Päikeseline ja soe suvi laeb inimese tükiks ajaks hea enesetundega, sest niisuguse suve oleme ainuvõimalikuks heaolunormiks seadnud. Ilusa ilmaga liigume palju ringi, viibime ohtralt värskes õhus ning käime regulaarselt ujumas. Niimoodi saavutatakse tõepoolest mõneks ajaks ka karastatus.

Tegelikult kehtivad aga külmetushaiguste vältimiseks samad kuldsed sõnad, mida väejuht Suvorov sõjapidamise kohta lausus: raske õppusel, kerge lahingus. Inimest ei tee haigeks mitte külm ja vihm, vaid see, et ta sellise ilma ebameeldivate kilda liigitab ning tubaseks jääb.Tegelikult on nii, et mida külmema ilmaga ringi liigume, seda karastatumad me oleme ning nohu, köha ja kurguvalu meid kimbutama ei tulegi. Seega, mida hullem ja koledam on suvi, seda tervemad oleme — kui me selle trotslikult sama aktiivselt sisustame kui päikeselise suve.

TervisPluss oktoobris:
  • Kaalulangus tõi enesekindluse
  • Jõusaalikava algajatele
  • Mida teha alkohoolikuga?

    Telli ajakiri!

  • NOHU

    Kuidas tekib? Kõige tõenäolisemalt satub viirus sissehingatud õhuga just nina limaskestadele. Olenevalt organismi vastupanuvõimest ja viirusetekitajate rohkusest hakkab sissetungija limaskestadel vohama — nina sügeleb ja jookseb vett. Areneb välja põletik — nina limaskestad tursuvad, nina jääb kinni, turse levib ninakõrvalkoobastesse ja sealt edasi kõrvade-silmade suunas. Väga tugev turse võib sulgeda ninakõrvalkoopa või keskkõrva kitsad tuulutuskanalid, mille tagajärjel hakkab vohama kehaomane bakter. Võimust võtnud bakter põhjustab kõrva- või põsekoopapõletikku.

    Kuidas toimida? Tähtis on võimaldada endale natuke rahulikumat aega ning aidata organismil viirusest vabaneda. Söö mitmekesiselt ja tervislikult ning joo palju sooja vett, mahla või taimeteed. Väldi piima, sest see soodustab üleliigse lima teket. Pihusta ninna limaskesti puhastavat ning viiruse levikut tõkestavat meresoolavett. Kui turse läbi nina hingamist takistab, võta suukaudseid nohuravimeid: Sinupret, Sudafed, Actifed. Hoidu ninna pihustatavatest kiiretoimelistest rohtudest.

    Ära tee seda! Mitte kunagi ära ravi tavalist viirusnohu antibiootikumidega, sest need ravimid on bakteritevastased, viiruste peale nende hammas ei hakka.

    Väldi igasuguseid kiiretoimelisi sõõrmetesse pihustatavaid nohurohtusid, sest need avavad küll nina, kuid jätavad kõrvalkäigud mõjutamata. 3-4 päevaga võib tekkida sõltuvus: ilma tilkadeta ei saagi läbi sõõrmete hingata, viirus aga levib omasoodu edasi.

    KURGUVALU JA KÖHA

    Kuidas tekib? Suu kaudu sisse hingatava õhuga satub viirus kurgu limaskestadele ning tekib neelupõletik, mõne aja pärast ka köha. Kui viirus ülespoole tungib, kaasneb nohu.

    Haigusetekitaja võib aga kurgu limaskestad vallutada ka nohu ajal. Kinnise nina tõttu suu kaudu hingamise tagajärjel ninaneelu ja kurgu limaskest kuivab, kaotab oma kaitsevõime ning muutub seega viirusele soodsaks pinnaseks. Põletikuline limaskest punetab, neelamine on valus, kurgus kraabib, ajab köhima, võib kaasneda palavik.

    Kuidas toimida? Kuna viirus peab tegema ja paratamatult teebki läbi oma arengustaadiumid, pole kuidagi võimalik paranemist kiirendada. Tuleb endale puhkust anda, juua palju sooja jooki ning süüa tervislikult — see on ainuke ja kõige tõhusam viis tõve korralikuks väljaravimiseks.

