Dermato-veneroloog SERGEI MALTSEV:

Palju aastaid on meil siin põhjamaal moes olnud end võimalikult pruuniks päevitada. Isegi verevaks põlenud või kõõmana kooruvat nahka peetakse saavutuseks. See on umbes nii, nagu oli saunaleiliga. Kui ikka sada kraadi laval ei olnud, siis eesti mees sauna ei läinudki. Niisugused mõõdupuud.

Eestlased on heledanahaline metsasoost rahvas, kelle tundlikkus päikesekiirguse suhtes tihtipeale juba geneetiline. Metsarahvas saab oma paraja portsjoni kasulikku päevitust kätte ka varjulisemates kohtades. Kui kuidagi muidu ei saa, kui et peab end kiiresti tõmmuks praadima, tuleb tingimata kasutada päikesefiltriga kaitsekreeme. Nende valikust ja sobivusest nahatüübile annavad kõik apteekrid piisava ülevaate.

Kõige hoolsamalt peaksid end liigsest päikesest tuleneva UV-kiirguse eest kaitsma heleda, tedretähnilise ja õrna nahatüübiga inimesed. Neil on suurim oht melanoomi (naha halvaloomuline kasvaja) tekkeks. Tingimata peaksid end hoidma ka paljude sünnimärkidega päikesevõtjad.

Kuuma päikese käes võib saada kannatada inimese immuunsüsteem, mistõttu ägenevad kroonilised haigused, nagu munasarjapõletikud, kõrgvererõhutõbi, kurgumandlite põletik, ohatised.

Ameerikas kantakse juba laiaäärseid kübaraid ja moes on päikesevarjud. Eelistatakse mitmesuguste toitvate kreemide pruuni jumet. Õnneks on märgata, et teadmine päikeseallergiast, päikese nahka kuivatavast ja vanandavast toimest ning nahavähi riskist jõuavad tasapisi ka meie inimesteni.

Käin vahel Pirita rannas ujumas. Peale noorte on seal ka eakaid päikesekummardajaid, keda kutsutakse rosinateks. Nad päevituvad päris pruuniks, sest kortsus nahk võtab päikest hästi. Aga tervis?

Aastatega muutub nahk kuivemaks ja õhemaks. Ultraviolettkiirgus, mis vee ääres on eriti tugev, kahjustab nahka veelgi ja šansid melanoomi tekkeks on väga suured. Nahavähk on küllaltki edukalt ravitav. Eakad tulevad sageli dermatoloogi juurde ja kurdavad, et kehale on tekkinud sügelevad või veritsevad käsnad ja soovivad neist lahti saada. Niisuguseid lõikusi tehakse aga ainult laserkliinikus ja need maksavad tubli summa.

Aastast aastasse korduv info päikese salakavalast kiirgusest peaks küll olema kõigini jõudnud. Aga nudistide rannaribal on juba palju alasti naisi ja mehi. Kuidas mõjub päike naise rindadele?

Mehe suguti ja naise rinnad on eriti tundlikud kehaosad. Nudistid väidavad, et alastus on tagasiminek emakese looduse hõlma. Et kiviaja inimene käis ka alasti ja oli tugev kui purikas. Kahjuks oleme me kiviaja inimestest nii kaugele arenenud, et vägisi sinna tagasi minek pole muud kui mõtteviis.

Minu vastuvõtul oli hiljuti suguti põletusega nudist. Mees oli ennast paljaks koorinud ja selili pruunistuma asunud. Elund, mis terve elu jooksul nii palju kiiritust polnud saanud, sai tugeva päikesepõletuse. Mees küsis: “Vaadake, doktor, mu suguti ajab nahka nagu uss, mis sellest nüüd edasi saab?”

Kas suhkruhaiged tohivad päevitada?

Päevitada ei tohiks need, kellel esineb vitiliigo (melanotsüütide hävimisel põhinev naha laiguline pigmenditus). Pigmendita kohtades tekib päikesepõletus. Ka veresuhkru taset langetavad preparaadid muudavad naha päikese suhtes ülitundlikuks.

Doktor Maltsev, kas teie käite rannas vinget päikest võtmas?

Mitte rannas, vaid merel. Seal on päike aga tõesti vinge. Pean oma nahka pidevalt kaitsma, sest olen lapsepõlvest peale purjetaja. Seepärast olen peale meditsiiniliste teadmiste väga kursis, kuidas päike mõjub. On üks tüüpiline ütlemine — meremehe nägu. Kortsus ja kare, suure kurbelise ninaga.

Teil ei ole neist ühtegi.

Kasutan spetsiaalseid UV-filtriga kreeme. Prille. Purjetaja vormi. Kindaid. Maikuust alates olen merel olnud. Sõitsin hiljuti purjekaga Soome ja tulin sealt uue purjekaga tagasi. Päikesepõletust pole saanud.

Päikesekummardajate hooaeg on alles ees. Minu juurde on tulnud juba inimene, kes sai võsa vahel päevitades tugeva allergia. Metsavälul või võsa vahel võivad tundlikule inimesele lisaks päikesekiirgusele mõjuda ka taimede eeterlikud õlid.