Masseeri peavalu minema

Nii ida- kui ka läänemaistes ravitraditsioonides soovitatakse peavalude leevendamiseks massaaži — ehkki põhjendused on veidi erinevad. Lääne arstid usuvad, et peavalu võib tekkida siis, kui väikesed nahka hoidvad lihased on liiga pingul — järelikult saab massaažiga neid lihaseid lõõgastada ja valu leevendada. Ida meedikud arvavad aga, et peavalu tekib siis, kui energia jääb pähe lõksu, nii et qi (energia) vool ja levik, mis on tervise ja heaolu seisukohalt esmatähtis, on tõkestatud. Nad usuvad, et massaaž leevendab valu seepärast, et aitab kahjulikult kuhjunud energial väljapääsu leida.

1. Harja juukseid kummiharjastega harjaga juuksepiirist tahapoole pikkade kindlate liigutustega, liikudes üle kogu pea. Siis kummarda pea ette ja harja juukseid kaela poolt pealae suunas. Tee mõlemat viis korda.

2. Hõõru näpuotste padjanditega aeglaselt ja sügavalt läbi juuste kogu peanahka. Alusta otsmikust ja liigu üle pealae kaelani. Kui oled pead mõni minut masseerinud, võid tunda kihelust või tuikamist — see on märk suurenenud verevarustusest ja aju stimuleeriva hapniku juurdevoolust.

3. Nüüd pane käed mõlemale poole pead, nii et kämmalde alumised osad jäävad vastu meelekohti. Vajuta kätega õrnalt viie sekundi vältel meelekohti, siis anna survet järele ning libista käed üles pealaele. Korda vajutamise ja libistamise tsüklit, varieerides nii surve tugevust kui ka libistamise kiirust, kuni tunned, et pinge peas hakkab järele andma.

4. Lõpeta massaaž sõrmi aeglaselt läbi juuste libistades, siludes õrnalt sassis kohti. Siis kratsi õrnalt surudes peanahka küüntega, liikudes otsmikult kaelani; tee seda kolm korda. Iga korraga suurenda veidi survet. Lõpuks vabasta allesjäänud pinge peanahas nii, et haarad pihku salgu juukseid ja sikutad seda kergelt allapoole. Hoia juukseid kolm sekundit, enne kui järele annad ja teise salgu pihku võtad. Veendu, et sikutad järjekorras õrnalt kõiki juuksesalke, siis vabaneb kogu peanahk pingest.

Katkend raamatust “Kehahoolduse käsiraamat”, autorid Mona Behan ja Susan Elisabeth Davis, kirjastus Varrak 2010. Koostöös tuntud naha-, juukse- ja kehahooldustoodete tootja The Body Shopiga sündinud raamat pakub naistele sadu viise oma tervise, välimuse ja vaimse heaolu parandamiseks — energia kogumisest mürkainetest vabanemiseni.