Päikesekollane, erepunane ja küpselt roheline — paprikad seisavad kolmes kutsuvas värvitoonis riiulil. Tegu pole aga pelga värvierisusega. Punased paprikad sisaldavad olulisel määral rohkem vitamiine kui rohelised või kollased.
Kuna neil viljadel lastakse küpsemiseni kasvada, siis sisaldavad nad palju olulisi koostisosi, mis meie organismile hästi mõjuvad.

Riis — valge või pruun?
Pruun. Kas teadsid, et pruuni riisi näol on tegemist koorimata valge riisiga? Antud juhul pole värvivalik sugugi ebaoluline, sest riisi kestad annavad palju jõudu. Need sisaldavad rohkelt vitamiine ning tervislikke rasvu. Väikestes riisiterades sisalduvad süsivesikud tekitavad kauakestva täiskõhutunde. Teised koostisosad, nagu proteiin, kaltsium ja kaalium annavad musklitele jõudu ning tugevdavad luustikku.

Šokolaad — tume või hele?
Tume. Tume šokolaad sisaldab polüfenooli nimelist ainet, mis kahandab vabade radikaalide hulka organismis.Vabad radikaalid põhjustavad enneaegset rakuvananemist ning võivad halvemal juhul isegi vähki tekitada. Tumedas šokolaadis sisalduv kakao kaitseb nende terviseriskide eest. Mida suurem on kakaoprotsent šokolaadis, seda tõhusam on kaitse. Seega: mida tumedam, seda parem. Muide, valge šokolaad ei sisalda üldse kakaod.

Munad — valged või pruunid?
Munad sisaldavad D, K ja B12 vitamiinide kõrval ka väärtuslikku proteiini, mille keha pea sajaprotsendiliselt ära kasutab. Proteiin moodustab 8 grammi muna kaalust, kattes sellega 15% meie päevasest vajadusest. Proteiini sisaldab kõige rohkem kollane rebu. Munakoore värvusel pole meie organismi jaoks mingit tähtsust, kuigi kümnest sakslasest kuus eelistavad pruune mune. Kas pruun või valge sõltub kana geneetilisest koodist, tervislikum on hoopis ära süüa rebu.

Õunad — rohelised või punased?
Punased. Õunad on kõige populaarsemad puuviljad sakslaste seas ning ühtlasi peamiseks snäkiks einekordade vahel. Tähtsusetute ainete võrdlemisel pole punaste ja roheliste õunasortide vahel suurt erinevust. Vaadeldes aga C-vitamiini sisaldust, teevad punased sordid rohelistele silmad ette. Punane õunasort „Braeburn” sisaldab 20 milligrammi C-vitamiini, aga roheline „Granny Smith” kõigest neli milligrammi. Nagu ka viinamarjade puhul, on õunte punases värvuses “süüdi” antotsüaanid. Kuna punased õunad hoiavad meie vereringe töökorras, siis eelistagem punast.

Leib — must või valge?
Must. Mida tumedam, seda tervislikum, sest must leib sisaldab kiudainete näol palju süsivesikuid, mis aitavad organismil seedida ning tekitavad täiskõhutunde. Täisteraleib on kõige kasulikum, sest erinevalt saiast sisaldab see väärtuslikke vitamiine, mineraalaineid ja mikroelemente, mis pärinevad seemikust. Tervislikum on seega pagariärist musta leiba osta.

Allikas: wunderweib.de