Ebaregulaarne veritsus

See on märk sellest, et midagi on väga valesti. Lihtsate sõnadega — kui sul esineb menstruatsioonivälist veritsust, siis peaksid kindlasti arsti juurde pöörduma. Kerge määrdumine on okei, kuid vereklombid ning rohke -jooks kindlasti mitte. Tegemist võib olla viitega emakakaela- või munasarjavähile.

Pidev paistetus kõhupiirkonnas

Kui sul on kogu aeg justkui pisike “rasedakõht” ees ning see ka suurima vaevaga ära ei kao, siis on aeg arstile minna. Selline kõhupaistetus annab märku munasarjade kontrollimise vajadusest. Kuna munasarjavähki peetakse vaikseks tapjaks, siis tasub ka väiksemagi kahtluse korral arsti külastada.

Kahvatu või kollakas halvastilõhnav voolus

Oled ilmselt kursis sellega, et erinevad voolused annavad ka erinevatest asjadest märku — roheline voolus on põhjustatud suguhaigusest jne —, kuid kas oled ka kursis sellega, et kindlad värvid viitavad emakaprobleemidele? Kollane värv võib näidata emakakaela põletikku, mille ravimiseks antibiootikume vajad. Kui tegemist on aga kahvatu, kergelt pruunika või verise ja halvasti lõhnava voolusega, siis on asi halvasti. Mine arstile, sest tegemist võib olla emakakaelavähiga.

Muutused häbemepiirkonnas

Kas sa tead, milline su vagiina välja näeb? No nüüd on viimane aeg peegel võtta ja seda regulaarselt ise vaatama hakata. Põhjus on lihtne — mida varem saad mõnele haiguskoldele või muutusele jälile, seda lihtsam on selle ravi.

Pidev vaagnavalu

Kui su vaagnapiirkond kogu aeg valutab ja sa kuskilt abi ei saa, siis on aeg kontrolli minna. Selline valu võib anda märku mõnest suguhaigusest, endometrioosist või isegi vähist.

Hoia enda tervist ja külasta naistearsti vähemalt korra aastas! Igaks juhuks tuletame meelde ka viis ajsa, mida ükski günekoloog kunagi teha ei tohiks. Loe siit!