Hiljuti aset leidnud Ameerika Keemiaühingu iga-aastasel kokkusaamisel San Diegos esitleti kaheksatteistkümmet šokolaadile keskendunud uurimust, muu hulgas sellest, kuidas kakao võib mõjutada vererõhku, südamehaiguseid, valulikke närvihäireid ning vähiohtu.

Mõned hoiatused: enamik uuringuid ei ole veel ekspertide poolt hinnatud ajakirjades avaldamiseks vastu võetud, seepärast tuleb nende tulemusi pidada esialgseteks. Paljud uurimused olid ulatuselt väikesed ja suhteliselt väheste osalistega. Mõned olid loomkatsed, mille tulemusi ei pruugi olla võimalik inimestele üle kanda.

Kui ulatuslikumad vaatluslikud uurimused on näidanud tumedast šokolaadist või kakaost tingitud võimalikke tervisehüvesid, siis nende hiljutiste uurimuste tulemuste põhjal hakkab selguma, mil moel need hüved tekivad.

Nimetatud uurimustest mitmed näitasid, et kakao võib kaitsta põletiku eest. Näiteks uurimuses, mis viidi läbi ülekaaluliste hiirtega, leidsid teadlased, et kõrge rasvasisaldusega menüüsse lisatud kakao aeglustab hiirte kaalutõusu.

Hiirtel oli kõrge keharasva protsent, püsiv veresuhkru ja insuliini tase seerumis. Lisaks täheldati neil süsteemse põletiku markereid. Pärast seda, kui loomade toidusedelisse lisandus kakao, ilmnes, et süsteemse põletiku markerid taandusid samale tasemele, kui tegemist oleks olnud madala rasvasisaldusega dieedil olevate hiirtega. Seega näib, et meil on võimalik põletikulist protsessi pidurdada ning viia see tagasi samale tasemele normaalsete hiirte näitajatega.

Teise, Itaalias läbi viidud uurimuse käigus määrati 40-le inimesele, kellest pooled olid suitsetajad, juhuslikul valikul kas tumedat või piimašokolaadi. Leiti, et tume šokolaad vähendas ainult ohtliku trombi tekkega seotud nn oksüdatiivset stressi — ja sedagi vaid suitsetajatel. Tulemused, mis viitavad sellele, et tume šokolaad võib suitsetajatel vähendada oksüdatiivset stressi ning sellest tingitud haiguseid, on intrigeerivad ja kindlasti väärt edasiuurimist.

Ent sellegipoolest tuleb uuringute tulemusi seoses tumeda šokolaadi tarbimisest tingitud võimalike tervisehüvedega tõlgendada äärmise ettevaatusega — kõik tänaseks ilmnenud tõendid põhinevad piiratud aja jooksul läbi viidud väikesemahulistel uuringutel ning ei ole lõplikud. Ükski inimene ei tohiks vaatamata tumeda šokolaadi söömisega kaasnevale naudingule kaaluda selle tarbimist tervisliku toitumise, treenimise, ja eelkõige suitsetamisest loobumise asemel.

Samal kokkusaamisel esitleti ka inimuuringutel põhinevat metaanalüüsi kakaos sisalduvatest flavonoididest ja südamehaiguste riskiteguritest. Analüüs, mis hõlmas andmeid 1106 inimese seas läbi viidud 24 uurimistööst, ilmus eelmise aasta septembrikuus ajakirjas Journal of Nutrition.

Kakao alandas vererõhku ja LDL- („halva”) kolesterooli taset, kergitas HDL- („hea”) kolesterooli taset ning vähendas insuliini resistentsust. Lisaks võib kakaol olla oma osa veresoonte laiendamisel, parandades seega organismi vereringet.

Ent ärgem otsigem tervisehüvesid oma lemmik-piimašokolaadi tahvlist. Tegemist ei ole uurimusega šokolaadist, vaid kakaos sisalduvatest flavonoididest — teadlased kasutasid tavalist magustamata kakaopulbrit. Mis on sellel pistmist šokolaadiga? Veidi on — šokolaadi valmistamisel lisatakse kakaole rasva kakaovõi ja suhkru kujul. Üks annus [kakao-flavonoidide segu] on keskmiselt 400-500 milligrammi, mis vastab 32 tahvlile piimašokolaadile või kaheksale-üheksale tahvlile tumedale šokolaadile.

Teistest hiljutistest uurimusest:

  • Ajakirjas Journal of Proteome Research avaldatud 30 täiskasvanu seas läbi viidud uurimuses leiti, et väheses koguses tumedat šokolaadi iga päev vähendab stressihormoonide hulka. Uurimus viidi läbi Šveitsis asuvas šokolaaditootja Nestlé’i juhitavas teadustöökeskuses Nestlé Research Center.

  • Itaalias läbi viidud uurimus näitas, et flavonoidirikas šokolaad alandab süstoolset (ülemist) vererõhku 6 mmHg ja diastoolset vererõhku 3 mmHg võrra. „Vererõhu langus sellises ulatuses oleks kliiniliselt relevantne juhul, kui langus püsiks, ning oleks selgelt avaldunud platseebo-kontrollitud topeltpimemeetodil teostatud uuringute käigus,” ütles USAs, Los Angeleses asuva California ülikooli kardioloogiaprofessor dr Gregg Fonarow.

  • Inglismaal läbi viidud väikese pilootuuringu käigus lasti II tüübi diabeeti põdevatel inimestel üks tund enne järgmist toidukorda süüa kõrge ja madala flavonoidide sisaldusega šokolaadi. Neil, kes sõid kõrge flavonoidide sisaldusega šokolaadi, paranesid mõned südamehaigustesse haigestumise ohu näitajad.

  • USA, Missouri teadlaste poolt rottidega läbi viidud uurimustest ilmnes tõendeid sellest, et kakao koostisosad leevendavad migreeni ja alalõualiigese vaevustega seotud kolmiknärvi ärrituvust.

  • Ühe Hispaanias rottidega läbi viidud uurimuse tulemused näitasid, et kakao võib vähieelsete kahjustuste hävitamise teel vähendada jämesoolevähki haigestumise ohtu, ning teise tulemused andsid mõista, et kakao kaitseb maksakahjustuste eest, pärssides põletikuga seotud ensüümide toimet.

Allikas: News Health