Proovi meenutada mõnd filmi või saadet, kus naine oleks saanud südamerabanduse. See pole kuigi lihtne, sest nii Hollywood kui ka paljud meie seast usuvad, et südameatakke saavad vaid mehed. Tegelikkus: südamehaigused tapavad igal aastal rohkem naisi kui mehi ning kuus korda rohkem, kui seda teeb rinnavähk.

Loe ja vaata Cosmo jaanuarinumbrist:
• Cosmo kaanestaar: Rita Ora elab täiel rinnal

• Kuidas hakkama saada ärevushäirega?

• Kaugsuhte saladused

• Mida tasub teada karmist seksist

• Juristiameti väljakutsed

• Palju põnevat moodi
“Meil pole õnnestunud mõista, et südamehaigused on kujunenud naiste seas epideemiaks. Kui tegemist oleks eesnäärmeprobleemiga, teaksime sel-
lest kindlasti palju rohkem,“ ütleb dr C. Noel Bairey Merz Cedars-Sinai Südameinstituudist. Ta kuulub “Fight the Ladykiller” kampaania meeskonda, mis ärgitab tegema uuringuid naiste seas ning välja tooma nende terviseriske.

20–39aastastel naistel on südamehaiguste risk tõusuteel — hinnanguliselt 74%-l on vähemasti üks riskifaktor. Teadlikkus loeb, sest “südamehaigust on võimalik ennetada ka siis, kui perekonnas on varem esinenud seda sorti tõbesid,” ütleb dr Nakela Cook USA Riiklikust Südame, Kopsu ja Vere Instituudist. Loe, kuidas ennast hoida.

Ära suitseta. Isegi mitte seltskonnas! See tõstab su vererõhku ning kahjustab südant ja veresooni.

Hoia tervislikku kaalu. Ülekaal kergitab kolesterooli, veresuhkru ja vererõhu taset. Küsi oma arstilt, milline on sinu tervislik kehakaal.
Söö head toitu. Värskes uuringus leiti, et alla 45aastastel inimestel, kelle toidus on palju puhast valku, täisteravilja, puu- ja köögivilja (5–9 portsjonit päevas), on madalam halva (LDL) ja kõrgem hea (HDL) kolesterooli tase.

Higista natuke. Kui tõstad oma südamelöökide sagedust iga päev kas või 30 minutiks, aitab see sind kaitsta, langetades halva kolesterooli taset ja vererõhku, ütleb NYU Meditsiinikeskuse Naiste Südame Programmi direktor dr Nieca Goldberg. Tee midagi, mis sulle lõbu valmistab — jookse, poksi, sörgi, tee kiirkõndi.

Kontrolli silte. JAMA Internal Medicine’i uuringust selgus, et inimestel, kes saavad umbes 20% kaloritest sünteetilistest suhkrutest, on 38% suurem tõenäosus südamehaiguse tekkeks. NB! Spordijoogid, ketšup ja salatikastmed on kõik suure suhkrusisaldusega.

Kasuta oma puhkusepäevi. Kui sa seda ei tee, on sul pea kaheksa korda suurem tõenäosus saada südamerabandus, raporteerib Framingham Heart Study projekt.

Tunne sümptomeid. Naiste puhul ei tunta südameatakki tihti ära, ja seda nn klassikalise Holly-woodi südamerabanduse tõttu, kus mees haarab oma käest või südamest — nii aga juhtub vähem kui pooltel meist. Naised kogevad tihti iiveldust või suurt väsimust ja mõnikord valu õlas või lõuas. “Me proovime selliseid sümptomeid paremini mõista, sest enamik uuringuid on tehtud meeste poolt just meestele,“ ütleb dr Bairey Merz. Mine arsti juurde, kui midagi tundub korrast ära, ning ära lase kellelgi, isegi mitte arstil, sulle öelda, et kõik on tegelikult korras, kui sa ise nii ei tunne.