Kodutohtri oktoobrikuu teemad
* Külma aja viirusetõrje

* Armukese sündroom

* Kui jalad löövad nõrgaks

* Piinav põiepõletik

* Osteoporoos: hõre luu, hõredam elu

* Lapse palaviku peletuseks

* Saledate saladused

* Menopaus: öösel unetu, päeval väsinud

* Valutavate randmete heaks

* Psoriaasi leevenduseks
Inimene, kes on kord juba kusepõiepõletikku põdenud, tunneb selle kohe ära. Sagedane soov minna tualetti ei lase rahulikult olla, kuid sinna jõudes ei tule põiest uriini kuigi palju. Ehkki haigus on sümptomite poolest piinav, ei võeta selle korralikku ravimist tihti tõsiselt. Niimoodi võib haigus sagedaste põletike tagajärjel muutuda krooniliseks.

Mis on tsüstiit?

Põiepõletik ehk tsüstiit tekib haigustekitajate sattumisel põide.

Dr Kaldoja selgitab: “Uuringutega on kindlaks tehtud, et 85 protsendil juhtudest on haiguse põhjustajaks inimese soolestikust pärit bakter E. coli, mis kinnitub kuseteede ja põie limaskestadele, paljuneb seal ja tekitab infektsiooni. Naised põevad sagedasti tsüstiiti just anatoomiliste iseärasuste tõttu. Neil on lai ja lühike kusiti, mis paikneb bakteritega rohkelt asustatud päraku läheduses. Samuti võib tekkida põiepõletik seksuaalse aktiivsuse suurenemisel ning siis kutsutakse seda mesinädalate tsüstiidiks.”

Üks põiepõletikku soodustav tegur võib olla ebapiisav hügieen. Samas nendib perearst, et ka liigne hügieen võib haiguse sagenemist soodustada: “Antibakteriaalsete pesuvahenditega pesemise käigus uhutakse minema ka kasulikud bakterid. Naised, kellel on põiepõletik sage külaline, peaksid kindlasti kasutama ainult neile sobilikke hügieenivahendeid.”

Vahel võib haigestumist soodustada ka jaheda ilmaga kantav sünteetiline pesu, samuti niiske pesu, näiteks ujumisriiete selga jätmine. Tsüstiiti haigestumist võivad soodustada ka ebapiisav vedeliku tarbimine, organismi jahtumine ja kõik üldist immuunsust vähendavad seisundid.

Kuidas põiepõletikku ära tunda ja mida esimese asjana teha? Milline on haiguse ravi? Kas põiepõletikku saab ennetada? Kõikidele nendele küsimustele leiad vastuse Kodutohtri oktoobrikuu numbrist.