Sinu esimene mõte, peita end lihtsalt laua alla, kuni asi unustatakse, ei tule kõne allagi. Praegusel keerulisel ajal on eriti oluline teada, mil moel oma apsakate ja nende tagajärgedega toime tulla. Loe edasi, kuidas järgnevatest prohmakatest väärikalt väljuda ja ehk neist veel kasugi lõigata.

1. PROHMAKAS
Meilisid kogemata kogu kollektiivile edasi ropu anekdoodi, mille vend sulle saatis, või e-kirja, kus sa oma bossi üle jorised.

Ära paanitse. Mõtle rahulikult järele, enne kui kogu firmale vabanduse saadad. Koosta sõnum pealkirjaga: “Tühistan: (eelmise meili pealkiri).” Kirjas kirjuta: “(Sinu nimi) palub tühistada e-kirja pealkirjaga (eelmise meili pealkiri).” Siis aruta oma otsese ülemusega, mida edasi teha. Ta on sinuga ühes paadis isegi siis, kui sa oma kahetsusväärses sõnumis tema üle irisesid, sest ka tema tahab draamat leevendada. Tema soovib omakorda oma bossile näidata, et saab naljast aru ja suudab alluvate eksimustega toime tulla. Seleta talle, kuidas asi juhtus, vabanda ja ütle, et rohkem sa nii ei tee. Kui sa meilis oma bossi põhjasid, siis lisa: “Mul on väga kahju ja piinlik, et see nii juhtus. Ma lihtsalt pidin end välja elama.” Paku talle välja, et saadad pärast meili tühistavat kirja ka vabandusega meili. Aga kindlasti pead sa oma ülemuse ees vabandama, eriti siis, kui oled teda solvanud. Ütle: “Mida ma saaksin teha, et seda heastada? Lahendaksin selle olukorra nii, nagu sina soovid.” Viimane sõna jäta bossile.

2. PROHMAKAS
Esitasid julgelt ultimaatumi: “Ma soovin suuremat palka või lähen töölt minema.” Su ülemus ütles, et sa blufid.

Kui sa sel hetkel ka lahkumisavaldust lauale ei löö, mõjub su ultimaatum kui hale väljapressimiskatse. Oma sõnade tagasivõtmine ja tuha pähe raputamine – vabandad, öeldes, et sulle meeldib su töö ja tegelikult on sul veel palju õppida – võib samuti hoopis vastupidiselt mõjuda. Bossile jääb igaveseks meelde, kuidas sa tühja ähvarduse saatel suuremat palka nõudmas käisid. Kui firma ei saa hetkel palgatõusu lubada, paku alternatiive: teed lisatunde, et suuremat palka õigustada, töötad kaks päeva nädalas kodus või vähendad oma töötunde, et endale mingi osalise koormusega koht lisaks otsida. See leevendab sinu ultimaatumit ja taastab usaldusväärsust. Või kui sa tahadki ära minna, aga pole selleks veel kohe valmis, võid proovida oma bluffi mahendada. Näiteks ütle: “Andke mulle kaks kuud parema töökoha otsimiseks.” Aga tea, et pärast seda sul enam tagasiteed ei ole. Loo moraal: ära kunagi ähvarda töölt lahkuda, kui sa selleks tegelikult veel valmis pole.

3. PROHMAKAS
Ütled kolleegi kohta halvasti või levitad ta kohta kuulujuttu firma tualettruumi “kaitsvate” seinte vahel ja WC-kabiinist astub välja… tema.

Anna kolleegile hetk maharahunemiseks (või nutmiseks), seejärel mine ta kabinetti koos selle inimesega, kellega kempsus temast rääkisid. Ei tohi kunagi vabandada nelja silma all, kui solvamine toimus avalikult. Su kolleeg väärib, et vabandaksid tema ees nii, et seda kuuleksid ka teised asjaosalised. Ja ära kasuta oma vabanduses sõna “kui”! Näiteks pöördumine: “Mul on väga kahju, kui see, mis ma rääkisin, sind solvas.” See kõlab, nagu sul oleks väga kahju, et su kolleeg on ülimalt tundlik. Siis lase kolleegil kõik välja laduda, mis tal sinu kohta öelda on, ja ise ära ütle midagi. Sa oled ta pahameele ära teeninud.

