Oleme harjunud lisama vürtse roogadesse, tablette aga läheme apteeki ostma. Ent juba Hippokrates kinnitas, et toit peab olema ka ravim. On ju teada, et nendes maades, kus rahvuslik köök sisaldab rikkalikku spektrit vürtse, tuleb külmetushaigusi harvemini ette.

Nelk

Nelk võib asendada tervet apteeki, kuna sisaldab A-, B-, C-, E-, ja K-vitamiine. Ka kaalium, kaltsium, magneesium, naatrium, fosfor, raud, mangaan, vask, seleen ning paljud teisedki kasulikud ained on selles vürtsis olemas. Nelgil on võimas bakteritsiidne, valuvaigistav, haavu parandav ning krampide vastane toime. Nelgi eeterlik õli kergendab hingamist hingamisteede haigestumiste puhul. Üks nelk kohvis või tees stimuleerib vereringet. Hambavalu ja igemepõletiku korral soovitatakse närimiskummi asemel närida nelki. Kui aga külmal ajal valutavad liigesed, siis tuleb appi soojendav nelgiõlimassaaž.

Kurkum

See päikese värvi pulber sisaldab uskumatul hulgal kasulikke aineid: rauda, kaltsiumi, joodi, fosforit, C-vitamiini, K-vitamiini, B grupi vitamiine ja eeterlikke õlisid. Tänu sellele peetakse kurkumit looduslikuks antibiootikumiks. Kusjuures see ei kahjusta soolestiku tööd, vaid, vastupidi, parandab seda. Lisa näpuotsaga kurkumit suppidesse, köögiviljadesse, riisi, aga ka erinevatesse kastmetesse. Kui külmetus on käes, siis segatakse kurkumit meega ja hoitakse segu suus, kuni see lahustub. Enne und on kasulik lisada kurkumit tee või piima sisse.

„Kuldne piim“ köha vastu. Vala kastrulisse 1 klaas piima, lisa 1 tl kurkumit ja lase keema tõusta. Keera tuli alt ära, kata segu kaanega ja lase seista 10-15 minutit. Võib lisada ka 1 tl mett. Soovitav juua enne magamaheitmist.

Ingver

Seda taime kasutatakse ravimina juba iidsetest aegadest alates. Lisaks laiale vitamiinide ja mineraalide spektrile sisaldab ingver praktiliselt kõiki aminohappeid. Polegi oluline, mil moel teda kasutada. Ent kui seda regulaarselt teha, siis ei karda sinu immuunsüsteem mingeid haigusi. Ingver parandab vere koosseisu, viib välja šlakke, alandab vererõhku ning rahustab närve. Ingveriteed soovitatakse naistele valuliku menstruatsiooni, kliimaksi, samuti viljatuse puhul. Lisaks on see ka potentsi tugevdamiseks kasulik. Ega ingverit asjata meeste juureks nimetata.

Ingveri aroom parandab töövõimet ning kaotab peavalu. Seega lisa tööl tükike ingverijuurt või näpuotsatäis jahvatatud ingverit tee sisse ning tunned end peagi palju paremini.

Ingverivann väsimuse peletamiseks. Keeda 2-3 sl ingveripulbrit ühes liitris vees 10 minutit ning lisa see siis sooja vannivette. Mõnule vannis 15-20 minutit. Selline vann lõdvestab, maandab pingeid ning kergendab lihasvalusid.

Kaneel

Igihaljad troopilised puud tunnevad nooruse ja tervise saladusi. Nende koorest tehakse maailma kõige populaarsemat kibekat-magusat vürtsi. Kaneel on rikas kaltsiumi, magneesiumi, mangaani ja raua poolest. Sisaldab ka A-vitamiini ning B- ja E-grupi vitamiine. Kaneelil on terve hulk tervistavaid omadusi. See tugevdab immuunsüsteemi, stimuleerib seedetrakti tööd, puhastab verd, tugevdab närvisüsteemi. Lisaks on kaneel hea abiline külmetuse puhul ning tõstab ka tuju. Vaid üks teelusikatäis kaneeli päevas normaliseerib vererõhku ja saab hakkama halva kolesterooliga.

Allikas: Darja, november 2016