Küsimus: Olen 25 a ja mul on eluaeg olnud probleem näonahaga.

Nüüd käisin ka arsti juures, kuna nahk on hakanud eritama eriti palju rasu. Ma ei oska ka oletada millest see võib tingitud olla.

Nahaarts kirjutas välja salvi, mis sisaldab vaseliini. Aga see aine tekitab veelgi rohkem rasust nahka.

Kas oskate soovitada käsimüügis müüdavaid ravimeid. Ja veel üks probleem. Kas on võimalik kosmeetiku juures laienenud poore kahandada või on see suhteliselt lootusetu üritus.

Vastab nahaarst Elo Kuum:

Rasune nahk on geneetiliselt määratletud naha tüüp, mille korral rasunäärmed toodavad liigselt rasu. Näos on see enim väljendunud nn.T-tsoonis. Peale selle, et rasune nahk võib olla kosmeetiliselt ebameeldiv, on suurem oht ka vistrike tekkeks. Nimelt peamine akne tekkes osalev ja nahapoorides ka normaalselt elav bakter (Propionibacterium acnes) toitub rasust ning tema elutegevuse tulemusena tekkivad ained soodustavad põletiku teket.

Rasuvooluse korral on väga oluline naha korralik puhastamine ja rasu hulga kontrolli all hoidmine naha pinnal ja poorides. Nägu on soovitatav pesta sooja (mitte tulise) vee ja rasuse naha jaoks mõeldud sünteetiliste pesemisvahenditega (näiteks apteekides müüdavast Sebamedi ja Eucerini sarjast), mis nahka liigselt ei kuivata ega eemalda täielikult kaitsvat lipiidkihti. Niisutavad kreemid ja kosmeetika tuleks valida võimalikult rasusele nahale spetsiifilised. Toodete peal peaksid olema märked "õlivaba", "mitte-komedogeenne" või mitte-aknegeenne". Seega ei sobi vaseliinialusel tooted. Võib leida ka spetsiifilisi polümeere sisaldavaid niisutavaid kreeme, mis päeva jooksul imavad endasse rasu, säilitades nii nahal mati jume. Üldiselt ei vaja rasune nahk alati tingimata niisutajat. Seda võiks kasutada siis, kui ~20 minutit peale pesemist tundub nahk ikka kuiv.

Rasu kontrollivad vahendid

Rasu tootmist rasunäärmetes suudab olulisel määral vähendada vaid suukaudne retseptiravim Roaccutane (A-vitamiini derivaat), viies rasunäärmed puberteedieelsesse seisu. See on tõsine preparaat, mille kasutamise suhtes tuleb kindlasti dermatoloogiga nõu pidada.

Paiksed vahendid hoiavad rasu hulka nahal ja poorides kontrolli all ning vähendavad seda ajutiselt. See võib osutuda aga täiesti piisavaks. Vale on arusaam, et rasu kontrollivad tooted põhjustavad rasu tootmise suurenemist.

Paiksed retinoidid (A-vitamiini derivaadid) – retseptiravimid

Nende esindajateks Eestis on Retin-A kreem ja Differin-geel. Tegemist on tõhusate akneravimitega, mis omavad tugevat komedoonide vastast toimet ning väldivad pooride ummistumist rasu ja surnud rakkudega.

On arvamusi, et retinoidid suudavad vähesel määral vähendada ka rasu tootmist. Peale selle kiirendavad retinoidid naha uuenemist, parandavad hästi naha pinnatekstuuri ja aja jooksul võivad mõningal määral vähendada pooride suurust.

Ravimi kasutamisega kaasuvad peaaegu alati erineva intensiivsusega ärritusnähud (ketendus ja/või punetus), mis tavaliselt mööduvad 3-6 nädalaga. Võib juhtuda, et tundlikule nahale on retinoidid liiga ärritavad ja seetõttu mitte sobilikud.

AHA-happed

AHA-hapetest on kõige enam kasutusel glükool-ja piimhape, mida lisatakse kreemide, geelide, maskide, pesemisvahendite koostisesse. Nad sobivad hästi probleemsele ja rasusele nahale, kergelt eemaldades pindmisi surnud naharakke ja vähendades rasu nahalt ning pooridest. AHA-happed tugevdavad teiste ravimite ja toimeainete mõju, mistõttu neid muude preparaatidega sageli kombineeritakse. Nad korrigeerivad samuti naha pinnastruktuuri ja niisutavad nahka, tuues esile särvama, noorema naha.

AHA-tooted võivad pealekandmisel põhjustada vähest kipitust, mis kaob tavaliselt mõnekümne sekundiga. Väga tundlikule nahale ei pruugi nad sobida.

