Mitte mingisugused preparaadid ei asenda sportimist ega tasakaalustatud toitu. Ning samuti tuleks südametervishoiu huvides järgida alljärgnevaid nõuandeid:

Ennekõike leidke enda jaoks sobivaim lõdvestumismetoodika. See on arvestatav vahend ühe riskifaktori – stressi - kontrolli all hoidmiseks.

Usaldage inimesi. Hirm ning negatiivne suhtumine ümbritsevasse suurendavad südameataki riski. Olge avatud ning ärge tõugake teisi endast eemale.

Ajage oma rida. Ärge peitke oma emotsioone enda sisse. Õppige oma seisukohti kaitsma ning vähendate ka stressi oma elus.

Suhelge. Veetke sõprade ja sugulastega sama palju aega kui töölgi. Üksinduse all kannatavad inimesed on palju vastuvõtlikumad südamehaigustele kui need, kelle elu on täidetud armastuse, sõpruse ja hoolitsusega.

Õppige andestama. Paljud on pidevalt vihased teiste peale kunagi ammu tehtud vigade eest. Andestage oma lähedastele. Ning ärge unustage andestada ka iseendale reaalsete ja väljamõeldud puuduste eest.

Elage olevikus. Stressi üks põhilisi tekitajaid on oskamatus olevikus elada. See näib ääretult lihtne, kuid ometi kulub tohutu aeg mineviku üle juurdlemisele ning hirmudele tuleviku ees. Tundke rõõmu tänasest päevast.

Kui aga siiski peaks südamehädad kimbutama hakkama, siis selleks puhuks jätke meelde vähemalt alljärgnevate ravimaimede nimed. Üle 50 aastased võiksid taimi kasutada kui igapäevaseid toniseerivaid vahendeid tugevdamaks südame-veresoonkonna tööd. Loomulikult arstiga konsulteerides.

Argumente ravimtaimede kasuks on olemas nii traditsioonilises rahvameditsiinis kui ka teaduslikes uuringutes. Allpool on kokku kogutud detailne informatsioon taimedest, mis on võimelised ära hoidma ateroskleroosi, hüpertooniat, insulti ja infarkti. Peale selle aitavad need taimed oluliselt parandada enesetunnet, kui juba mõni tõsine haigus käes on.

Lähemalt neljast “südamlikust “taimest. Võib valida just selle taime, mis sobib antud juhul kõige paremini. Vajadusel võib neid kõiki ka omavahel ühitada. Kui aga tekivad kahtlused, on parem abi otsida spetsialisti käest.

Ei tohi unustada, et taimed avaldavad küllalt suurt mõju organismile ning võivad tugevdada teiste preparaatide mõju. Kui arst on välja kirjutanud südamerohud, ei tasu ravimtaimi kasutada ilma temaga nõu pidamata.

Viirpuu (Crataegus spp)

Ajalugu
Viirpuu lehti, marju ja õisi kasutatakse südamehaiguste raviks juba üle 2000 aasta, ammu enne farmakoloogia teket meie mõistes. Kasu: Tugevdab südamelihast ning parandab vereringet. XIX saj arstid kirjutasid seda oma patsientidele välja vererõhu alandamiseks ning südame- veresoonte ummistuse vältimiseks.

Toime
Viirpuu lehed, õied ning viljad sisaldavad flavonoide. Need ained soodustavad pärgarterite puhastumist, alandades sellega vererõhku, parandades vereringet ning kindlustades hapniku ning vajalike mikroelementide juurdepääsu südamesse. Flavonoidide toime sarnaneb antioksüdantide toimega. Lisaks sellele, et nad takistavad kolesterooli kogunemist veresoonte seintele, vähendavad flavonoidid ka naastude moodustumist arterites. Seega aitab taim efektiivselt ravida südame veresoonte ummistuse varaseid staadiume.

Viirpuus sisalduvad antioksüdandid kaitsevad südant ja artereid vabade radikaalide hävitava tegevuse eest. Rakumembraane tugevdades ning veresoonte elastsust tõstes, parandab viirpuu organismi vereringet.

Viirpuu aitab parandada südamelihase tööd, normaliseerides kokkutõmmete rütmi.

Kõrvalnähud
Viirpuu on pikaajaliseks tarvitamiseks absoluutselt kahjutu. Enamgi veel, parimaid tulemusi saavutatakse alles pärast 6-kuulist kuuri. Kui aga samaaegselt kasutatakse ravimeid vererõhu alandamiseks, tuleb enne arstiga konsulteerida, sest viirpuu mõjutab teisi preparaate. Pealegi ei tasu ületada soovitatud annust, sest see võib viia vererõhu äkilise languseni, kutsuda esile minestuse ning peapöörituse.

Doosid
Südamehaiguste profülaktikaks võib juua viirpuuteed. 2 teelusikatäit kuivatatud õisi ja lehti valada üle 1 klaasitäie keeva veega, lasta tõmmata 15 minutit, kurnata ning juua 2-3 klaasitäit iga päev. Tee võib asendada ½ teelusikatäie tõmmisega 2 korda päevas.

Juba diagnoositud südame-veresoonkonna haiguste raviks võtta tõmmist (1/2 teelusikatäit 3 korda päevas) või kapsleid (120-240 mg) 3 korda päevas.

Küüslauk (Allium sativum)

Ajalugu
Küüslauku kasutatakse tavaliselt kulinaarias, kuid juba Vanas Roomas soovitasid arstid seda oma patsientidele.

