Taimed tõstavad ka toaõhu niiskust, millega väheneb õhus lendlevate mikrobakterite arv ja paraneb hingatava õhu kvaliteet.

Kuldviljakpalm Chrysalidocarpus lutescens

Aeglase kasvuga “palmisalu” parandab toa mikrokliimat ja puhastab õhku tervisele ebasoodsaist ühendeist. Taimel on omapärane võime suunata ladestuvad soolad mõnda võsusse, mis küllastuse saavutamisel kuivab. Taim lepib tavalise toasoojaga, armastab valget kasvukohta, mõõdukat kastmist ning piserdamist.

  • Puhastab õhku.

    Pelargoon Pelargonium

    Enamik lõhnapelargoone jõudis Euroopasse 17. sajandil Lõuna-Aafrikast. Lõhnavate lehtedega variatsioonid olid eriti populaarsed viktoriaanlikul Inglismaal, aga ka 19. sajandi Prantsuse parfümeeriatoodetes.

    Pelargoonide lõhn ja lehekuju varieerub tugevalt, õied on lõhnapelargoonidel enamasti tagasihoidlikud, valged kuni roosad. Lehtedest saadav essentsõli on kasutusel aroomiteraapias. Lehti kasutatakse toidu maitsestamiseks, kuid need eemaldatakse enne söömist. Pelargoon vajab sügisel tagasilõikamist ja jahedamat ning kastmisvaest ületalve hoidmist.

  • Käega kergelt pelargoonitaime puutudes tunned kohe meeldivat lõhna.
  • Lehti võid kasutada punši, jäätise ja koogi maitsestamiseks (pane mõni leht enne tainast koogivormi põhja).
  • Kuivatatud lehti kasutatakse taimede lõhnasegudes ning putukatõrjeks.

    Harilik aaloe Aloe vera

    Aaloed tunti ravimtaimena juba vanades Vahemere maades, Aafrika ja India kultuurides. Toataimena levis Euroopas 18. sajandi algul.

    Aaloe mahl on vana hea põletushaavade ravim, aaloeekstrakti kasutatakse palju farmaatsia-, kosmeetika-, kodukeemia-, aga ka toiduainetööstuses. Lehtede nahkkatte all sültjas geelis sisaldub üle kahesaja orgaanilise ühendi, mis koostoimes pärsivad põletikke ning stimuleerivad uute naharakkude kasvu. Aaloegeeliga leevendatakse nahaärritusi ja -vigastusi, ka lihaste ja kõõluste vigastusi.

    Et aaloe sisaldab palju mineraalaineid, aminohappeid ja vitamiine ning immuunsüsteemi tugevdavaid aineid, lisatakse seda jookidesse, jogurtitesse jm. Aaloepreparaate soovitatakse peale viirushaiguste põdemist organismi turgutajana ning vastupanuvõime tõstjana. Vähenõudlik taim, ent tuleb olla hoolas, et mitte üle kasta.

  • Kodus kasuta aaloemahla põletushaavade raviks,
  • niisuta laste nahka peale päevitamist,
  • niisuta ja puhasta näonahka,
  • juuste tugevdamiseks hõõru peale pesu peanahale,
  • turguta end pärast grippi aaloemahla ja mee (1:1) segu sissevõtmisega.

    Rosmariin Rosmarinus officinalis

    Vahemeremaade looduslik taim elab meil talve üle suhteliselt rahuldavalt jahedapoolsel aknalaual. Suvel armastab õueõhku ning õitseb armsate helesiniste huulõitega. Kastmisega ole hoolas: ta ei talu ülekastmist ega pikemat kuivalejäämist. Rosmariini lehti kasutati juba antiikses Kreekas ja Roomas, tänapäeval tarvitatakse laialt kulinaarias, farmaatsia- ja kosmeetikatööstuses toniseerivate, antiseptiliste ja antibakteriaalsete omaduste tõttu. Lehtedest saadav meeldiva lõhnaga essentsõli leevendab pealemäärimisel lihasvaevusi ning sobib ka lõdvestavaks vanniveelisandiks.

  • Lahja tee mõjub toniseerivalt ja soodsalt külmetuse, seedehäirete, gaaside ja isupuuduse korral. NB! Rosmariiniga ei maksa liialdada! Kange tee ärritab seedimist, rasedatel võib sage tarvitamine põhjustada raseduse katkemist.
  • Külmetunult hinga sisse rosmariiniauru. Selleks vala lehtedele keev vesi või lisa kuuma vette aroomiõli tilku. Pidavat ka mälu parandama!
  • Loputa kuiva ja kõõmase peanaha korral rosmariiniveega juukseid.
  • Kuivatatud lehti lisa taimede lõhnasegudesse ja putukatõrjekotikestesse.
  • Oivaline lisand lambale, ulukilihale ja kalale; marinaadide, õlide ja kastmete koostisse. Köögiviljatoitudest sobib hernepüree ja lillkapsaga. Rosmariinioks eemalda toidust enne söömist. Lisa vürtsi ka küpsetistesse, sorbetti ja ahjuõuntele.

    Loorber Laurus nobilis

    Apollole, Kreeka muusika-, ravitsemis-, valguse- ja tõejumalale pühendatud taim on tänapäeval tuntud rohkem maitse- kui ravimtaimena. Bakterite kasvu pärssivate taimede seas on ta siiski üks efektiivsemaid, kinnitab teadus. Kasutatakse nii värskeid kui ka kuivatatud lehti, viimased on vähem kibeda kõrvalmaitsega. Potitaim tahab jahedamat ja kuivemat talve, suvitab meelsasti õues.

  • Loorberipuu puhastab õhku.
  • Kasuta maitsetaimena suppides, hautistes, süldis jt pika valmimisajaga toitudes, aga ka magusates kastmetes ja tsitrussorbeti kaunistuseks.

    Nefroleep Nefrolepis

    Paljud taimed puhastavad õhku kahjulikest keemilistest ühenditest nagu formaldehüüd, ksüleen ja tolueen. Taimed „hingavad“ lehtedes olevate õhupilude kaudu toaõhku koos selles sisalduvate ühenditega sisse, edasi toimub juurtes saasteainete lagundamine taime elutegevuseks vajalikuks ja kasulikele mikroobidele sobivaks toiduks. Nefroleep on toataimede hulgas üks tublimaid õhupuhastajaid, nagu ka kuldviljakpalm, mägipalm, kõrge vitspalm, draakonipuu, tõlvlehik, dendroobium ja kuuking. Nefroleep on ammutuntud toasõnajalg, kes armastab regulaarset kastmist ja niisket õhku, parajalt valgust ning aastaringselt toasooja ruumi.

  • Paiguta toasõnajalg arvuti lähedale või sinna, kus armastad lugeda või telerit vaadata. Taime puhastav mõju on kõige suurem tema lähiümbruses.