1. Hoia oma kehamassiindeks kontrolli all

Kas teadsid, et naistel, kes üle 80 kilogrammi kaaluvad, on 25 protsenti suurem tõenäosus rinnavähki haigestuda kui neil, kel kaalunumber kontrolli all on? Hoia enda kehamassiindeksil ikka silma peal, kui see üle 25 minema hakkab, siis on aeg kriitiline olla.

2. Ole aktiivne

Mõõdukas päevane liikumine vähendab rinnavähki haigestumise tõenäosust lausa 15-25 protsenti. Kui elad oma töökohale lähedal, siis kindlasti jaluta, mitte ära kasuta ühistransporti. Käi rattaga sõitmas, jaluta õhtuti pargis. Hinga värsket õhku ja liigu ringi!

3. Karsklus

Ole mõõdukas või ära joo üldse. See hoiab sind tervena!

4. Söö tervislikult

Sa oled see, mida sa sööd. Sellel lausel on tugev tõepõhi all. Kui võrrelda inimesi, kes pidevalt end poolfabrikaatide ja rämpstoiduga “premeerivad” ja neid, kes tervislikult toituvad, on vahe märgatav. Vähki aitavad eemale peletada nii küüslauk, kurkum, oliivõli, merevetikad kui ka roheline tee.

5. Ära tarbi liigselt hormoone

Juba mitmeid aastaid on naised menopausinähtudega toime tulemiseks kasutanud hormonaalseid ravimeid. Tegelikult ei tohiks seda teha, sest nii on suurem tõenäosus rinnavähki haigestuda. Loomulikult võib neid tarbida mõistlikkuse piires, küll aga ei peaks seda tegema mitmeid aastaid järjest. Selleks ei ole vajadust.

6. Mõtle ravimite peale

Kui sinu perekonnas on olnud naisi, kes rinnavähiga võidelnud on, siis pea oma perearstiga nõu. On olemas ravimeid, mis östrogeeni taset kehas kontrolli all hoida aitavad ja seega ka rinnavähki pärssivalt mõjuvad. Arutage spetsialistiga miinused ja plussid läbi.

7. Ära suitseta

Tuleb välja, et naised, kes alustavad oma 20ndates suitsetamist, haigestuvad 20 protsenti suurema tõenäosusega rinnavähki kui need, kes sigarettidest eemale hoiavad. Pikemaperioodiline suitsetamine tõstab selle protsendi pea 30neni.

8. Toida last rinnaga

Kui oled terve ema, siis toida oma last rinnaga. Teadlased on veendunud, et see on üks loomulikumaid viise, mille abil endast rinnavähk eemal hoida.

9. Osale uuringutes

Kui sinu postkasti potsatab kirjake tasuta võimalusest rinnavähiuuringus osaleda, siis kindlasti ei tohiks sa minemata jätta. Enneta!

10. Ole teadlik!

Teadvusta endale, et selline kole haigus on olemas ja võib tabada meid kõiki. Toeta neid, kes su tuge vajavad ja osale aktsioonides, mis haigusest avameelselt räägivad. Kanna roosat linti!

Loe kindlasti veel: