Kuna roheline tee stimuleerib seedimist ja mitte niivõrd närvisüsteemi, peetakse seda ohutumaks ergutiks kui kohvi. Roheline tee sisaldab 4-50 protsenti kohvi kofeiinitasemest, aga seal sisaldub sarnane aine teofülliin, mida kasutatakse astma raviks. Tass rohelist teed annab umbes 150 milligrammi polüfenooli, mis on tugevam antioksüdant kui vitamiinid C ja E. Rohelises tees sisalduvad polüfenoolid sisaldavad EGCG, EGC, ECG, EC ja katehhiini (C), mis võitlevad vabade radikaalide vastu.

Aitab vähi vastu
"Roheline tee võib olla üks kõige praktilisemaid meetodeid vähktõve ennetamisel," väidavad Jaapani Vähiuuringute Instituudi teaduris oma raportis.

Lisaks antioksüdantidele sisaldab roheline tee hulgaliselt olulisi ensüüme, sealhulgas glutatioone peroksidaasi, katalaasi ja kinoon reduktaasi, mis aitavad vältida soole-, kopsu-, maksa- ja nahavähki. Inimestel tehtud katsed näitavad, et roheline tee aitab võidelda ka käärsoole vähiga, estrogeeniga seotud kasvajate, pankreasevähiga. Tee võitleb vabade radikaalidega ning väldib DNA muutusi ning blokeerib kasvajaid soodustavaid aineid.

Aitab tõrjuda südamehaigusi
Rohelist teed on seostatud ka südamehaiguste väiksema arvuga. Mitmed uuringud on näidanud seost rohelise tee ning madalama vere kolesteroolitaseme vahel. Jaapanis tehtud loomkatsed näitavad, et EBDB seob sapisoolasid ja emulgeeritud kolesterooli, moodustades lahustamatu aine, mida organism ei omasta ja mis seetõttu organismist välja viiakse. Kui joote söögi juurde rohelist teed, väldite kolesterooli tekkimist.

EGCG on niisama efektiivne kui aspiriin vere lahjendamisel ja trombide vältimisel. Rohelise tee tõmmis sisaldab o1% veresooni lõõgastavat ainet, võrrelduna 66% musta tee puhul, millega on seletatav, miks rohelise tee joojad kannatavad harvem insultide all. Rohelises tees sisalduv teofülliin on tugev südamestimulaator ja tugevdab seda.

Abi reumaatilise artriidi vastu
Ühendriikides läbi viidud uuringud näitasid, et rohelist teed joonud laborihiirtel tekkis harvemini haigus, mis sarnaneb inimeste reumaatilise artriidiga. Ja kui loomadel ka artriit tekkis, on see kergekujulisem kui neil, kes rohelist teed ei joonud.

Hammaste tervishoid
Kuigi fluorisisaldusega kraanivesi on vaieldav küsimus, usuvad paljud, et fluor tugevdab hambaid ja muudab nad kaariesele vastupidavaks. Aasias usutakse, et rohelise tee joomine söögi järel aitab hambaid korras hoida. Uuringud on näidanud, te rohelises tees sisalduv looduslik fluoriid ja polüfenoolid aitavad tõrjuda kaariest ning polüfenoolid pärsivad bakterite tegevust, mis tekitavad halba hingeõhku ja hambakattu. Isegi pärast probleemide tekkimist on roheline tee kasulik. Mitme Jaapani rohelise tee liik osutus tõhusaks antibakteriaalseks vahendiks 12 juurekanaleid nakatanud pisiku vastu.

Kui palju ja millist teed juua Rohelise tee joomine on ideaalne puhastussüsteem, väidavad teadlased. Tees sisalduvad tugevad fütokemikaalid kaitsevad ka suuõõne vähi vastu. Eksperdid soovitavad vähemalt 4-7 tassi teed päevas.

Fermenteerimata tee tõmbub kiiresti kibedaks, seepärast ärge laske tal tõmmata üle kahe minuti ning kasutage kergelt keema lastud allika- või filtreeritud vett. Kui olete ülitundlik kofeiini suhtes, valige teesort, millest kofeiin on eemaldatud.

Kõige viimane hea uudis on see, et tee on osutunud ka heaks vahendiks kaalust alla võtmisel. Kaalu vähendavat efekti seostatakse mitte niivõrd kofeiini kui polüfenoolidega.

Seega võib rohelist teed pidada universaalvahendiks suurepärase keha kujundamisel.

Kust seda head kraami Eestis leida võib? Kes on kursis - jagage infot kommentaaride veerus.