4. PROHMAKAS
Firma raamatupidaja võtab su superkuluka “ärilõuna” tšeki pärast vahele (tegelikult pidasid poiss-sõbra sünnipäeva).

Loe oktoobrikuu Cosmopolitanist:
  • Leighton Meester – kõmutüdruk, keda me kõik armastame.
  • 23 tegevust, mida tasub teha ALASTI.
  • Kas ka sina otsid ideaalmeest?
  • “Ma šoppasin ennast võlapõrgusse.”
Hakka kiirelt CV-d koostama. Kui oled oma häbiväärse teo üles tunnistanud, peaksid olema ka valmis oma tööst loobuma. See oli nii tõsine rikkumine, et ei piisa, et maksad raha tagasi ja ütled: “Palun vabandust, ma enam nii ei tee.” Soov amet maha panna on autunde väljendus. See ei sunni neid sind vallandama, kuid võib päästa sulle su töökoha. Kui mõistetakse, et tegemist on siira patukahetsusega, võivad nad sulle uue võimaluse anda. Halvim stsenaarium: ole valmis, et nad su palve rahuldavad. Alati ei ole küll võimalik oma töökohta säilitada, aga vähemalt saad oma renomee taastamisega pihta hakata.

5. PROHMAKAS
Mäletad vaevu, kuidas sa tekiila-shot’e kummutasid, dekolteelt soola peale limpsisid ja laulsid: “… ainult lollid teevad tööd.” Järeldus: sa käitusid firma peol väga-väga halvasti.

Sa tahaksid häbist maa alla vajuda ja kogu kollektiivi ees kirjalikult vabandada. See pole aga hea mõte. Kui oma patud mustvalgel uuesti lagedale laod, tõmbad endale vaid rohkem tähelepanu ja peo pikantsed detailid võivad sind tulevikus kummitama hakata. Neela oma uhkus alla ja palu mõnda sõbralikku kolleegi, kes su firma tavasid hästi tunneb, et ta aitaks sul “pilti kokku panna.” Kuna sa toimunu detaile vaid ähmaselt mäletad, tasuks sul täpsemalt teada, kui piinlik sul juhtunu pärast peaks olema. Ehk pole lugu sugugi nii hirmus, kui arvad, või äkki ongi teie firma pidudel nii kombeks. Kui aga asi on üsna hull, aruta seda oma ülemusega, et mõista, palju sa oma käitumisega endale kahju tekitasid. Ütle: “Ma armastan oma tööd, aga ma käitusin nagu ühikapeol ja ma ei taha, et minust jääks selline mulje.” Anna märku, et sellist asja tulevikus enam ei juhtu. Libastumisi on kõigil ette tulnud, isegi sinu bossil. Vaata ainult, et need korduma ei kipu.

6. PROHMAKAS
Jätsid üliolulise asja tähtajaks tegemata või ei pidanud kokkuleppest kinni, mille tõttu kaotas su firma ühe kliendi.

Paanitsedes võib sul tekkida soov asi kinni mätsida või, veelgi hullem, püüda süü enda kaelast ära veeretada ja pilduda võltse vabandusi: “Mul oli kohutavalt palju asju kaelas.” või “Ma ei saanud turu-uuringute osakonnalt aruannet kätte.” Aga mida rohkem sa asja teiste kaela ajad, seda halvemas valguses ise paistad. Kinnimätsimine on alati hullem kui rikkumine ise. Enne, kui vabandama hakkad, koosta nimekiri tegevustest, mida kahju heastamiseks kavatsed ette võtta. See võiks välja näha selline: 1) Selgita kolleegidele juhtunut ning vabanda; 2) Kuidas selliseid asju tulevikus ära hoida; 3) Ideed, kuidas kaotatud klienti tagasi võita; 4) Kiri või telefonikõne kliendile. Mine vabanduse ja selle nimekirjaga otsejoones ülemuse juurde ja aruta läbi, kuidas edasi tegutseda. Isegi siis, kui boss pooled punktid maha kriipsutab, näitab see, et suudad kiirelt ja konstruktiivselt olukorrale reageerida. See ütleb su kohta järgmist: “Olen aus, mul on kohusetunne. Ma olen kiire taibuga ja suudan probleeme lahendada.”

