Kõik algas muret tekitavast köhast …

Et köha tekitas kahtluse kopsude suhtes, pöördusin kopsuarstide poole, kus analüüsil leiti pärmiseened Candida. Olen selle probleemiga olnud perearsti ja kahe kurguarsti juures. Mulle on kirjutatud hirmuäratav nimekiri ravimeid, mis on maksnud üle 1500 krooni. Mul koguneb kurku lima, mida pean kraaksudes välja köhima, siis saan mõneks ajaks rahu.

Hiljuti lugesin saksakeelset brosüüri "Senioren Ratgeben" ja sain veidi targemaks.Tean, et mu häirel võib olla seos hambaproteesidega ja suu hügieeniga.

Mõjuv ravim pärmiseente vastu on nystatin. Seda on saada tilkadena, suspensioonina või geelina suu limaskestadele laiali määrimiseks. Soovitav on vahendit kasutada 4 korda päevas ja lasta suus 3-4 minutit mõjuda, enne kui alla neelata. Ravimist tuleb jätkata seda, kuni suu limaskestad on pärmiseentest vabad.

Teine mõjus vahend on teepuuõli, mille pärmiseente vastane toime on samuti teaduslikult tõestatud. Teepuuõli, mis pärsib pärmiseente arengut, soovitatakse paar tilka igapäevasesse suuloputusvette. Nystatin ja teepuuõli on üleminekuperioodil, kui inimene alles harjub proteesidega, küllaldane.

Hambaharja tuleks öösiti hoida alkoholilahuses, lahjendatud piiritus peaks apteekides saadaval olema. Hambaharja niiskete harjaste vahel tunnevad pärmiseened end suurepäraselt, kuid alkoholilahuses pole neil sansse paljunemiseks.

Täpsema kirjelduse leiate Terviselehest.