Ravimeid ja vitamiine võttes tuleb silmas pidada, et toit ei tekitaks seedetraktis kaost. Näiteks: klaasi mahla + peavalutabletid tulemuseks on üllatavalt halb enesetunne. Antibiootikume võetakse veega ja kahe tunni jooksul ei tohiks süüa piimaprodukte.

Antibiootikumid

Harvardi teadusliku uurimiskeskuse teadlased on seisukohal, et antibiootikumi ravi efektiivsust tõstab C vitamiinirikas apelsinimahl. Ent: kohvi, teed ja Cola-jooke tohib pärast ravimi sissevõtmist juua alles 2 tunni möödudes. Sama kehtib kõikide põiepõletiku ravi vahendite kohta (barazan, ciprobay, tarivid). Kofeiin takistab viimaste lõhustumist organismis, süda peksleb ja magamisele ei tasu mõeldagi. Analoogiliselt mõjub neeru- ja põiepõletiku preparaat Cotrimoxazol. Selle ravimi korral on head foolhappetabletid. NB! Kui hiljem rasestutakse, võib madal foolhappe tase esile kutsuda enneaegse sünnituse või põhjustada lapse väärarengut. Foolhapet sisaldavad: õllepärm (tabletid), pähklid, endiivia, spinat, apteegitill, punapeet.

Valuvaigistid

Kui reegliks on, et medikamente ei tohi sisse võtta kofeiinirikaste jookidega, siis valuvaigistid moodustavad erandi. Kohvi, tee või cola joomisel piisab väiksemast ravimi kogusest, sest mõjuainele lisandub kofeiinidoping. Seega: järgige ravimi kasutamisõpetust ja uurige infolehelt kas ta sisaldab kofeiini. Topeltkogus muudab ülinärviliseks ja ravimit ei võeta ühe korraga palju.

Greibimahl

Tugevdab erinevate preparaatide mõju umbes 30 %.

Koos peavalutablettidega seostati liigset südame vaevlemist ja pärast magamistablettide sissevõtmist saabub täielik pohmell.

Mida ei ole tark greibimahlaga alla loputada: kofeiinirikkad valuvaigistid, allergiavastased ravimid, antibeebipillid ja üleminekuaastate ravimid, mis sisaldavad östrogeeni, kaltsiumiblokid kõrge vererõhu ja migreeni vastu.

Mineraalained

Rauatabletid, mida rasedatele välja kirjutatakse, ei sobi teega. Must tee sisaldab parkhapet tanniini, mis koos rauaga annab lahustamatu ühendi. Sama tulemuse annab raud kohvi, kakao, punase veini või coca-colaga. Kes soovib verepilti rauaga parandada, söögu liha. Mida tumedam liha, seda rauarikkam. Hea on hirss ja brüsseli kapsas.

Rauarikka toidu juurde sobib klaas sõstra- või värskelt pressitud apelsinimahla. Raua omastamist toetab C vitamiin. Söögi ajal ei sobi juua cocat (hävitab vitamiinid ja mineraalained).

Kaalium. Oluline nendele, kes armastavad lagritsaga köharavimeid (kõrgendavad vererõhku). Sööge samal ajal kaaliumirikast toitu: koorega keedetud kartuleid, rõigast, aedube, apteegitilli, aprikoose, rosinaid.

Magneesium kaitseb organismi stressi eest, leevendab lihaste tõmblusi ja spasme jalgades.

Manustamine on efektiivsem, kui joote pool tundi varem kitse- või lambapiima (sama hästi sobib tükike kitse- või lambapiimajuustu). Magneesium omastub paremini kelasiin vormis (juurde on lisatud lõhustumiseks vajalikke aminohappeid). Alla neelata rohke veega tunnike peale viimast söögikorda.

Kaltsium. Piimaproduktid on rikkad kaltsiumi poolest. Müslisõbrad ei tohiks hommikul viljasegudele lisada piima või jogurtit. Viljaterad sisaldavad välispinnal fütiinhapet, mis moodustab kaltsiumiga raskeltlahustava ühendi. Soovitus: fütiinhapet tuleb eelnevalt töödelda; leotage jämedalt jahvatatud teri üle öö. Müsliks võib omavahel segada vaid nisu, odra ja kaerahelbeid. Nendes on vähem fütiinhapet kui rukkihelvestes.

Kaltsiumi hävitajad on ka pähkli Nougat-kreemid ja omavalmistatud kakaojoogid. Lastele ei tohiks seda kiusatust liig sageli lubada. Kakaos sisalduv oksaalhape raskendab kaltsiumi kasutamist organismis. Kaltsiumi vaegus organismis võib luude kasvamist kahjustada.

Vitamiinid

Porgand sisaldab kallihinnalist beeta-karotiini (kaitseb nahka ja kopse vähi eest). Et organism seda paremini omastaks, tuleb porgand eelnevalt peeneks riivida või vähese õliga hautada. Ka punast paprikat on soovitav süüa mõne tilga õliga või tükikese juustuga (beeta-karotiin lahustub rasvaines).

B1 vitamiini vaeguse korral esineb väsimust, depressiooni ja kontsentreerumishäireid. Sushi-fännid teadku, et toore kala ensüüm hävitab B1 vitamiini. Sel juhul kasutage lisandiks kaunviljalisi, kartulit või päevalilleseemneid. B2 vitamiini peamiseks vaenlaseks on küpsetuspulber. Kui ostate vitamiinirikast täisterajahu ja kasutate küpsetuspulbrit, on kõik ökovaevad asjata, B2 vitamiin hävib.

E vitamiin kaitseb südant infarkti eest. Soovitav on kasutada kombinatsiooni: vitamiin E + beeta-karotiin ja vitamiin C. Need on head radikaalide püüdjad, hävitavad organismis kahjulikke hapnikumolekule.

Soovitus: kui kasutate vitamiini- ja mineraalainetepille, ärge unustage, et mõned multiproduktide substantsid mõjuvad vastastikku pidurdavalt, nt kaltsium ja raud, foolhape ja tsink, vitamiin E ja raud, vitamiin C ja seleen. Kui veevärgitorudest tuleb liigselt rauda, kasutage vitamiinirikast toitu.

Antibeebipillid

Naised, kes "pille" võtavad ja suitsetavad, riskivad juba noores eas südameinfarkti või ajurabandusega. Ent pillid üksinda on ohutud. Suitsetamine ahendab veresooni ja tõstab kolesteriinipeeglit. Arterid lupjuvad kiiremini.

Oht grillimisel

Pruuniks röstitud vorstikesed võivad tunduvalt alandada kopsuhaiguse ravimi THEOPHYLLINI mõjupeeglit, mida põhjustavad (ära)põlemisel tekkinud aromaatsed süsinikud.

Medikamendid ei ole kõikvõimsad terviseapostlid - nad reageerivad toiduga. Arstimit võtke veega ja pärast manustamist oodake.

Rusikareegel: medikamendid mõjuvad tugevamini tühjale kõhule ja kiiremini. Pärast sööki aeglasemalt ja säästlikumalt. Püüdke vältida ebasoovitavaid kõrvalmõjusid.