Kirburohi
sisaldab vitamiine K, E, C, ka magneesiumi, mis parandavad valulikku, ülirohket menstruatsiooni, põiest ja päraku veenikomudest verejooksu ja teisi vereeritusi, hanijalg on hea veritsevate igemete loputamiseks, valge iminõgese õite tee ravib naistehaigusi — valgevoolust, menstruatsioonihäireid.

Käokannuse tee soodustab juuksekasvu, kaotab kõõma, parandab kusepidamatust, voodimärgamist, silmapõletikku, salvina parandab nahahaigusi, õite tee puhastab vinne ja tedretähti); leesika- ja pohlalehed (põietegevuse, neerude parandaja: viib välja üleliigset vett); kollane mesikas puhastab pärgartereid (südame veresooni).

Aedsalvei on lisaks maitsetaime omadustele hea maksale, hambaigemetele, angiinile (kuristamiseks tee).

Hobukastan vähendab vere hüübimist veenilaiendite puhul; sisemisest viljast tõmmis parandab seedimist, külmetust; koorest tehtud vannid vähendavad valu lihastes, närvides.

Kassitappu on kasutatud põrnahaiguse, verejooksu, ammusest ajast ka kõrgvererõhutõve, bronhiaalastma, bronhiidi, unetuse, külmetuse, maksa- ja põrnahaiguste, tursete puhul. NB! Kassitapuga tasub mürgisuse tõttu ettevaatlik olla!

Juurte jõud

Tedremarana juured parandavad sooltehaigusi (kõhulahtisust);
takjajuurte tee parandab juuste väljalangemist;
palderjanijuurte tee rahustab närve, siseorganite erutust; orasheina juured puhastavad verd, ainevahetust;
tammekoor — toime kõhulahtisuse puhul.
Ka kuldvitsa toime on sarnane, lisaks viib kuldvits organismist jääkaineid välja (liiva sapipõiest ja neerust; liigset vett tursete puhul ja jääkaineid podagra, reuma puhul).
Kuse- ja sapieritust ergutavad veel kadakamarjad, mis puhastavad ainevahetust, vaigistavad valu, alandavad põletikku. Sama teevad ka jõhvikamarjad — neid võib kuivatada või säilitada külmas (ka vee sees).
Kalmuse juured (pulbrina) parandavad haavandtõbe, kollatõbe, põsepõletikku, suu loputamine vähendab ka hambavalu, teena langetab ka vererõhku (lehed ja juurikas — hävitavad kirpe), juurikal on ka (närides) suitsetamise vastane toime.
Ka sookassiurb — langetab (algavat) kõrgenenud vererõhku. Orasheina juured puhastavad ainevahetust, kaasa arvatud rasvtõve puhul. Võilille juured (kuivatatult kohviks) ravivad nahka, maksa, sapipõit, puhastavad ainevahetust.

Kuluvad marjaks ära

Viirpuu marjad (kuivatatult) on head kõrgvererõhutõve ja südamerütmihäirete raviks;
palderjani juur (kuivatatult) — närvide rahustamiseks.
Pihlakamarjadel (kuivatatult) on allergia, mikroobide- ja seentevastane toime, nad suurendavad ka veresoonte vastupanuvõimet ebasoodsaile tegureile (k.a. kõrgvererõhutõbi), aitavad kehvveresuse ja kurnatuse korral, parandavad ainevahetust podagra, reumatismi, neerukivitõve, sapipõiepõletiku puhul, on polüvitamiinide allikaks (C, P, B 1 — ja E vitamiin), peenestatud värsked lehed ravivad haigele kohale seotult seenhaigust.
Sarnane vitamiini tee (eriti C) on kibuvitsamarjadest (keeta 15 minutit, lasta tõmmata kaane all ühe öö (termosesse purustatuna säilub kauem, võtta 1 peotäis 1 liitrile veele). On sapinõristi, tugevdab organismi.

Abi gripihooajaks

Gripihooajaks võite valmis teha segutee: kibuvitsa marjad 5 osa, nõgeselehti 3 osa, piparmündilehti 1 osa, pärnaõisi 1 osa. Lisades 1 spl segu 1 klaasile kuumale veele keeta 5 minutit, jätta termosesse 1 tunniks, juua soojalt 0,5-1 klaas 3 korda päevas lonkshaaval.