Seks

“Mitte täna, mul pea valutab.” See on põhilause, mida pikaajalised paarid seksituju puudumisel kasutavad ja sellel lausel on ka kindel koht seksihuumoris. Aga teadlased on tõestanud, et seks võib ka ise peavalu põhjustada. “Orgasmi peavalu” on rohkem levinud meeste kui naiste hulgas ja seda põhjustavad ilmselt pidevad lihaste kokkutõmbed ja vererõhu tõus seksi ajal.

Kerge dehüdratsioon

Seda me juba teame, et korralik dehüdratsioon, mis järgneb kõvale pidutsemisele, tekitab korraliku peavalu. Aga isegi kerge langus sinu hüdratsioonitasemes võib peavalu põhjustada — lisaks sellele, et su tuju langeb ja süvenemisvõime on häiritud. Teadlased on isegi arvanud, et sellel põhjusel tekkinud peavalu puhul võtab pigem tableti peale joodav vesi valu ära, mitte tablett ise.

Mobiiltelefon

Ei, asi pole raadiolainetes ja kiirguses. Jutt on hoopis telefoniekraani jõllitamisest, mis kurnab silmi kuni selle piirini, et pea hakkab valutama. Telefoniekraanil on kiri väike ja lisaks on seda lugedes kael ja pea tihti ebaloomulikus asendis — kõik see kokku meelitab tihti peavalu kohale. Kui tunned, et valu hakkab ligi hiilima, aga sul pole võimalik oma tegevust pooleli jätta, tee aeg-ajalt 20-sekundilisi pause, kus sa pöörad oma pilgu ekraanilt ära ja vaatad mingit vähemalt kuue meetri kaugusel olevat objekti.

Nädalavahetus ja kohv

Terve nädala ärkad sa hommikul vara, jood kanget kohvi ja teed kõvasti tööd? Ootad laupäeva, et saaks lõpuks ennast välja magada? Ja kui ärkad viimaks üles, siis pea valutab? Põhjus ei pruugi olla “ülemagamises”, nagu tihti arvatakse, vaid hoopis selles, et sa ei joonud oma tavapärasel ajal kohvi ja su pea valutab võõrutusnähtude tõttu. Kui soovid kohvist üldse loobuda, siis võõrutusnähud kestavad umbes seitse päeva.

Tähtajad

Su pea hakkab tihti valutama kõige halvemal võimalikul ajal — siis, kui sul on tõsiselt oluline tähtaeg ukse ees? See ei ole kokkusattumus. Pingepeavalude põhjused on äärmiselt keerukad, nii et neid ei olegi teadlased osanud päris täpselt ära seletada. Aga abi pingepeavaludest pääsemiseks võib otsida joogast.

Liiklusummikud

Stress on põhiline peavalude põhjus ja loomulikult tekitavad liiklusummikud stressi, eriti kui sa oled hiljaks jäämas. Aga tegelikult põhjustavad ummikud peavalu veel teiselgi põhjusel: mootorsõidukite heitgaasides sisalduv lämmastikdioksiid ahendab veresooni, mille põhjusel pea valutama hakkab.

Äike

Äikesetormide ajal valutab paljudel inimestel pea. Aga see ei pruugi tulla paukumisest või hirmust, vaid süüdlane võib taas olla lämmastikdioksiid. Elektrostaatiline reaktsioon, mis välku põhjustab, tekitab lämmastikdioksiidi — tegelikult on välk üldse suurim looduslik lämmastikdioksiidi tekitaja.

Allikas: Prevention