Sidrunikoore all
võib leida…

- Sidrun- ja õunahappeid 8%
- Suhkrut 2-3,5%
- C-, A-, B1-, B2-, D- ja P-vitamiine
- Pektiinaineid, flavonoide, fütontsiide
- Mikroelemente – kaaliumi ja vaske
- Eeterlikke õlisid (koores ja seemnetes).

Komponendid, mis annavad sidrunile bakteritsiidse, toniseeriva, palavikkualandava ning värskendava toime, määravad selle mõjusfääri. Sidrunid korvavad vitamiinidefitsiiti, on kasulikud podagra, soolaladestuste ning neerukivide puhul, on asendamatud külmetuste ja angiinide korral. Peale selle on sidrun kosmeetiliste maskide sage komponent, sest parandab naha seisundit ning mõjub ka pigmendilaikudele …

Sidrun käepärast, pole probleeme.

Väsimus ja külmetustunne. Tee sidruni ja meega on kättesaadav igaühele. Ühend mesi + sidrun on üldse vapustavalt efektiivne. Isegi lihtsaim kodune limonaad aitab palaviku puhul.

Retsept: Lõigata ½ sidrunit õhukesteks viiludeks, asetada need karahvini, kallata üle liitri veega, lisada 4 spl suhkrut ning juua külmetuse puhul nii palju, kui süda kutsub. Kui külmetust pole, võib seda samasuguse mõnuga juua.

Kurk valutab. Võib imeda sidrunilõiku või loputada kurku veega 1:1 –le lahjendatud ise pressitud sidrunimahlaga iga kahe tunni tagant.

Väikesed kortsud, ärritunud näonahk. Segada üks munakollane, poole sidruni mahl ning 1 tl oliivõli. Mask kanda näole 20 minutiks. Maha võtta piima sisse kastetud vatitampooniga. Ja hüvasti kortsukesed!

Migreen. Laubale asetada sidrunimahla kompress või panna oimudele sidrunikoore tükid (sisemise poolega).

Sagedane nohu. Immuunsust aitab tõsta supertoit. 2 sidrunit (koos koorega), 1 klaasitäis rosinaid, ½ klaasi kuivatatud aprikoose, 1 klaas kreeka pähkleid lasta läbi hakklihamasina ning segada 1 klaasitäie meega. Igal hommikul võtta 1 spl segu ning ükski mikroob ei tülita enam.

Sipelgad kodus. Kui määrida sipelgate rajad sidrunimahlaga kokku, siis putukad kaovad.

Haprad küüned. Kaks korda päevas määrida neid sidrunimahlaga (viie minuti pärast loputada käed). Küüned ei murdu enam ning omandavad läike.

Unisus. Arvutiga töötades võiks sidrun olla käepärast. Jaapani arstid tõestasid, et sidruni lõhn teeb reipamaks ning vähendab väsimust, mille on põhjustanud silmade liigne koormus.

Igemete veritsemine. Sidrunikoore sisemise poolega masseerida igemeid mõni minut päevas ning probleem kaob.

Tumedaks tõmbunud lusikad. Et taastada söögiriistade läiget, võiks neid hõõruda sidrunimahlaga niisutatud lapiga.

Rakud. Nädala jooksul siduda haigele kohale sidrunilõike. Rakk pehmeneb ning seejärel on sellest võimalik pimsskivi abil vabaneda.

Sapiprobleemid. Klaasile veele lisada maitse järgi sidrunimahla ja juua päevas vastavalt soovile. Sidrun võiks asetseda nähtaval kohal, sest ka lõhna ja nägemisaistingute kaudu aktiviseeritakse nõrk sapieritus, mis aitab vältida edasist kivide teket.

Tsitruselise visualisatsioon.

Kui on kehv enesetunne ning valu tõttu on võimatu uinuda, soovitavad teadlased proovida visualisatsiooni.

“Sulgeda silmad ning kujutada ette valgel portselantaldrikul lebavat sidrunit, seal kõrval on nuga. Nüüd võtta mõtteis see nuga ja… On kuulda lahtilõigatava sidruni heli, tunda selle lõhna. Tuua sidrun näo juurde ning võib lausa tunda selle maitset…”

Visualisatsiooni mõte seisneb objekti väikseimategi detailide võimalikult täpses ette kujutamises. Mida reaalsem ning mahukam on mõttejõul loodud kujund, seda aktiivsemalt tõrjub see valuaistinguid.