Suvisel ajal tangime ennast D-vitamiiniga eelkõige tänu päikesele, muul ajal on asjad keerulisemad. Üldjuhul tuleb tarvitada D-vitamiini eraldi lisaks. Abiks on ka D-vitamiini sisaldavad toidud.

D-vitamiini madalat taset seostatakse nüüdseks suurema riskiga haigestuda kasvajatesse, diabeeti, sclerosis multiplex’i, infarkti, tuberkuloosi ja teistesse infeksioonidesse.

Meile, hobisportlastele, on äärmiselt oluline D-vitamiini võime parandada lihasjõudlust. Rohkem jõudlust — paremad tulemused, ilusam välimus.

Kuidas määrata D-vitamiini taset?

D-vitamiini taseme määramine toimub verest ja mina lasen seda teha enda perearstil. Ega nad selliseid nö “oma lõbuks” teste väga hea meelega ei tee, ent ise olen alati saanud kokkuleppele. Õnneks arusaam selle uuringu vajalikkusest suureneb iga päevaga ja usun, et asjad on hakanud paremuse poole liikuma.

D-vitamiin toidus:

Lisaks päikesele ja toidulisanditele saad D- vitamiini ka kalamaksaõlist, rasvastest kaladest (suitsuangerjas, lõhes, heeringas), aga ka munakollastest, maksast, piimast jne.

9 märki, mis võivad viidata D-vitamiini puudusele:

1. Lihasnõrkus

Kui tunned trennis, et jääd üha nõrgemaks ja nõrgemaks, siis võib olla üheks põhjuseks D-vitamiini puudus.

2. Nukrameelsus

On leitud, et madala D-vitamiini tasemega naisi ohustab kaks korda suurema tõenäosusega depressioon.

3. Suurenenud valutundlikkus

Krooniline valu võib olla seotud ebapiisavat D-vitamiini kogusega.

4. Mikrotraumad

D-vitamiin soodustab luude kasvu ning kui sinu kehas on seda toitainet ebapiisavas koguses, muutuvad sinu luud hapramaks, mis omakorda suurendab mikrotraumade ohtu.

5. Kõrgenenud vererõhk

D-vitamiini aitab reguleerida vererõhku. Kui D-vitamiini pole piisavalt, võib tõusta sinu vererõhk.

6. Unisus

On leitud, et D-vitamiini madalam tase võib olla seotud suurenenud päevase unisusega.

7. Tujukus

D-vitamiin mõjutab ka sinu tuju mõjutava serotoniini taset, mistõttu võid olla kergemini ärrituv.

8. Langenud vastupidavus

Mõned uuringud on näidanud madala D-vitamiini tasemega sportlaste puhul väiksemat aeroobset võimekust ja üldist vastupidavust.