1. Nendega on su jalad kerge saak bakteritele, viirustele ja seenhaigustele

Iga kord, kui su jalad saavad eriti räpaseks (loe: iga kord, kui sa plätudega ringi käid), on nad kaetud igasuguste jälkide asjadega nagu näiteks stafülokokk — bakter, mis parimal juhul ärritab su nahka, aga kõige hullemal juhul võib viia jala amputeerimiseni (kui sul on jalal mõni mikrohaav, kust bakter sisse saab, siis võib tekkida tõsine põletik). Samuti võid sa niiviisi peaaegu paljajalu ringi lööberdades saada endale seenhaiguse või haava korral isegi papilloomviiruse.

2. Need muudavad sind aeglasemaks

Inimene, kes kannab plätusid, astub lühemate sammudega, sest plätusid tuleb jalgadega “kinni hoida”.

3. Need teevad su kohmakaks

Plätudega on väga lihtne libiseda või komistada. Eriti ohtlikud on need jalanõud viibides tihedalt rahvastatud kohas, näiteks mingil muusikafestivalil.

4. Need hävitavad su kannad

Plätudega kõndimine põrutab kandu. Mida pikemaid distantse varbavahedega kõnnid, seda rohkem liiga kandadele teed ja seda rohkem nad pärast valutavad.

5. Need võivad vastikuid ville tekitada

Ainukesed asjad, mis plätusid jalas hoiavad, on paar peenikest rihma, mis hakkavad kergesti hõõruma ja tekitavad ville. Ja villid on bakteritele muidugi eriti vastuvõtlikud.

6. Need võivad su varbaid jäädavalt kahjustada

Oled sa kunagi kuulnud küünisvarbast? See on kõveraks paindunud varvas, mis võib vabalt muunduda selle tõttu, et sa liiga palju plätudega käid. Põhjus on selles, et su varbad peavad plätusid kandes ekstratööd tegema, et plätusid jala küljes kinni hoida, nii et varbad võivad muunduda. Sellised varbad võivad muutuda kangeks, hakata valutama ja vajada lõpuks isegi kirurgilist sekkumist.

7. Need võivad muuta su kehahoiakut

Täiesti sileda tallaga jalanõu, mis pole kindlalt jala küljes ega ka paindu, sunnib sind ebaloomulikult kõndima, nii et see võib kahjustada su rühti.

8. Need võivad põhjustada teravaid valusid kehas

Eriti lampjalgsed inimesed vajavad kingalt korralikku toetust kehale. Kui seda ei ole — ja plätude puhul pole seda raasukestki — peab keha selle kompenseerima. See võib põhjustada jala- ja seljavalusid.

9. Need võivad ärritada varbanukki ehk suure varba alust konti

Kuna varbad peavad plätusid kandes nii suurt tööd tegema, ärrituvad ka varbanukid ja võivad põletikuliseks minna.

10. Need võivad olla tehtud toksilistest materjalidest

Tihti on pläturihmad plastikust, mis võivad tekitada allergilist reaktsiooni. Tihti on plastiku sees ka sellist sünteetilist ainet nagu bisfenool A — see on kemikaal, mida on seostatud erinevate vähitüüpidega. Palun vali suvel kandmiseks sandaalid, mis on tehtud riidest või nahast, et oma jalgu turvalises keskkonnas hoida.

Allikad: Cosmopolitan, Woman’s Day, Prevention