitamiiniallikas.

Jõhvikamahla ei kasutata ega müüda naturaalselt. Jõhvikas on niivõrd hapu maitsega, et teda võib tarvitada lahjendamata ning magusaks tegemata vaid ravival eesmärgil. Müügil olevas mahlas on vähem kui kolmandik jõhvikamahla, ülejäänud on vesi ja suhkur. Suhe on peaaegu sama kui koduses morsis. Klaas kodust morssi või kisselli sisaldab ööpäevase C vitamiini annuse. Mahlal on palavikuvastane toime, mistõttu sobib juua anda kõrge temperatuuri puhul. Jõhvikamahl on ka vana vahend kusepõie ning neerude ravis.

Mahl - see on osa tervetest eluviisidest. Kalorite loendajatele on ehk abiks järgnev tabel ühes klaasis sisalduvate kilokalorite kohta.

Aprikoosinektar120 Porgandimahl 45
Apelsinimahl90 Sellerimahl35
Greibimahl95 Peedimahl75
Murakamahl 75 Troopiline nectar115
Mandariinimahl90Pirnimahl95
Ploomimahl140Kookospiim20
Mustsõstranektar110Õunamahl95
Granaatõunamahl (suhkruta)95
Mangomahl (suhkruta)90

Võrdluseks: 0,33 liitrine Coca-Cola pudel sisaldab 185 kcal.