Piirake naatriumi hulka

Suurim oht neerudele on toidus leiduva soola üleküllus. Organismi jaoks on eluliselt tähtis, et kõikides kudedes oleks naatriumi- ja kloorisisaldus stabiilne. Selle tagavadki just neerud.

Neerud peavad pidevalt kohanema toidust saadava naatriumi ja klooriga. Nii nõuab heeringa, singi ning muude soolaste roogade üleküllus pidulauas neilt tohutut pingutust, et verest eraldada liigne naatrium ning see organismist välja viia.

Pealegi põhjustab liiga soolane toit kaaliumi kaotust. Selle elemendi puudus mõjub organismile negatiivselt, eriti just südame-veresoonkonnale. Väliselt ei saa naatriumi üleküllusest kohe arugi. Näites on õhtusöök liiga soolane ning alles hommikuks on nägu loppis ja kotid silme all. Kortsud tekivad pärast sellist hommikut kahekordse kiirusega.

Süstemaatiline soola üledoseering kulutab aeglaselt tervist ning lühendab eluiga. Raskesse olukorda satuvad neerud ka harjumuse tõttu kasutada teravamaitselisi toite, vürtse, äädikat, alkoholi; samuti mõjub neile halvasti liigsöömine.

Otsige soolale alternatiivi

Õnneks on müügile ilmunud küllaldaselt soolasorte, mis sisaldavad naatriumi tunduvalt vähem kui harilik sool. Peale naatriumkloriidi sisaldavad sellised asendajad magneesiumi, kaaliumi, sidrunhapet, mõningad sordid aga ka joodi. Eriti hästi aitavad asendajad hüpertoonia, kilpnäärme- ja südamehaiguste puhul, kuid on kasulikud ka täiesti tervetele inimestele — eriti nendele, kes soovivad kaalust maha võtta.

  • · Leidke soolale asendaja

  • · Piirake antibiootikumide tarvitamist

  • · Ostke mahlapress

  • · Jooge taimeteesid

  • · Eelistage taimetoite
  • Ärge liialdage analgeetikutega

    Isegi päris noored naised kannatavad tihti migreenihoogude ning migreenisarnaste peavalude käes. Sellistel valudel on palju põhjusi, nende kindlakstegemine kuulub spetsialistide kompetentsi. Et aga sageli pole inimestel tahtmist arstide poole pöörduda, siis tarvitataksegi peavalude vastu pentalgiini, tempalgiini ning teisi kompleksseid preparaate, mis sisaldavad analgiini ning teisi valuvaigisteid.

    Need vahendid mõjuvad sagedasel kasutamisel neerudele hukutavalt. Vastava haiguse nimigi on analgeetiline neer. Sellega toime tulla on väga raske. Võrratult lihtsam on haigust ennetada: piisab kui viia analgeetikute tarvitamine miinimumini, asendades need naturaalsete valuvaigistitega.

    Võtke antibiootikume rohke veega

    Neerudele on ohtlikud ka sulfaniilamiidsed ravipreparaadid — biseptool, sulfadimesiin, sulfadimetoksiin jne. Õnneks määratakse neid ravimeid suhteliselt lühikeseks ajavahemikuks.

    Et vältida nende kahjulikku mõju neerudele, piisab sellest, kui võtta tablette koos hulga veega — mitte vähem kui 2/3 klaasi. Lisaks tuleb kogu ravikuuri ajal suurendada vedeliku tarbimist: juua tavalist või mineraalvett, mahlu, nektareid, kompotti, morssi. See aitab alandada ravimite kontsentratsiooni nende läbiminekul neerudest ning vältida selle tähtsa elundi kahjustamist.

    Korraldage koormusvabu päevi mahladega

    Väga kasulikud neerudele on aeg-ajalt teha taimseid koormusvabu päevi (1-3) värskelt pressitud mahladega. Mahla juuakse väikeste lonksude haaval 30 minutit enne sööki või söögikordade vaheaegadel. Sel ajal läheb tarvis 600 ml või rohkem mahla päevas.

    Tõeliselt ravivalt mõjuvad neerudele arbuusi-, kõrvitsa-, meloni-, kurgi-, aprikoosi- ja õunamahlad. Kõrvitsaliste hooajal võib nende mahladega end suurepäraselt tervendada ning lausa ravida, kasutades kõrvuti nendega raviteesid.

