Östrogeeni, testosterooni ja progesterooni hulk mängib rolli selles, kui palju või vähe energiat sul on. Need mõjutavad ka seda, millist trenni oleks kõige parem teha ja kui palju kaloreid sa seda tehes kulutad.

Esimene nädal: energia on maksimaalne

Kui vereeritus on lõppenud, tõuseb testosterooni (energiahormoon) ja östrogeeni (tujutõstja) hulk märgatavalt ning tunned ennast värskena ja oled valmis mäetippe vallutama. Sel perioodil on kõige lihtsam trenni teha või sellega alustada. Samuti on parim aeg lihaste vormimiseks, sest just sel ajal on tõestatud kõige efektiivsemad tulemused.

Ka isu väheneb, nii et kui plaanid dieedile minna ja oma eluviise muuta, siis tsükli esimene nädal on selleks kindlasti kõige tulusam.

Millist trenni teha?

Kickbox, pallimängud, pikamaajooksud, karmimad jõusaalitrennid.

Teine nädal: vastupidavus tõuseb

Östrogeen ja testorsteroon on nüüd tipus ning aitavad kehal energiat efektiivsemalt jaotada — sa jõuad kauem ja rohkem. Naisjalgrattureid jälgides leidsid uurijad, et sel perioodil oli neil jõudu rohkem, nad jõudsid kauem sõita ja tegid seda kiiremini kui muidu.

Östrogeen hoiab ka su isud kontrolli all, nii et vajadus kommi ja šokolaadi järgi väheneb drastiliselt.

Millist trenni teha?

Kuna nüüd on sul tuju pidevalt laes ja oled väga sotsiaalne, sobib sulle tants ja aeroobika, zumba on ideaalne. Jõuad ühele trennile veel teisegi otsa teha, energiat jagub lihtsalt nii palju.

Kolmas nädal: tagasi maa peale

Ovulatsiooni ajal tunned, kuidas energia kaob su kehast ning eelmiste nädalate trennirutiin tundub nüüd olema täiesti jabur ja võimatu. Põhjus selles, et munaraku vabanemisega tõuseb su kehatemepratuur, et viljastunud munaraku pesastumiseks ja embrüo kasvamiseks mõnusam keskkond luua. Sina ga seetõttu higistad trennis rohkem ning pead kõvemini pingutama, et eemisel nädalal käkiteona näivat harjutust sooritada. Hea uudis on aga see, et kalorid põlevad 2,5-11% kiiremini!

Paraku kasvab nüüd vigastuste oht, sest östrogeeni languse tõttu tunned ennast nõrgemana ja relaksiini taseme langus muudab liigeseid toetavad sidemed pehmemaks.

Ja nüüd tulevad need tüütud isud tagasi — krõpsupakist on väga raske mööda vaadata ning šokolaadikook tundub vastupandamatu. Äkilised ja ootamatud isud on põhjustatud progesteroonitaseme tõusust ja heaoluhormooni serotoniinitaseme langusest. See kombinatsioon sunnib keha vett kinni hoidma, mistõttu oled paistes ja kõht ei käi enam korralikult läbi.

Millist trenni teha?

Mine jalutama, sõida rattaga või treeni vaikselt kodus, sest suhelda sa ilmselt kellegagi ei taha. Igasugune aktiivne treening tundub võimatu ja raskena, seetõttu pole mõtet ennast liigselt tagant sundida.

Söö iga paari tunni järel väike eine, mis aitab kõikuvat veresuhkrut tasakaalus hoida. Kõikuv veresuhkru tase muudab sind närviliseks ja kurjaks, nii et ära lase sel juhtuda.

Neljas nädal: veri

Energia hakkab vaikselt tagasi tulema, sest progesteroonitase normaliseerub, kuid verekaotuse tõttu tekib nüüd rauapuudus, mis väsimusele ikka hoogu annab. Kui nüüd ebamugavustundest üle olla suudad ja trenni jõuad, tunned ennast paremini ja tervemana kui need, kes diivanil lösutavad. Trenn aitab endorfiinidel ehk heaoluhormoonidel oma tööd teha ja tuju paraneb, samuti on trennitüdrukutel vähem kõhukrampe.

Personaaltreener Daniel Wheeler soovitab menstruatsiooninädalaks tõsta oma kalorinormi 2200 peale võrreldes 1640ga, mis peaks olema ovulatsiooninädala norm. Praegusel hetkel on keha suurema pinge all ja vajab rohkem energiat.

Millist trenni teha?

Väldi peapealseisu. Sörkjooks, aeroobika, aktiivne kõnd on sel perioodil head. Tampoonikasutajate seljavalusid ja kõhukrampe aitab leevendada ujumine.

Allikas: The Sun