Viimase kolmekümne aasta jooksul on teadlased läbi viinud sadu uuringuid ning tõestanud, et küüslauk avaldab tugevat toniseerivat toimet südame-veresoonkonna tegevusele. Saksamaal on taim ametlikult tunnustatud efektiivne vahend kolesterooli taseme alandamiseks ning südamepuudulikkuse ennetamiseks. Regioonides, kus toiduvalmistamises kasutatakse rikkalikult küüslauku – Itaalias, Hispaanias – esineb südame-veresoonkonna haigestumisi tunduvalt vähem. Just seetõttu osutab Ülemaailmne Tervishoiuorganisatsioon oma 1999.a resolutsioonis küüslaugu kasutamise vajalikkusele kolesterooli taseme alandamiseks, vererõhku normaliseerimiseks ning ateroskleroosi raviks.

Toime
Küüslauk tugevdab südant mitmel viisil. Väga efektiivselt toimib see kolesterooli ja triglütseriidide taseme alandamisel.

Peale selle sisalduvad küüslaugus antioksüdandid, mis kaitsevad südant ning artereid vabade radikaalide eest. Sel moel tugevnevad rakumembraanid, veresooned muutuvad elastsemaks ning paraneb vereringe.

Küüslauk aeglustab ka vere hüübimist, vähendades seega infarkte ning insulte esile kutsuvate trombide moodustumise riski. Vedeldades verd võitleb küüslauk ka edukalt hüpertooniaga (kõrgvererõhutõbi).

Kõrvalnähud
Küüslauk ei ole toksiline, kuid suurtes annustes võib esile kutsuda seedehäireid. Selle vältimiseks on hea kasutada küüslauku toitudes, mitte eraldi. Ei tohi unustada, et küüslauk vedeldab verd, seetõttu tuleb arstiga nõu pidada, kui tarvitatakse ka aspiriini ning E-vitamiini.

Doosid
Südame-veresoonkonna haiguste profülaktikaks ning kolesterooli taseme alandamiseks tuleks iga päev ära süüa vähemalt üks küüslauguküüs. Ateroskleroosi ning hüpertoonia puhul suurendada annust kuni 3 küüneni päevas.

Kui organism omastab värsket küüslauku halvasti, proovige kapsleid või tablette (10 mg päevas profülaktikaks, 30 mg – raviks). Küüslauku sisaldavad preparaadid on väga mitmekesised ning seetõttu omavad erinevaid efekte. Suurem osa uurijaid on ühisel arvamusel, et allitsiin, mis annab küüslaugule iseloomuliku lõhna, on põhiline aktiivne komponent. Allitsiin moodustub küüslauguküünte peenestamisel.

Ginko e hõlmikpuu (Ginkgo biloba )

Ajalugu
: Ginko kuulub vanimate puuliikide hulka, ning on kasvanud Maal umbes 300 miljonit aastat. Puu ise on samuti küllalt pikaealine – mõnede eksemplaride vanus küünib 1000 aastani.

Hõlmikpuu vilju kasutati Aasias juba iidsetel aegadel pikaealisuse eliksiirina. Ka lääne teadlased on tõestanud ginko lehtedel positiivse mõju südamele ja südame-veresoonkonna süsteemile.

Toime
Ginko aktiivseteks komponentideks on flavonoidid ja terpenoidid. Need ained parandavad vereringet ning vähendavad infarkti ja insuldi tõenäosust, ennetades trombide moodustumist.

Ginkol on ka antioksüdantsed omadused - tugevdab veresoonte seinu, muutes need elastsemaks ning kaitseb vabade radikaalide eest.

Kõrvanähud
Hõlmikpuud peetakse samuti ohutuks. Kõrvalnähud on harvad ning võivad esineda vaid kergete kõhuhäirete ning peavaluna. Kõhuhäirete vältimiseks tuleks ginkot kasutada koos toiduga. Peavalu ilmnemisel vähendada annust kaks korda ning seejärel pöörduda järkjärgult soovitatud doosini tagasi.

Koos aspiriini või E-vitamiiniga võib ginko verd liigselt vedeldada. Seetõttu tuleb eelnevalt arstiga nõu pidada.

Doosid Vajaliku hulga raviainete saamiseks soovitavad spetsialistid hõlmikpuud tõmmisena, mis sisaldab 24% glükosiide ning 6% terpen-laktone 40mg 3 korda päevas. Ravikuur – 6 kuud.

Mürr

Ajalugu
Indias kasvava madala põõsa - mürri vaik alandab vastavalt arvukatele uuringutele kolesterooli taset ning ennetab ateroskleroosi.

Vanas Indias raviti mürri abil rasvumist. Pärast mitmekordseid uuringuid tunnistas India valitsus mürri lipiidid kolesterooli taseme stabiliseerimise vahendiks.

Toime
Mürri lipiidid alandavad nn halva kolesterooli ning triglütseriidide taset, tõstes seejuures hea kolesterooli taset. Mürr ennetab ka ateroskleroosi ning vähendab isegi olemasolevaid aterosklerootilisi naaste.

Kõrvalnähud
Mürri lipiide võetakse vaid tinktuuri näol. Selliselt pole need toksilised isegi pikaajalisel kasutamisel. Et vältida probleeme neerude ja maoga ei tohi pakendil toodud doose ületada. Raseduse ajal ei soovitata mürri kasutada, kuna see võib tekitada kusepõie krampe.

Doosid
Kui kuu aja möödudes on kolesterooli tase normaliseerunud, tuleb katkestada mürri kasutamine ning anda eelistus küüslaugule.