Üsna levinud on õigustus, et kui puhastusvahendid tõesti sedavõrd ohtlikud oleksid, siis neid ju ei müüdaks. Oled selles kindel? Parem seisa ise oma tervise eest hea ning tea, et toote ohtlikkusest, ohutusest ja tegelikust kvaliteedist räägivad toote koostises olevad ained.

Maailma Terviseorganisatsioon hoiatab ohtlike ainetega kokkupuutumise eest iseäranis lapsi ja lapseootel emasid, sest majapidamises kasutatavad puhastusvahendid on üks põhilisi ohtlike kemikaalide allikaid. Järgnevalt räägimegi kuuest ohtlikust kodukeemia grupist, mida vältides või alternatiividega asendades saame säästa enda ja oma lähedaste elu ning tervist.

Antibakteriaalsed puhastustooted

Oht: Tervise seisukohast lähtudes on ohutum pista rinda bakteritega kui neid tapvate puhastusvahenditega. Enamik selliseid tavakasutuses olevaid puhastusvahendeid sisaldab triklosaani, mis on üks dioksiini vormidest ja mida on seostatud immuunsüsteemi nõrgenemise, fertiilsuse languse, hormonaalsüsteemi häirete ning sünnidefektidega.

Alternatiiv: Alternatiiviks on triklosaanivabad tooted. Kui hirm bakterite ees kipub tervet mõistust ähmastama, siis tasub meenutada, et tavaline seep tapab 99,4% bakteritest ning antibakteriaalne seep 99,6%. Need 0,2% elame üle.

Õhuvärskendajad

Oht: Kuidas õhuvärskendaja toimib? Kas õhuvärskendajad eritavad mingeid aineid, mis asuvad halvasti lõhnavate ainetega võitlusesse? Kas toimub lahing, mille lõpptulemuseks on värske õhk? Kahjuks mitte.

Tegelikult mõjutavad õhuvärskendajad otseselt meie hingamisteid, kattes need õlikihiga või mõjutades haistmismeelt haistmist summutavate ainetega. Ühte sellistest ühenditest — formaldehüüdi — peetakse kantserogeeniks (soodustab vähi teket), mis võib põhjustada ka allergilisi reaktsioone, nahapõletikku, peavalusid, limaskestade ärritusi, liigese- ja rinnavalusid, kurnatust, uimasust ja immuunsüsteemi häireid.

Teine peamine aine — fenool — võib põhjustada nahalöövet, külma higi, krampe, vereringehäireid või äärmuslikul juhul koomat.

Alternatiiv: Õhku aitab värskendada üheksal juhul kümnest värske õhu juurdevool. Kui värsket õhku ei ole võimalik organiseerida, siis aitavad ka loodustoodete poodides müügil olevad alternatiivsed tooted.

Vahendid nõudepesumasinasse

Oht: Ka nõudepesumasinasse mõeldud vahenditega on esinenud mürgitusjuhtumeid, eriti lastel. Need sisaldavad palju kloori, mis on mürgine ja võib põhjustada nahaärritusi, silmakahjustusi ning teiste limaskestade kahjustusi. Samuti võib seda sattuda väikeses koguses, kuid see-eest pidevalt, toidu sisse.

Alternatiiv: Looduspoodides on müügil samalaadsed tooted, mis ei sisalda fosfaate ega kloori.

Ahjupuhastusvahendid

Oht: Ahjupuhastusvahendid kuuluvad kõige mürgisemate ühendite hulka, mida majapidamises võib leida. Need sisaldavad naatriumhüdroksiidi (seebikivi derivaat), mis oma korrosiivsete omaduste tõttu võib läbida nahabarjääri ja põhjustada kudede kahjustusi. Samuti mõjub söövitavalt silmadele ja kopsukoele. Lisaks sellele võivad ahjupuhastusvahendid sisaldada veel benseeni, tolueeni, ksüleeni, metanooli ja etüülbenseeni, mis on kõik tuntud kui kantserogeenid ning on võimelised kesknärvisüsteemi kahjustama (eriti ohtlikud lootele).

Alternatiiv: Võib osta ohutumad küürimispastad loodustoodete kauplustest. Küürimissegu saab ka ise soodast, soolast ja vähesest veest kokku segada.

Vaiba- ja mööblišampoonid

Oht: Koos plekkidega võib kaduda ka tervis. Vaiba- ja mööblipuhastusvahendite põhikoostisosa perklooretüleen (sama ühendit kasutatakse ka kuivpuhastuses) on tuntud kantserogeensete omaduste poolest ja võime poolest kahjustada maksa, neere ning kesknärvisüsteemi. Ammooniumhüdroksiid, mida vahendites samuti kasutatakse, toimib korrosiivselt, ärritades silmi, nahka ja hingamisteid. Nimetatud ühendite aurud võivad põhjustada uimasust, unisust, iiveldust, isutust ning orientatsioonihäireid.

Alternatiiv: Alternatiiviks sobivad jällegi sertifitseeritud ökotooted või ka sooda ja vesi.

WC- ning kahhelkivide puhastusvahendid

Oht: Nimetatud vahendid on enamasti väga mürgised, sisaldades hüdrokloriidhapet või hüpokloriidi, mis mõlemad on söövitavad silmadele, nahale ning võimelised kahjustama maksa ja neere. Vahendid võivad sisaldada ka benseeni, tolueeni, ksüleeni, metanooli ja etüülbenseeni, mis on kõik tuntud kui kantserogeensed ühendid, mis võivad kahjustada närvisüsteemi ja põhjustada sünnidefekte.

Alternatiiv: Võib valida midagi loodustoodete kauplusest. Ka äädikas ja sooda võivad teha imet.