Selle asemel et varustada organismi elundkondi energia ja toitainetega, kulutab ülekoormatud närvisüsteem tavaliselt suurema osa oma ressurssidest keha kaitsmisele rünnaku vastu, mis võib esineda ängistuse, paanika või stressi kujul ja tühjendada su energiavarusid, potentsiaalselt isegi kahjustades sinu endokriinsüsteemi.

Üks viis sellele kahjule vastu töötamiseks on aga süüa sellist toitu, mis vähendavad aja- ja energiakulu, mille su närvisüsteem kulutab kataboolses seisundis viibides ja sealjuures keha nõrgestades. Ühtlasi peaks selline toit suurendama aega ja energiat, mida närvisüsteem võib kulutada anaboolses seisundis, mis toidab, ravib ja taastab sinu keha.

Järgnevalt on välja toodud seitse kasulikku toiduainet, mis võivad loomulikul teel rahustada su närvisüsteemi,  tagades nõnda võimalikult hea tervise:

1) Vadak. Tänu looduslikult rikkalikule L-trüptofaani tasemele, mainimata arvukaid teisi ravitoimelisi aminohappeid ja toitaineid, on vadak suurepärane toit, millega oma närvisüsteemi loomulikul teel rahustada. Trüptofaan suudab tõestatult kaasa aidata ka serotoniini tootmisele. Serotoniin on neurotransmitteri toimega hormoon, mis reguleerib endokriine, seedeelundeid, närvisüsteemi ja vere tervist. Kuna madal serotoniinitase on seotud ängistuse, depressiooni ja teiste vaimse tervise häiretega, võib vadaku söömine kaasa aidata ka keha anaboolse toime paranemiseni.

Vadakus on ka rikkalikult L-glutamiini, vähemolulist aminohapet, mis on lähteaineks gamma-aminovõihappele (GAVH) — ühendile, mis aitab reguleerida närvisüsteemi talitust ja soodustab meelerahu. Kui sa pole allergiline piimatoodete vastu, siis võib mõne kvaliteetse vadakuvalgul põhineva toidulisandi (näiteks Proventive, One World Whey või Jay Robb) kasutamine olla suurepäraseks viisiks organismi üldist toitainete omastamist parandada ja anda oma kehale neid toitaineid, mida see vajab terve ja hästitoimiva närvisüsteemi säilitamiseks.

2) Bataadid ja jamss. Maguskartulid ehk bataadid on toitainerikas liitsüsivesikuid sisaldav toit, milles leidub ka suures koguses A-, B- ja C-vitamiini ning mis suudab rahustada sinu närve, kõrvaldada stressi ja isegi langetada su vererõhku. Sarnaselt bataatidega sisaldab ka jamss hulgaliselt toitaineühendeid, mis toidavad näärmesüsteemi ning parandavad hingamiselundite, kuseelundkonna ja närvisüsteemi tervist.

3) Banaanid. Paljud tippsportlased söövad enne tähtsat mängu või võistlust banaani, sest see toit sisaldab kaaliumi — elektrolüüti, mis aitab kehal säilitada hüdreeritud olekut. Ent banaanid sisaldavad ka magneesiumi, B6-vitamiini ja teisi toitaineid, mis aitavad kehal toota seedimist soodustavat lima, suurendades ühtlasi sisimas rõõmu- ja rahutunnet. Banaanide söömine aitab kaasa ka serotoniini ja melatoniini tootmisele. Need kaks hormooni reguleerivad tuju ja magamisharjumusi ning soodustavad lihaste lõdvestumist ja stressi leevendamist.

4) Roheline tee ja taimetee. Vahel on parimaks meelte rahustamise viisiks ühe kena tassitäie sooja rohelise või taimetee joomine. Iseäranis roheline tee sisaldab aminohapet nimega L-teaniin, mis stimuleerib ajus alfalainete teket, parandades nõnda sinu tuju. L-teaniin aitab ka stressi vähendada ja organismil loomulikul teel rahuneda.

5) Tume šokolaad, kakao. Sarnaselt vadakule sisaldavad ka tume šokolaad ja kakao L-trüptofaani — neurotransmitterit, mis on vastutav aju lõõgastamise eest. Kuid tume šokolaad ja kakao sisaldavad ka magneesiumi — mineraali, mis on laialdaselt tuntud oma võime pärast närvisüsteemi rahustada.

Miljonid ameeriklased kannatavad eneselegi teadmata magneesiumipuuduse käes. Kuigi šokolaadi söömine ei ole ideaalne vahend selle puudujäägi parandamiseks, võib oma toidulauale pisukese tumeda šokolaadi või puhta kakao lisamisega rahustada närve ja aidata kaasa meelerahu saavutamisele.

“Šokolaad sisaldab neurotransmitterit nimega anandamiid, millel on võime mõjutada aju dopamiinitaset, mis omakorda tekitab rahu ja lõõgastatuse tunde,” ütleb doktor Kristie Leong. “Šokolaadis peitub ka rikkalikult serotoniini lähteainet trüptofaani, millel on pealtnäha tähtis roll stressi vähendamisel ja meelerahu edendamisel.”

6) Brasiilia pähklid. Need on väidetavalt looduse rikkalikem seleeniumiallikas ja muude pähklitega võrreldes on Brasiilia pähklid närvisüsteemi lõõgastamisel teistest sisuliselt peajagu üle. Walesi ülikooli korraldatud uurimuse järgi võib päevas üksnes kolme Brasiilia pähkli söömine juba kolme kuu jooksul märgatavalt aidata kaasa tuju tõstmisele, rahutunde tekitamisele, ängistuse vähendamisele ja energiataseme kergitamisele.

7) Spinat. Selleks, et sinu aju ja närvisüsteem toimiksid nii nagu ette nähtud, vajab keha suures koguses rasvlahustuvaid vitamiine, et nende abil luua rasvakihte, mis kaitsevad meie närve kahju eest. Üks selline on K-vitamiin, mida on võimalik suurtes kogustes omastada spinati söömise teel. Spinat aitab kaasa ka närvisüsteemi hormoonide tootmisele, mis parandavad tuju, magamisharjumusi ning organismi reaktsiooni füüsilisele tegevusele ja stressile.

Tõlkinud: Joonas Orav

Allikad: Mindfood, drwilson, ezinearticles, hsphealth