Maks on inimese organismi suurim nääre, millel on oluline roll ainevahetuses. Selle ülesanneteks on vere glükoosisisalduse reguleerimine, kolesterooli , sapi, plasmavalkude ja hormoonide tootmine ning kahjulike ainete lagundamine. Maks on ka energia, mitmete vitamiinide (A-, D-, B12-, K-vitamiin) ja mineraalainete (raud, vask) depooks. See on eluks vajalik organ, toetades peaaegu kõigi teiste organite tööd, mistõttu on eriti oluline, et hoolitseksime oma maksa eest.

Kuidas me oma maksa kahjustame?

Ennetus on alati parem kui tagajärgede likvideerimine. Maksa koormavad organismi jaoks toksilised ained ning nagu ka kogu ülejäänud organite puhul — liigtarbimine. Kindlasti tuleks vähendada sigarettide, alkoholi, kohvi, küllastunud rasvade, pestitsiidide, suhkru ning võimaluse korral ravimite tarbimist. Kahjulikku mõju avaldavad ka keskkonnast sissehingatavad või nahaga kokkupuutes olevad kemikaalid.

Kiir- ja valmistoidud sisaldavad suurel hulgal küllastunud rasvhappeid, soola ja suhkrut, mille töötlemine on maksa jaoks suur töö. Piirama peaks töödeldud rasvaste lihatoodete nagu salaami, peekon ja vorstid tarbimist, kindlasti tuleb hoiduda ka kartulikrõpsudest, saiakestest, tortidest ja teistest rasvastest näksidest. Kui maks on hõivatud transrasvade lahustamisega, ei ole ta samal ajal võimeline tegelema muude toksiinidega. Lisaks liigsele soolale ja suhkrule tuleb vältida igasuguseid kunstlikke magustajaid, värvaineid, maitse- ja säilitusaineid.

Alkoholi liigtarbimine on üks peamisi maksahaiguste põhjuseid. Alkoholi lõhustamise käigus tekib mitmeid keemilisi ühendeid (atseetaldehüüd, hapniku reaktiivsed osakesed), mis tekitavad kehva enesetunnet, peavalu, iiveldust ning on vähki soodustava mõjuga.

Maksa ülekoormuse sümptomid

  • Ülekaalulisus, võimetus kaalust alla võtta, aeglane ainevahetus
  • Kõrge kolesteroolitase ja vererõhk
  • Sagedased peavalud või migreen
  • Plekid nahal, värvimuutused, tüükad ja sünnimärgid
  • Akne, psoriaas, ekseem, rasune nahk, nahalööbed, sügelus
  • Seedimisprobleemid, kõrvetised, happe refluks, kõhupuhitus pärast söömist, üleliigsed gaasid, kõhukinnisus, kõhulahtisus, ärritatud soole sündroom
  • Halb hingeõhk, keelekatt olles pikalt söömata
  • Toiduallergia, tundlikkus keskkonna ja kemikaalide suhtes
  • Magusaisu, soov liigselt alkoholi tarbida
  • Nägemise hägustumine
  • Sage või kestev väsimus
  • Hormonaalsed häired, madal sugutung , impotentsus
  • Unehäired, unetus
  • Depressioon, alanenud meeleolu, meeleolu kõikumine või bipolaarne häire, viha
  • Maksavähk
  • Sapikivid, sapipõie probleemid
  • Immuunsuse alanemine, korduvad külmetushaigused, palavik
  • Mäluhäired
  • Vaimne väsimus
  • Enneaegse vananemine, juuste enneaegne hallinemine

Kuidas hoida ja puhastada oma maksa?

Õige toitumise, elustiili ja toidulisanditega on võimalik maksa funktsioone taastada ning ennetada probleemide teket. Toidukorrad peaksid olema väikesed, et organismil ei tekiks korraga liigset koormust. Lähtuda tuleb klassikalistest soovitustest tarbida palju mahedalt kasvatatud puu- ja köögivilju, eriti antioksüdantide rikkaid nagu porgand, tomat, roheline paprika; antotsüanidiini-rikkaid, näiteks punapeet, viinamarjad; ja glükosinolaatide rikkaid (kapsas) aedvilju. Joo lisaks palju puhast vett, vedelikuga koos väljuvad organismist mürgid.

Antioksüdantide poolest rikas maarjaohakas on üks võimsamaid maksa toetavaid taimi. Selle seemneõli sisaldab silibiniini, mis kaitseb ja uuendab maksarakke. Uuringud on näidanud maksa funktsioonide paranemist isegi hepatiiti põdevatel patsientidel. Lisaks viib see välja toksilisi aineid ja parandab üldist immuunsust.

Teine peamisi maksa kaitsjaid on antioksüdant glutatioon. Seda saab süües näiteks brokolit, sparglit ja arbuusi. Klorella-nimeline vetikas toodab enda kaitseks just glutatiooni, seega lisades toidule või joogile klorellapulbrit või manustades seda tablettidena, saab lihtsalt oma maksatööd turgutada. Klorella väljutab samuti organismist nii raskemetalle kui ka pestitsiide.

Maksa aitab turgutada ka C-vitamiin. Lisaks C-vitamiini rikkale toidule (marjad, tsitruselised, astelpaju) on soovitatav juurde võtta ka looduslikke C-vitamiini toidulisandeid. Samuti on abiks Omega-3 rasvhapped, mida leidub külmavee kalades (lõhe, makrell) ja kreeka pähklis.