    Iga päev tuleks juua umbes viis tassi kas sooja teed, morssi või gaseerimata mineraalvett. Vedelik kompenseerib niiskusepuudust ning aitab limaskestadel taastuda. Niimoodi luuakse ninaneelus ja kurgus viirust tõrjuv keskkond. Vedelik lahtistab ka röga, millega surnud rakud ja viirusetekitajad köhides organismist väljutatakse.

    Piinava kurguvalu ja öise köha vältimiseks või leevendamiseks tasub enne magamaminekut sisse hingata sooja auru. Selleks sobivad kummeli-, piparmündi-, ja saialilletee- või kartulikeeduaur. Kasulik on kurgu kuristamine kummelitee või lahja soolveega: klaasi leige vee kohta võetakse 1 teelusikatäis soola. Väga tugeva ärritusköha puhu aitab imemistablett Islamoos või Islamint, mis sisaldab põdrasamblaekstrakti. Apteegiravimitest võib vajaduse korral valida röga lahtistavad vahendid.

    Väljaravimine võtab aega ja nõuab kannatust, tavaline köha võib kesta koguni kolm nädalat. Kui see aga kuidagi tagasi ei anna, laske arstil kopse kontrollida. Visalt püsiv köha on vahel ka allergia tunnus või algava astma märguanne.

    Ära tee seda! Viirusest põhjustatud ülemiste hingamisteede põletikku ei saa ravida antibiootikumidega, sest need on ainult bakterivastased. Kergekäeliselt võetud antibiootikumid võivad aga organismi enese mikrokeskkonda tugevalt kahjustada ja selle tasakaalu rikkuda. See omakorda sillutab teed uutele haigustele. Ka võib organism ise hakata tootma antibiootikumikindlaid mittetundlike tüvedega baktereid. Seesugune bakter on aga nii peremeesorganismis kui ka väljapoole seda sattudes ravile allumatu.

    “On inimesi, kes väidavad, et nad on tänu antibiootikumikuurile saanud lahti kas nohust või köhast. See pole võimalik. Ilmselt oleksid haigussümptomid antibiootikumidele vaatamata sama aja jooksul taandunud, aga inimene on ekslikult arvanud selle tabletivõtmise teeneks,” rõhutab doktor Raamat.

    Ära joo tulist jooki, sest see kahjustab niigi limaskesta pindmise kihi võrra õhemaks jäänud kurku veelgi. “Kuuma joogi joomise järel valu küll taandub, sest pindmine närvikiht on piltlikult öeldes ära põletatud. Selle taastamine võtab aga lisaenergiat ning tagajärjeks on mõne aja pärast veelgi hullemini valutav kurk ning pidurdunud viirusetõrje. Uus annus valu leevendavat tulist jooki kõrvetab tekkinud kihi taas ning loomuliku külmetushaigusest paranemise asemel toimub pidev kõrvetan-kasvatan-asemele-protsess,” paneb perearst südamele.

    Mingil juhul ei tohiks kasutada köharefleksi pidurdavaid nn efektiivselt mõjuvaid ravimeid, sest need pärsivad loomulikku paranemist, surudes alla organismile viirusest vabanemiseks vajalikud toimingud. “Kehatemperatuur kuni 38–38,5 kraadi pole palavik, vaid paranemisprotsessi loomulik osa. Seda tuleb haiguse korraliku väljaravimise võimaldamiseks hoida, mitte aga ravimitega alla suruda,” rõhutab doktor Reet Raamat.

    GRIPP JA PARAGRIPP

    Kuidas tekib? Mõlemad on ägeda kuluga viirusnakkushaigused, millega kaasnevad mõnikord tõsised tüsistused. Paragripi kulg on üldjuhul veidi leebem ning võimalikest tüsistustest — kopsupõletik, kuulmisnärvi kahjustus, südamelihasepõletik, ajukelmepõletik — viimast paragripi järel enamasti ei teki.

