KÜSIMUS: Kasutasin pool aastat rasestumisvastase vahendina Depo Provera süste. Siis aga loobusin sellest tuntava ebasobivuse pärast. Kuu möödudes ei ole menstruatsioon veel alanud, rindades pakitseb ja kõht on pidevalt korrast ära. Millised on tavaliselt Depo Provera kasutamise lõpetamise järelmõjud ja kui kaua võib taastumine aega võtta?

Vastus: Provera järgselt on tsükli taastumine väga individuaalne.
Mõnel taastub koheselt, mõnel võtab see aega 2-3 kuud. Kui menstruatsiooni ei ole olnud, soovitan loetletud sümptomite põhjal teha igaks juhuks rasedustesti.

KÜSIMUS: 4 a tagasi paigaldati mulle emakasisene spiraal. Kohe pärast paigaldamist tulid spiraali niidikesed ära. Menstruaalvere rohkus muidugi suurenes aga mingeid muid kaebusi ei esinenud. Nüüdseks olen käinud kaks korda ultraheli- uuringul - esmalt pool aastat tagasi ja nüüd äsja. Uuringul oli näha mingi kahtlane varjutus. Ka pool aastat tagasi oli sama kahtlane leid. Kas see varjutus võib tähendada midagi tõsist? Kas selle välja selgitamisega võiks olla kiire?

Vastus: Eelkõige tuleks spiraal eemaldada ja siis edasi vaadata.

KÜSIMUS: Kas on võimalik eelnevalt kindlaks teha, kuidas organism (hormoon)spiraali üldse vastu võtab? Pean silmas just seda, kas spiraal pidama jääb.

Vastus: Eelnevalt ei ole võimalik seda kindlaks teha. Kui Teil on muidugi eelnevalt olnud spiraalid, mis on nii öelda välja vajunud, siis juhtub see tõenäoliselt ka hormoonspiraaliga.

Varasemad küsimused-vastused:

NB! Lisalugemist leiate veel kui Otsingusse märksina "SPIRAAL" trükite.