Täna jagab enda nippe psühholoog ja näitleja Rita Rätsepp:

Mis on sügismasendus? Kuidagi ei tahaks olla nõus sellega, et aastaaeg saaks iseenesest olla masenduse põhjuseks. Pigem on see tekkinud juba millalgi varem. Kui aga mõtleme, et nüüd tuleb pime aeg ja kõik on halvasti, siis just nii lähebki — me mõtleme end masendusse. Igal aastaajal on oma võlud ja positiivsed küljed.

Minu jaoks on sügis alati olnud uute alguste aeg: nii teatrites, kontserdimajades kui ka telemaastikul algab uus hooaeg. Samuti alustavad koolid ja kõikvõimalikud kursused oma tööd. Nii palju uut ja põnevat ootab ees.

Teisalt toon ära sügisega kaasneva rahu. Pärast suvekaost ja lõputut ringisõitmist saab elu jälle tagasi mõnusa rutiini ja korrastatuse. Loodusest õhkuv sügisrahu tekitab ka endal sees sisemise tasakaalu.

Nii mõnus on pärast päevatööd minna koju, panna põlema küünlad, kerida ennast pleedi sisse, käes aurav teetass, ja lugeda soojas hubases toas, kui väljas rabistab aknale vihma ja tuul ulub katusel. Või nõjatuda tugitooli ja vaadata, mida uut pakuvad telekanalid sellel hooajal.

Jälle on aega saada kokku lastega, istuda pereringis, rääkida juttu või vaadata häid filme. Tõeline nauding on teha looduses jalutuskäike, tulla koju, keeta tassike teed.

Õhtud on pikad ja samuti on tore kutsuda endale sõpru külla, kellega saab koos head süüa valmistada ja seda nautida. On aega istuda ümmarguse laua taga, juttu rääkida, ennast rahulikult ja mõnusalt tunda.

Ka meie esivanemad sättisid sügisepimedusega oma elu tubastele tegevustele, tehti käsitööd ja pajatati lugusid. Mõnusat vaheldust pakkusid erinevad tähtpäevad, joosti katri ja marti. Sellele lisandub jõuluootus. Vanasti ei rääkinud keegi sügismasendusest — õppigem esivanematelt, igal aastaajal tuleb teha selle aja asju!

Tänapäeval on meil võimalus alati minna nädalavahetuseks kuskile spaasse, vedeleda soojas vees ja käia saunades või teha üks soojamaareis.

Tore on oodata talve märke. Esimese lume elevus tuletab meelde lapsepõlve. Ma armastan sügiseid. Kõiki neid tegevusi ei saaks teha ju suvel, sest suvel on lihtsalt teised tegemised.