Piim on on meie organismile vajalik. Piimatooted (piim) peaks olema toidulaual iga päev ja igas vanuses. Piim, nagu munagi, on elu alustamise sümbol. Piim ei saa olla kunagi ega kellelegi kahjulik. Millist piima, missugusel kujul, milliste lisanditega tarbida, see oleneb inimese tervislikust seisundist.

Mitte ükski toiduaine ei anna organismile kõike vajalikku. Kõige lähemal täiuslikule toiduainele on piim — on ta ju vastsündinule ainsaks toiduks. Piim on elutähtsate vitamiinide ja mineraalainete allikas, annab meile täisväärtuslikud valgud, rasvad, süsivesikud, kaltsiumi ja magneesiumi luude ülesehituseks jne.

Muidugi on igal inimesel omad probleemid: piimasuhkru talumatus (rahvasuus allergia), seedehäired jpm. Kuid kõik see kehtib rõõsa piima kohta.

Vanematel inimestel ei soovitata tihti rõõska piima juua, sest aeglasema ainevahetuse tõttu tekib kehas rohkem limaaineid, mis lasevad lahkelt areneda kahjulikel bakteritel, viirustel, seentel. Eriti puudutab see inimesi, kes kannatavad liigesehaiguste all ja kes tarvitavad valuvaigisteid. Viimased mõjuvad maole ja sooltele kahjulikult ja nüüd juba osutub rõõsk piim kahjulikuks, sest tablettide mõjul on häiritud normaalne mikrofloora. Normaalsest mikrofloorast sõltub kogu organismi limaskestade olukord.

Antibiootikumi-, aga ka liigestevaluravi järel võib soolestikus vohama hakata pärmiseen Candida albicans, mis ei jäta kuigipalju ruumi toidu imendumise seisukohalt vajalikele bakteritele. Allergia ja laktoosi intolerantsi, limaskestade ja liigeste haigestumise üheks levinumaks põhjuseks on minu enda kogemustel (tarvitasin kolm aastat valuvaigisteid) soolte ja mao ebatäiusliku mikrofloora ja ensüümide vähesusest põhjustatud teatud ainete defitsiit kehas. Küll üritasin end turgutada mitmete apteegiensüümidega, sest lisaks liigeste valule sain tunda ka maovalu! Niipea kui läksin üle hapupiimatoodetele (eriti biotooted), olid kõrvalised vaevused kadunud.

Soolestikule vajalikud bakterid saab hapupiimast, jogurtist ja teistest hapupiimatoodetest. Otsekohe vähendavad need ka kõhukinnisust, mis enamikel juhtudel liigese haigustel süveneb. Öeldakse, et surm on peidus jämesooles ja luudes peitub elujõud. Halvasti töötava jämesoole tõttu võib hävida luudes peituv elujõud, sest sooltest kaltsiumi mitteimendumise tõttu muutuvad luud nõrgaks.

Tänapäeval on müügil elusbakteritega rikastatud hapupiimatooted. Nende bakterite abiga luuaksegi soolestikus terve keskkond, mis parandab ka jääk- ja mürkainete väljutamist, soodustab normaalset seedimist ning tugevdab paikset immuunsust. Biotooted (ka pett ja Gefiluse tooted) on kasulikud liigeste haigustel, korrastavad seedimist, tõstavad immuunsust, pikendavad eluiga, alandavad kõrget vere-rõhku, parandavad ainevahetust, hoiavad ära vähi tekke.