AHA-sid võiks kasutada 1 kord päevas, kuid soovitavalt mitte üheaegselt retinoidide või mõne muu akne ravimiga suurema nahaärrituse võimaluse tõttu. Alternatiivselt võib oodata AHA-happe ja mõne muu vahendi kasutamise vahel 15-30 minutit. Kindlasti tuleb lisaks tarvitada päikesekaitse vahendeid ja seda ka talvel, kui päike lume pealt tagasi peegeldub. Kui tundub, et nahk kipub liigselt kuivama, võib proovida vähendada AHA-de kasutamist näiteks 3 korrale nädalas. Samuti suvel võiks vähendada AHA-de kasutamist ning teatud juhtudel üldse neid vältida.

AHA-hapete kohta võib tihti kuulda mitmesuguseid hirmujutte. Tegelikult on väga oluline valida ohutute, kuid seejuures toimivate omadustega kreem või geel, mis ei põhjusta liigset nahaärritust. USA-s on FDA tunnistanud kosmeetiliste AHA-vahendite hulgas ohutuks need, kus AHA protsent ei ole üle 10 ning mille pH on 3,5 ja rohkem. See tähendab, et nad ei tohi olla liiga tugevad koorijad ega liiga happelised. Kui näiteks pH on liiga kõrge ehk kaldub aluselise poole (üle 5), ei pruugi vahend olla efektiivne. Kõrgema protsendiga preparaate võivad koorimisprotseduurideks kasutada väljaõppinud spetsialistid.

AHA-tooteid on kindlasti mitmetel firmadel. Isiklikult oskan soovitada Eucerini ja Credentials tooteid. Viimane on saadaval peamiselt dermatoloogide kaudu (näiteks Tallinnas Dr.Liivi kabinetis Tatari tn.25, Dr.Saluvere kabinetis Pärnu mnt.67A).

Salitsüülhape

Salitsüülhape (ka "beeta-hüdroksühape”) toimib sarnaselt AHA-dele. Ta võib põhjustada naha kuivust ja ärritust liigse kasutamise tagajärjel. Salitsüülhapet lisatakse mitmete pesemisvahendite ja maskide koostisesse.

Toonikud

Toonikud, mis sisaldavad alkoholi (alla 20%) või teisi rasvatustavaid aineid (näiteks hamamaelis virginiana, witch hazel, tanniin, kurgi-, sidruni jt.ekstraktid, kamper, allantoiin, AHA-d), võimaldavad kerge kooriva toime tõttu liigse rasu eemaldamist naha pinnalt, andes värske ja jahutava tunde mõneks tunniks.

Rasuse naha toonikud võivad mõnikord mõjuda oma tugeva toime tõttu ka ärritavalt ja kuivatavalt, eriti, kui nahk on tundlikumaks muudetud aknevastaste ravimitega.

Maskid

Maskid suudavad efektiivselt vähendada rasust tunnet näol mitmeks päevaks. Nad parandavad naha pinnastruktuuri lahtiste naharakkude eemaldamise, rasu lahustamise ja imamise teel, põhjustades ka pooriavade ahenemist. Maske kasutatakse tavaliselt 10-15 minutit 1-2 korda nädalas, kuigi rasuse nahaga patsiendid eelistavad seda teha sagedamini.

Rasu imavad hästi savipõhjalised maskid. Toimeainetest on eriti tõhus väävel, mis omab rakkude eraldumist ja komedoonide avanemist soodustavat toimet ning samuti vähendab efektiivselt rasu (näiteks Credentials väävli ja kampriga mask). Väävlil on ka seenevastane ja antiseptiline mõju. Rasuvooluse ja akne korral kasutatavate maskide koostisse võivad kuuluda veel ihtüool, salitsüülhape, tsink, kamper, muda, AHA-d jt.

Rasu kuivatavad paberid

Need vähendavad rasust põhjustatud läiget nahal ja on mõeldud rohkem hädaolukorraks.

* * * * *

Küsisite ka pooride vähendamise kohta. Pooride suurus on üldiselt geneetiliselt määratletud.

Kõige mõjusamad pooride ahendamiseks on sügavamad protseduurid, nagu keemiline koorimine ja laserlihvimine, mida ei teosta kosmeetik. Paikselt soovitaksin teil proovida mõnda glükoolhappega toodet, esialgu 2-3 korda nädalas.

Kui aeg-ajalt tekib ka nn.vistrikke ja esineb palju komedoone, soovitan kindlasti lisada retinoidpreparaadi, mis aja jooksul võib mingil määral vähendada pooride suurust.

Mõlema preparaadiga võib esimestel nädalatel akne natuke ägeneda ja nahk olla veidi tundlikum. Nagu eespool mainitud, retinoidide põhjustatud ärritusnähud mööduvad tavaliselt 3-6 nädalaga. Detailsemad kasutusjuhised saate dermatoloogi käest. Soovitan proovida teil ka mõnda väävliga maski 1-2 korda nädalas.