    Gripiviiruse tüve järgi liigitatakse haigus A-, B- ja C-viirusetüübiks, mis omakorda jagunevad alatüüpideks. Millist nendest oodata, püütakse selgitada lindude seire põhjal: viirus areneb ja levib rändlindude kaudu. Oodatava gripiviirusetüübi vastu töötatakse välja vaktsiin, mis kaitseb organismi ainult selle viiruse eest. Kõigi ülejäänud viirushaiguste vastu on gripivaktsiin võimetu.

    Gripi sümptomid on vähemalt üks neist üldnähtudest: halb enesetunne, peavalu, lihase- ja/või liigesevalu, iiveldus, kõrge (38 ja üle selle) palavik ning kuiv köha (nohu ja märg köha pole iseloomulikud). Paragripp algab kurguvaluga, millega varsti liituvad nohu ja haukuv köha.

    Kuidas toimida? “Praegu on õige aeg end arvatava gripipuhangu vastu vaktsineerida lasta. Eriti ohustavad gripp ja sellega kaasneda võivad tüsistused lapsi ja vanureid. Seepärast peaksid kaitsesüstimise läbi tegema eelkõige just nemad,” ütleb doktor Raamat.

    Gripp või paragripp nõuab pikka, põhjalikku ja rahulikku põdemist. Ravimiteks on piisav puhkus, vitamiinirikas toit ja rohke sooja vedeliku joomine. Mingeid ilmtingimata võtmist vajavaid arstirohtusid ei ole, sest nii nagu ülejäänud viirushaiguste puhul, ei saa ka gripi korral tervendamist kiirendada. Igasugune sümptomite ravimitega allasurumine vaid nõrgestab organismi ja pikendab tegelikku põdemist.

    Ära tee seda! Gripi- või paragripipuhangu ajal loobu kinniste ja rahvarohkete kohtade, nagu kaubanduskeskuste, kino- ja teatrisaalide jms külastamisest.

    Raske kuluga viirushaiguse korral on kõige ohtlikum, kui sümptomite mahasurumiseks juuakse regulaarselt apteegi käsimüügis saada olevaid nn gripiteesid. Need mitmesuguseid komponente sisaldavad ravimid alandavad palavikku, võtavad valu ning pärsivad köharefleksi ja inimene tunneb ennast ekslikult tervena. Niimoodi oma igapäevatoiminguid jätkates ta aga levitab nakkust ning rikub omaenda tervist, riskides aina nõrgeneva tervise või raskete tüsistuste ohuga.

    KOPSUPÕLETIK JA KOPSUKLAMÜDIOOS

    Kuidas tekib? Kopsupõletiku tekitajaks võib olla kas viirus või bakter. Viiruslik kopsupõletik on korralikult välja ravimata külmetushaiguse tagajärg. Bakteritest põhjustatud kopsupõletik kutsub organismis esile tugevad mürgitusnähud: kõrge palavik, vappekülm, pisted rindkeres, kiirenenud ja pinnapealne hingamine.

    Kopsuklamüdioos on bakteri tekitatud suhteliselt harva esinev haigus, mis levib vaid tiheda ja pikaaegse kontakti teel. Haigustunnuseks on aina uuesti korduvad piinavad köhahood, mis võivad viia oksendamiseni.

    Kuidas toimida? Kui viirushaigusega kaasnenud köha ei ole ka kolme nädala möödudes järele andnud, aeg-ajalt kehatemperatuur tõuseb ning üldine enesetunne on halb, tuleks arstil lasta kopse kontrollida. Organismile piisava puhkuse andmise ning õigete viirusest vabanemise võtetega saab viirusliku kopsupõletiku täielikult välja ravida.

    Bakteriaalne kopsupõletik vajab õiget antibiootikumravi. Ravikuuri antibiootikumidega ei tohi pooleli jätta või ravimiannust ise vähendada, sest niimoodi harjutatakse organism ravimi suhtes tundetuks.

    Ära tee seda! Kopsupõletiku kahtlusega pöördu õige ravi saamiseks alati arsti poole. Ära võta tuttavatele välja kirjutatud ravimeid, isegi siis mitte, kui nende sümptomid langevad kokku sinu omadega.