Diagnoos silma järgi

„Kahjuks pannakse gripidiagnoosi liiga kergekäeliselt ja silma järgi — näiteks sagenesid detsembri lõpus ja jaanuari alguses gripidiagnoosid eriti silmnähtavalt Ida-Virumaal ja Narvas. Kui Narvast aga proove palusime, selgus, et laborisse saadetud 20 proovist polnud ükski gripp,“ ütles Terviselehele tervisekaitseinspektsiooni viroloogia kesklabori juhataja Silver Jõks.

5.-11. jaanuar registreeriti 6144 haigusjuhtu, uue aasta alguses ja jõulude ajal 3000-4000 ümber, nii et oleme jõudnud tagasi detsembri alguse tasemele. “Minu teada on laboratoorselt diagnoositud vaid üks gripijuhtum Paides ja sellele pole mingit puhangut järgnenud ka lokaalselt,” märkis laborijuhataja. Ent veel on vara hõisata, sest ees on veebruar ja märts.

Gripile ja bakteriaalsele viirusele on ravim täiesti olemas, paragripile ja teistele hingamisteede viirustele mitte. “Arstid kipuvad liiga kergekäeliselt antibiootikume välja kirjutama,” kaebab Jõks. “Gripiravim ja –vaktsiin teistele viirustele aga ei mõju ja selle vale määramine on puhas raharaiskamine või vaktsiini diskrediteerimine.” Seetõttu on vaja haigus ennekõike ära tunda ja ravile allutada, vältimaks tüsistusi — näiteks kopsu- või neeruvaagna põletikku või krooniliste haiguste ägenemist. Kui inimesel 4-5 päeva jooksul palavik ei lange, tuleks sekundaarse bakteriaalse viiruse ohu tõttu kindlasti arsti poole pöörduda, paneb Jõks inimestele südamele.

Kui aga gripiravimit paragripi põdejale määrata, siis ei mõju see üldse, sama kehtib vaktsiini puhul. Viroloogialaboris on diagnoositud enamasti paragrippi, vähemal määral ka teisi ägedaid hingamisteede viirusi — 280st proovist 147 juhul oli vastus positiivne, neist 130 paragrippi, 10 adenoviirust ja teist samapalju RS-viirust (esineb peamiselt lastel).

Viimaste aastate sagedasemad gripilained naabrite juures Lätis ja Soomes pole Eestisse epideemiat õnneks toonud ja haigestumus grippi on olnud väga tagasihoidlik. Ka sel hooajal on meil siiani vedanud — gripi sissetungi Eestisse pole olnud vaatamata sellele, et Peterburis, Lätis ja Soomes on grippi haigestumiste arv tõusnud. Analüüsid tasuta Paljud perearstid ei tea, et viroloogialabor teeb praegu gripianalüüse tasuta ja epidemioloogid kurdavad, et perearstid ei taha kuidagi labori poole. „Perearstid võiksid meiega julgelt ühendust võtta, et teaksime, kunas ja kus gripp puhkemas,“ märkis Jõks. „Oleme valmis ka perearste instrueerima, kuidas haigelt proovi võtta — seal pole midagi keerulist, tuleb vaid haige ninast veidi kaabet võtta; siiski on üks väike nõks, mida tuleb teada.“

Mis on mis

- Paragrippi tunneb eelkõige valusast kurgust, võib esineda kuiva, haukuvat köha (harvem ka nohu).
- Gripp algab tavaliselt kõrge palaviku (vähemalt 38 kraadi) ja lihasevaluga (viimane võib tekkida ka paragripi puhul), võib olla ka peavalu, halb enesetunne. Kõige ohtlikum on A-viirus — kui räägitakse paljusid riike haaravast epideemiast, siis ongi tegemist enamasti A-viirusega.
- Adenoviiruse puhul võivad lisaks teistele hingamisteede haiguste tunnustele kaasneda silmapõletik, seedehäired, kõhuvalu (mistõttu rahvasuus kutsutakse seda ka silma- või kõhugripiks, ametlikult selliseid haigusi ei tunta).
- RS-viiruse puhul võib köha kulgeda astmaatiliste nähtudega, nii et lapsel võib isegi lämbumisoht tekkida.
Allikas: Tervisekaitseserver

Pea meeles, et

… õige viiruse saab kindlaks määrata vaid laboris.
… esimeste haigustunnuste ilmnemisel pole tingimata tarvis ravimite järele tormata — enne proovi looduslikke raviviise, sest keemia koormab haigusest niigi koormatud organismi veelgi.
… kui haigestunul palavik 4-5 päeva jooksul ei lange, tuleb kindlasti arsti poole pöörduda, sest on sekundaarse bakteriaalse infektsiooni lisandumise oht.
… kui on tegemist külmumise ehk meditsiinikeeli hüpotermiaga (kehatemperatuur langeb alla +35 kraadi), siis ei tohi kannatanule alkohoolseid jooke anda ega käsi-jalgu soojendada, vaid mässida ta sooja ja kuiva teki sisse, panna pikali või istuma, anda sooja jooki ning aeglaselt ja ettevaatlikult hakata soojendama kehapinda, kaenlaaluseid ja kubeme piirkonda.