KÜSIMUS: Kasutan nova T nimelist spiraali alates 1997 aastast ja olukord on juba puhta hulluks muutunud: peaeagu iga kuu veedan 6 päeva küünlaid kasutades, sest järjekordselt on tupeseen end mugavalt tundma hakanud. Kas peaksin vahetama spiraali tablettide vastu või on probleem näiteks selles, et seen on korralikult välja ravimata? Kas seda on üldse võimalik KORRALIKULT välja ravida?

Vastus:
Emaka sisese spiraali (ESV) kasutajatel on kergelt tõusnud risk infektsioonide suhtes. Vaagnasisesed infektsioonid esinevad sellisel puhul harva, küll aga on suurenenud mittespetsiifilise tupepõletiku (vaginoos) risk, samuti muude erinevat tüüpi tupe infektsioonide risk. On leitud, et ka tupeseene ägenemine on spiraali kasutajatel sagedasem kui mittekasutajatel. Eriti kõrge risk on naistel, kel on mitu seksuaalpartnerit.

Tuleb arvestada järgmiste asjaoludega:
1. ESV on efektiivne rasestumisvastane meetod, mida kasutavad miljardid naised maailmas.
2. Alati tuleb täpsustada infektsiooni põhjus.
3. Krooniliste ja retsidiveeruvate põletike korral uurida kindlasti ka partnerit.
4. Olulised on hügieeniline eluviis ja õige toitumine.
5. Kui eelnevale vaatamata esinevad korduvad infektsioonid, tuleb spiraal eemaldada ja proovida raseduse vältimiseks kasutada hormoontablette. Siis peaks olema selge kas põhjus oli seotud spiraaliga.

Mis puudutab tupeseene korralikku ravi, siis on teada, et erinevat tüüpi seeneliigid on meie organismis väikeses kontsentratsioonis kogu aeg olemas ja organism suudab end nende vastu kaitsta. Kui aga organism mingil põhjusel nõrgeneb, näiteks gripi puhul või muude provotseerivate faktorite (vale hügieen, stress jne) toimel, siis võib igal tervel naisel avalduda või retsidiveeruda tupeseen. Ükskõik millist ravi Te saate, pole olemas sellist garantiid, et tupeseen korduvalt ei tekiks.

Naistearst Dr. Andrei Sõritsa,
Tartu Tähe Erakliiniku juhataja

Samal teemal: