Üllatusena leidsime, et Ajurveeda meditsiinis peetakse mõttetööd soodustavaks toiduaineks selitatud võid ehk gheed. Ghee eemaldab organismist igasugused blokeeringud ja soodustab vedelike liikumist, aidates seeläbi väärtuslikel toitainetel ajuni jõuda. Selitatud võid võib kasutada toiduvalmistamisel. Üks ajurveeda nippe on ka selle segamine mitmete taimepulbritega, näiteks brahmiga.

Just brahmit (Bacopa monnieri) on tudengitel on viimane aeg tarbima hakata. Brahmi tugevdab närvisüsteemi ning leevendab ärevust ja pinget, kuid selle tugev mõju pääseb esile alles nelja- kuni kuuenädalase kasutamiskuuri järel. Pikaajaliselt on uuritud brahmi mõju mälule, nüüdisajal on see kasutusel ka abistava vahendina Alzheimeri sümptomite leevendamisel.

Brahmit aetakse tihti segi gotu kola nimelise taimega. Kui oled kogemata vale toote ostnud, pole muretsemiseks siiski põhjust — toime on neil kahel taimel üsna sarnane. Nimesegadus tuleneb sellest, et Põhja- ja Lõuna-Indias kasutatakse nimetust “brahmi” ka gotu kola (Centella asiatica) kohta. Seepärast tasub supertoitude ostmisel alati välja uurida taime ladinakeelne nimetus — kõnekeelsed nimed võivad riigiti ja piirkonniti tuntavalt erineda.

Nutrisslimi tootevalikusse kuulub lisaks brahmile ka roosilõhnaline kuldjuur, mille omadused ei väsi meid üllatamast. Tuleb välja, et kuigi taim otseselt ajutegevust ei stimuleeri, aitab see võidelda stressist tingitud väsimuse, nõrkuse ja tujutusega. Nende sümptomite kõrvaldamine muudab igapäevased vaimsed pingutused kergemaks ja lihtsamaks. Kuldjuur on olnud kasutusel aastasadu, eriti just Venemaal ja Skandinaavias, kus inimesed kannatavad tugevalt sesoonse pimedal ajal tekkiva depressiooni all. Lisaks sellele aitab kuldjuur keskenduda, loogilisi seoseid luua ning infot lühiajaliselt meeles pidada.

Kõige tähtsam on aga mõtlemise ja vaimse töö seisukohalt üle vaadata rasvhapete tarbimine. Seda, et igapäevaselt tuleks tarbida kala, teavad vist kõik. Rasvastes kalades sisalduvad omega-3 rasvhapped EPA ja DHA-na, mis on organismile kergelt omistatavad. Kui kala nii tihti menüüs pole, on võimalik tarbida selle asemel kalaõli kapsleid, mida on Bio4You poes õige mitu varianti — näiteks kalamaksaõli kapslid vitamiinidega ja lõheõli kapslid E-vitamiiniga. Samuti on toidulisandite koostises järjest populaarsemaks muutunud vähiline krill, mis pakub parimaid kalaõli omadusi ilma ebameeldiva kõrvalmaitseta — krilliõli kapslid mõjuvad hästi nii südame-veresoonkonnale kui ka ajule. Kalaõli puhtuse seisukohalt on targem tarbida kontrollitud toorainest valmistatud kapsleid, mis Bio4You valikus on esindatud Saksa firma Medicura poolt.

Muretseda ei maksa ka taimetoitlastel, kes kala ei tarbi — alfa-linoleenhappe vormis leidub omega-3 rasvhappeid erinevates seemnetes ja pähklites. Vahe on selles, et taimses toidus sisalduvas alfa-linoleenhappest peab organism ise EPA ja DHA moodustama, mistõttu on oluline, et tarbitaks piisavas koguses kõiki mineraale, mis sellele protsessile kaasa aitavad. Igapäevaselt võib oma toidulauda rikastatada näiteks kanepiseemnetega (saadaval nii kooritud kui koorimata variandis) — need on maitselt meeldivad ja sobivad kõikvõimalikesse smuutidesse, salatitesse, soojadesse toitudesse… Kanepi– ja linaõli (meie poe valikus ka sidruniga ja apelsiniga maitsestatult) saab kasutada salatikastme valmistamiseks. Samuti on meie poe valikus juba valmiskujul olemas kuskuss kanepiga, millest saab kergelt valmistada kiudaine- ja rasvhapperikka kiire eine.

Need, kes tarbivad juba igapäevaselt üldtoniseerivat macat (saadaval nii pulbri kui ka tabletina) või rahustavat ashwagandat, võivad olla üsna rahulikud — nendelgi taimedel arvatakse olevat positiivne mõju ajutööle. Siiski peab meeles pidama, et kiire elutempo juures ei tohi unustada ka und ja füüsilist tegevust. Puhanud keha jõuab rohkem!

Allikas: Bioblogi