1. Kühmud-lohud

Kui märkad kühmukest või lohukest nibu läheduses või ka nibu peal, pane endale kohe arstiaeg kinni — on mingi võimalus, et see on märk arenevast kasvajast.

2. Eritis rinnast

Eritis rinnanibust, kui seda pigistada, ei pruugi alati mingit haigust tähendada. Naistel võib vahel ka niisama esineda valget, rohekat või läbipaistvat eritist nibust. Aga ainult pigistades — kui eritist tuleb ilma pigistamata ja eriti veel juhul, kui see on verine või eritub ainult ühest rinnast, võib olla tegemist tsüstiga, healoomulise kasvajaga või rinnavähiga.

3. Kolmas nibu

Maailmas on miljoneid inimesi, kellel on rohkem kui kaks nibu. Paljud peavad kusagil oma kehal leiduvat nibusarnast moodustist pigem sünnimärgiks, aga tegelikult on see päriselt ka lisanibu — aga selle kirurgiline eemaldamine on õnneks väga lihtne protseduur.

4. Hõõrdunud nibud

Kõvasti trenni tehes võivad nibud vastu rinnahoidjat või särki hõõrduda ja sügelema hakata. Selle vastu aitab kvaliteetne sportrinnahoidja. Kui aga nibud on punased, sügelevad ja nahka ajavad, tuleb kindlasti arsti juurde minna — see võib olla Paget’ tõbi, mis on harva esinev rinnavähi vorm, mille puhul esineb rinnanibul ekseemitaoline lööve. Aga ära mine paanikasse — kõige tõenäolisem on siiski see, et see on lihtsalt ekseem.

5. Karvased nibud

Mõned karvakesed ja karvanääpsud ümber nibude on täiesti normaalsed. Kui sulle need ei meeldi, siis lihtsalt tõmba need pintsettidega välja. Kui aga tekib karvanääpsupõletik, siis tasub igaks juhuks kontrollida lasta — see võib mõningatel juhtudel samuti vähile viidata.

6. Nibuvalu imetades

Valulikud ja lõhenevad nibud imetavatel emadel on täiesti tavaline nähtus. Aga kui see paari nädalaga ei kao, tasub kindlasti imetamisnõustajaga konsulteerida — on võimalik, et laps imeb piima valesti (n-ö vale nurga all).

7. Sissepoole nibud

Pole hullu, umbes 15% naistest on sellised nibud kaasasündinud. Neid saab muide ka lihtsa kirurgilise protseduuriga "tagasi pöörata". Kui aga nibud pööravad sissepoole suvalisel hetkel elus, tuleb kindlasti neid arstile näidata, sest see võib samuti olla seotud mingi kasvajaga.

Allikas: Prevention