KÜSIMUS: Mul on breketitega ravi läbi saamas ja peale nende äravõtmist, tuleb panna mingisugune kaar vms, mis hoiaks hambaid saavutatud asendis juurdumiseks. Kui kaua seda kanda tuleb, missugune see välja näeb ja millisesse hinnaskaalasse need jäävad?

VASTUS:
Patsiendi jaoks (ja muidugi ka ortodondi jaoks) omab suurt tähtsust ortodontilise ravi lõpptulemuse stabiilsus. Kuna kõigil kudedel inimese organismis on "mälu" peab peale hammaste nihutamist uude (soovitud) asendisse neid mehhaaniliselt toetama, et hammast ümbritsevad koed saaksid reorganiseeruda ja kohaneda.

Retensiooniperioodi kestvus ja selleks kasutatava aparaadi tüüp sõltuvad paljuski esialgsest hammaste asendist (ortodontilisest diagnoosist). Samas on nii kirjandusest kui ka kahjuks oma kogemustest teada, et mitte iga ortodontilise ravi lõpptulemus ei ole täielikult stabiliseeritav (ja seda olenemata retensiooniperioodi ajalisest kestvusest). Suus on raske saavutada tasakaalu ja stabiilsust; olukord suus on dünaamiline ja pidevalt muutuv. Põhiliselt on need muutused seotud kasvu ja arenguga, funktsiooniga, uute täidiste paigaldamisega, hammaste eemaldamise ja proteesimisega jne..

Kui ortodontilise ravi lõpptulemus on funktsionaalselt hästi "töötav" (hambumus on tasakaalus funktsionaalsete lihasjõududega) ei oma retensioon nii suurt tähtsust. Juhul kui tasakaalustatud tulemust ei ole saavutatud või see ei ole saavutatav peab retensioon olema pidev.

Enamik ortodonte kasutab ülalõuas suust eemaldatavat retainerit ja alalõuas suust eemaldatavat või mitteeemaldatavat retainerit. Suust eemaldatava retaineri disain oleneb sellest kas ortodontilise ravi käigus on hambaid eemaldatud või mitte. Suust mitteeemaldatav retainer kujutab endast tavaliselt silmahambast silmahambani ulatuvat hammaste keelepoolsele pinnale tsementeeritud retensioonikaart. Retensiooniks võib kasutada ka suust mitteeemaldatavat ortodontilist aparaati, mis on muudetud passiivseks (lingvaalne kaar, Quad-Helix) või eelnevalt raviks kasutatud suust eemaldatavat aparaati, mille kandmisaega on lühendatud (aktivaator, kaarelaiendusplaat jne).

Retensiooniaparaadina kasutatakse ka elastoplastilisest materjalist või akrüülist valmistatud positsioneere.

Retensioonist on kirjutatud peatükke ja raamatuid ja erinevatel ortodontia "liidritel" on oma teooriad ja tõekspidamised. Kui ma teaksin pisut täpsemalt mida ja millega Teid on ravitud oskaksin äkki pisut konkreetsemalt vastata.

Ortodont Liina Viil,
AS Vagodent