Selle tüüpilise kalast ja riisist valmistatud Jaapani toiduga käivad kaasas väga kõlavad väited, mis tõotavad tervisele suurt tulu. Näiteks on nii Jaapani meeste kui ka naiste keskmine eluiga maailmas üks kõrgemaid. Järgnevalt tutvustame lühidalt seitset sushi koostisosa, mis võivad tervisele turgutust tuua.

Kala ja mereannid
Sushi on madala kalorisisaldusega toit. Valge kala nagu huntahven ja punakas riffahven sisaldavad 100 g kohta vähem kui 100 kalorit. Isegi rammusamad kalad nagu makrell, angerjas või rasvasem tuunikala kõhulõik sisaldavad 100 g kohta vähem kui 200 kalorit. Rasvased kalad nagu makrell, sardiin ja heeringas sisaldavad palju Omega-3 rasvhappeid, mis aitavad ära hoida südamehaiguseid, rabandust ja artriiti.

Riis
Enam kui pool maailma elanikkonnast elatub riisist. Riis on suurepärane süsivesikute ja valkude allikas, gluteenivaba ning sobib seetõttu ka nisuallergia all kannatavatele inimestele.

Riisiäädikas
Riisiäädikal on suurepärased antibakteriaalsed omadused, mistõttu on seda ammustest aegadest peale kasutatud toidu hoidistamisel. Riisiäädikas soodustab seedimist, vähendab samal ajal kõrge vererõhu tekke ohtu ning toimib ka leebe pohmeluse leevendajana. Lahjendatud kujul toimib tõhusalt ka kehapalsamina.

Ingver
Ingverijuur marineeritakse ning serveeritakse n-ö suulae puhastajana sushi kõrvale. Nagu riisiäädikas, nii on ka ingver looduslik antiseptikum. Ingver soodustab seedimist, turgutab immuunsüsteemi ning aitab kehal võidelda külmetuse ja gripiga.

Sojakaste
Sojaoad purustatakse koos soola, nisu ja pärmiga ning jäetakse seejärel sojakastme valmistamiseks käärima. Sojaoad sisaldavad palju valke, magneesiumit, kaaliumit ja rauda. Ka sisaldavad need fütoestrogeene, mida on edukalt kasutatud menopausiga seotud probleemide leevendamiseks. Nüüd on saadaval ka vähendatud naatriumisisaldusega sojakaste. Nisuvaba sojakaste Tamari on sobilik alternatiiv nisuallergikutele.

Nori
Mõned inimesed võivad pidada norit (merevetikat) ebatavaliseks toiduks, kuid see on äärmiselt toitev. Nori sisaldab valke ja mineraale — eriti joodi — ning on rikas vitamiinide A, B1, B2, B6, niatsiini (B3) ja C poolest. See takistab kolesterooli kuhjumist veresoonte seintele. Mida tumedama värvusega, seda kvaliteetsem nori. Nori ribad mõjuvad sushile ja suppidele puistatuna väga dekoratiivselt.

Wasabi
Wasabi, mis on rikas C-vitamiini poolest, stimuleerib süljetootmist ning leevendab seedimist. Wasabil on tugevad antibakteriaalsed ning mõõdukalt antiseptilised omadused.

Allikas: www.besthealthmag.ca