    Kasulikud on ka mahlade segud — õuna ja porgandi, õuna ja tomati, porgandi ja kurgi. Sidrunimahla on hea lisada kõikidele mahladele. Köögiviljamahladele võiks lisada veidi selleri, peterselli ning muu maitserohelise mahla, samuti sibula- ja magusa pipra mahla.

    Jõhvika- ja pohlajoogid puhastavad neerusid ning kuseteid haigusi tekitavatest mikroorganismidest, sest neis leiduv hape mõjub mikroobidele hävitavalt. Looduslikuks diureetikuks peetakse aedmaasikaid. Neeru- ning kuseteede haiguste ajal tuleks kogu hooaja vältel iga päev süüa vähemalt 400 g maasikaid. Külmutatud marjade kasutamine ei vähenda sugugi mahla ravitoimet. Erilise efekti annab maasika-meloni segumahl. Kasulik on endale korraldada üks ilma söögita mahlapäev nädalas.

    Jooge taimeteesid

    Ravitoime on ka kuivatatud aed- ja metsmaasika lehtedel, mis on korjatud õitsemise ajal. Edukalt kasutatakse nendest lehtedest teed, lisades sinna kuivatatud aedmaasikajuuri. Hea diureetikum on pohlalehetee, see “peseb neerud läbi”.

    Taimeteed ennetavad ka neerukivide moodustumist. Koostis võib neil olla mitmesugune: näiteks 5 osa kibuvitsamarju, 3 osa pärnaõisi, ning ühe osa kaupa metsmaasika-, muraka- ja musta sõstra lehtede tõmmist. Sellele teele võib lisada ka veidi kuivatatud vaarikaid ning viirpuumarju ja juua õhtuti kuivatatud puuviljadega.

    Hästi mõjub ka roheline tee. Idamaised meedikud soovitavad seda juua iga päev vähemalt 8 tassitäit (2-2,5 klaasi).

    Katsetage taimedieete

    Taimsed toiduained on väärtuslikud C- ja P-vitamiini allikad, need sisaldavad mineraalsoolasid, fütontsiide, rakukestasid ning mikroelemente. Kuna neis leidub vaid vähesel määral naatriumisoolasid, puriine ja valke, aitavad need vähendada neerude koormust, normaliseerivad ainevahetust ja puhastavad soolestikku.

    Sellised dieedid määratakse tavaliselt 1-3 päevaks. Neerupuudulikkuse, hüpertooniatõve, podagra ning rasvumise puhul kasutatakse neid ravivahendina 5-7 päeva. Tervetele piisab profülaktikaks 1-3 koormusvabast päevas kuus.

    Neerudele kasulike toitude retsepte:

    Koormusvaba dieedi näidismenüü

    Hommikusöök; 200 g köögiviljasalatit, 150 g tatraputru praetud kliidega, metsatee sidruni ja kuivatatud puuviljadega

    Teine hommikusöök: 100 ml porgandimahla

    Lõuna: 300 ml taimset borši (kevadel võib olla supp värskelt külmutatud köögiviljadest), 200 g pilaffi riisi ja kuivatatud aprikooside või teiste puuviljadega, puuviljamahla želee

    Oode: kibuvitsamarjatõmmis meega

    Õhtusöök: 200 g küpsetatud soolata kartulit, maitsestatud praetud sibulaga, marjakissell

    Enne und: Puu- või köögiviljamahl (need, kes on harjunud midagi tahedamat sööma, võivad lisada porgandi-õunakotleti — 100 g)

    Päeva jooksul: 250 g magedat leiba (kaalulangetajatele on soovitav ilma selleta hakkama saada)

    Kui palju soola organism vajab

    Naturaalsetes toiduainetes (lihas, kalas, juustus jms), mida inimene päevas kasutab, on soola 3-5 g, sama palju saab ka leivast. Kui toiduvalmistamisel lisada täiendavalt vaid 3-5 g , see on vähem kui teelusikatäis, siis sisaldab toit just nii palju soola, kui organism vajab — 10-15 g päevas. Üle selle on liig. Harjumust soolaga liialdada võrdlevad paljud arstid narkomaania või suitsetamisega.