7. PROHMAKAS
Otsustad lühikesest suvest viimast võtta ja teatad bossile, et oled haige, või kasutad vana tuntud matusele minemise vabandust. Järgmisel päeval ilmud tööle värske päevitusega.

Anna end vabatahtlikult üles. Isegi kui boss sind välja ei kutsu, on sellises olukorras vaikimine väga riskantne. Sa oled ise oma vale luust ja lihast tõestuseks ja ülemus ilmselt juba ootab, kas sul on julgust oma valet üles tunnistada. Seleta, miks sa selle vabanduse välja mõtlesid, näiteks sa ei tahtnud tõde tunnistades halba muljet jätta või kartsid, et saad eitava vastuse. Ära püüa ühte valet teisega kinni mätsida (à la “Matus ei kestnudki tervet päeva ja ma lootsin, et pisut päikest teeb meele rõõmsamaks.”). Esimene vale oli süütu ja lapsik, aga teine väljamõeldis annab su ülemusele märku, et sind ei saa usaldada – oled läbinisti valelik. Mõistlik boss palub sul tulevikus enam mitte valetada ja hindab sinu valmidust oma libastumist tunnistada.

8. PROHMAKAS
Su sülearvuti ütleb üles ja neelab alla nii sinu kodutöö kui ka kõik selle, mille kallal terve meeskond kuid on vaeva näinud. Loomulikult unustasid sa ka back-up’i teha.

Kõigepealt leia mingi vaikne nurgake ja ela end välja (ka nutta või karjuda on täitsa okei). Kui sa jälle mõistuse juures oled, hakka taastamisplaani välja hauduma. Ehk saab IT-osakond projekti eelmise versiooni firma serverist kätte? Äkki on kellelgi töö paberil olemas? Palju selleks aega läheb, et kõik otsast peale uuesti teha? Tehnokatastroofe tuleb ikka ette, aga kolleegid on palju mõistvamad, kui neile siiralt kõik ära seletad, vabandad ja tegevusplaani välja käid. Sa võid seda võtta kui võimalust hiilata. See näitab su bossile, kui hästi sa stressirikkas hädaolukorras toime tuled.

9. PROHMAKAS
Ühel nõrkushetkel puistasid oma kolleegile liialt südant. Nüüd teab kogu kontor, et said oma eksilt paha haiguse või et oled oma bossi kõrvuni armunud.

Piinlikkuse vältimiseks tahad teha näo, et ei mäleta midagi, ja kuna sul on mäluauk, ei mäleta sa ka seda, mida rääkisid. Arva, mis siis saab? Mitte keegi ei usu sind ja kogu kollektiiv teab sinu väikest räpast saladust. Niisiis, info on lendu lastud ja katsu seda parem kuidagi mahendada. Kui sinu kihistavad töökaaslased asja üles võtavad, ütle: “Ma olin pisut purjus ja lobisesin üleliia. Mul on kohutavalt piinlik. Kahju, et ma seda rääkisin, ja mul on isegi rohkem kahju, et kõik seda nüüd teavad.” Väga oluline on endale apsaka eest vastutus võtta, nii jahutad kuulujutud märkamatult maha ja tähelepanu pöördub sinult hoopis su lobamokast kolleegile.

10. PROHMAKAS
Veel enne, kui printeri juurde jõuad, on ülemus sealt leidnud su värske CV ja kandideerimisavalduse konkureerivasse firmasse.

Su ainuke viga on see, et kasutad tööotsinguteks firma vahendeid ja tööaega. Niisiis, pead oma libastumise pärast siiralt vabandust paluma. Et piinlikku olukorda siluda, võta süü omaks ja ütle: “Ma väga vabandan, et see pidi niimoodi välja tulema. Ma ei julgenud sellest ise rääkima tulla.” Tööotsimine ei ole seadusevastane. Põhjenda, miks sa tööturul ringi vaatad. Näiteks nii: ümberringi toimub palju koondamisi ja sa ei tunne end oma kohal turvaliselt; sa oled oma ametis lae saavutanud ja su tööandjal pole sulle uusi väljakutseid pakkuda; sul on lahkhelisid oma otsese ülemusega. Nüüd kus džinn on pudelist välja lastud, on sul võimalus ka see raske jutuajamine ära teha. Kes teab, ehk annab ülemus sulle põhjuse mujalt tööotsimine lõpetada.