Ka sundhirmude (kõrguse-, kinnise ruumi jne kartus) all kannatajad võiksid enne arstiga nõu pidada. Nende hädade leevendamiseks on tänapäeval rohtu.

Viimasel ajal on populaarseks saanud reisid eksootilistesse maadesse nagu Aafrika, India, Lõuna-Ameerika riigid. Enne selliseid reise tasuks kindlasti käia reisinõustamise kabinetis, kus tehakse ka vajalikud vaktsineerimised.

Soovitatavad on põhivaktsinatsioonid (difteeria, teetanus, poliomüeliit, B-hepatiit), teadlikel ja oma tervise eest hoolitsevatel inimestel on need niigi juba perearsti juures tehtud. On ka riike, kus on soovitatud vaktsineerida ka marutaudi, A-hepatiidi vastu ning teha läbi malaaria profülaktika.

Alati tuleks huvi tunda, mida mingi ravimi manustamine võib endaga kaasa tuua. Näiteks meenub üks patsient, kes malaaria profülaktikast tulenevalt kannatas Aafrika ja safarite nautimise asemel hoopis paanikahoogude all.

Omaette lugu on eksootiliste reisidega, millega kaasneb teatud ekstreemsus. Näiteks kui teid viiakse kahe päevaga 5000 meetri kõrgusele, siis on see ka tervele ja tugevale inimesele suur koormus. Õhku napib ja hingata on raske ning liikuda saab väga mõõdetud sammudega. Kui siia lisandub veel mõni tõbi, näiteks kõrge vererõhk või madal hemoglobiininäit, võib kauaigatsetud paikade asemel tutvuda hoopis kohaliku haigemajaga.

Siit moraal: kui hakkad sõitma kusagile kaugele, vaata kaardilt järele, mis sind võib ees oodata, ja siis konsulteeri oma või reisimeditsiini arstiga, kas tasub sinna minna. Ja kui minna, siis mida teha, et reisist mõnu tunda ja sõna otseses mõttes ellu jääda.

Reisil on äärmiselt oluline valida sobiv riietus (et oleks õhku läbilaskev, samas ka päikese eest kaitset pakkuv) ja head jalanõud. Enne reisi pole kuigi mõttekas uusi jalavarje osta, parem premeerige oma vanu ja sissekantud käimasid ühe väärika reisiga. Reisile ei minda ennast näitama, vaid ikka teiste kultuuridega tutvuma.

Kõhulahtisuse profülaktika on samuti väga oluline. On ju üsna morn istuda puhkuse nautimise asemel WC-s. Tegelikult on see väga lihtne.

* Pese käsi!
* Joo ainult pudelivett!
* Ära söö tänaval pakutavaid toite!

Üks hea reegel on, et söö seal, kus söövad kohalikud. Puuviljad tuleb kindlasti ära pesta! Ohtu võib endast kujutada ka kokteili sisse pandav jää.

Reisiapteek

Kõik, kellel on mingid kroonilised haigused, peaksid vaatama, et igapäevased rohud oleksid kaasas ja neid jätkuks reisi lõpuni (südame- ja vererõhuhaiged, diabeetikud jne). Ei teeks paha, kui kotist oleks võtta palavikurohtu ja mingit valuvaigistit. Ka seljavalu või valutavate liigeste jaoks võiks mõni määre kotis olla (Deep Relief, Fastum gel vmt).

Ettenägelikumad panevad kotti ka mõned köha- ja nohutabletid. Igaks juhuks võiks seal olla ka paar allergiavastast tabletti. Ka mõni laiatoimeline antibiootikum võiks kaasas olla (tavaliselt ei lähe neid siis vaja). Kõhulahtisuse puhuks Smecta ja Imodium kindlasti ka ning ärahõõrunud varvastele plaastrit. Päikesemaades on kindlasti vajalikud päikesekaitse kreemid, eriti kui reisite lastega.