Seleen on organismi jaoks hädavajalik mineraalaine, mis seotuna erinevateks ühenditeks omab organismis erinevaid toimeid: ennetavat, kaitsvat, stimuleerivat või reguleerivat toimet.

Et selgitada välja seleeni tase Eesti elanike organismis, viidi läbi uuring, mille käigus võeti seleeni analüüsid 392 Tallinna, Pärnumaa, Järvamaa, Viljandimaa, Põlva- ja Raplamaa elanikult, sh Merelahe Perearstikeskuse patsientidelt, ning meditsiinitöötajatelt üle Eesti perioodil 2006–2008.

Uuringu tulemused on hoiatavad: kui normaalne seleeni tase vereseerumis peaks olema vahemikus 80–120 mikrogrammi liitri kohta (µg/l), siis uuringu tulemustest selgus, et tegelikkuses on see vaid 65 µg/l. Vaid 15%-l uuritutest oli vereseerumi seleeni tase normis, s.o kõrgem kui 80 µg/l. Keskmisest veelgi vähem seleeni on organismis suitsetajatel, üle 70-aastastel ning südame-veresoonkonna haiguste põdejatel.

Seleen on keemiline element, millel on organismis mitmeid olulisi funktsioone alates meeste fertiilsuse toetamisest kuni kilpnäärme hormoonide metabolismi reguleerimiseni. Lisaks on seleen tugeva immuunsüsteemi võti, millest sõltub meie tervis eriti külmetushooajal – kas me haigestume ja kui raskelt me üht või teist viirushaigust läbi põeme. Samuti on ta tugev antioksüdant, mis aitab kaitsta organismi rakke vabade radikaalide poolt tekitatavate kahjustuste eest. Vabade radikaalide rohkus võib avalduda üldise immuunsüsteemi nõrgenemisena või mõne haigusena.

Seleeni saadakse tarbitavate toiduainete kaudu. Allikateks on küüslauk, sibul, kala, koorikloomad, punane liha, punased viinamarjad, brokoli, töötlemata nisuterad ja teravili, munad, maks, neerud, kana ja aedviljad. Kuid Eesti muld on seleenivaene. See tähendab, et ka mitmekesise toiduvaliku puhul ei ole võimalik toidust saada vajalikku kogust seleeni.
Seleeni lisatarbimisele peaksid eelkõige mõtlema eakad, suitsetajad ning kroonilisi haigusi põdevad inimesed.

Uurimisgruppi kuulusid perearst Riin Lanno – Merelahe Perearstikeskus, Anu Viitak – Tallinna Tehnikaülikool, Quattromed HTI Laborid OÜ, uuringu läbiviimist toetas Taani ravimite ja toidulisandite tootja Pharma Nord.

Allikas: Pharma Nord