Atis Zarinš on õpetaja, kellel 14 aastat tagasi olid pere, hobid ja huvid ning ta oli pühendunud tööle, karjäärile ja äritegevusele, kuid ta tundis, et see edu karjääris ja äritegevuses pakkus talle ainult materiaalset rahulolu. Läbi raske töö jõudis ta järeldusele, et ei suuda siiski läbi selle ennast täielikult rakendada. Seetõttu hakkas ta oma naise Linda soovitusel töö kõrvalt osalema Shiva Vaakya Siddha Baba loengutel. Õpingute ajal sai ta teada, et jooga on hoopis enamat kui lihtsalt võimlemine ja oma üllatuseks avastas, et jooga aitab leida põhjuseid seletamaks, miks meie elus juhtuvad kurvad asjad ikka uuesti. Veda teadus on aidanud tal lahendada mitmeid keerulisi olukordi elus nagu ka tuhandete teiste inimeste eludes, keda ta viimase kümne aasta jooksul on õpetanud.

Shiva Vakya Siddha Baba on praktiseerinud sanatana dharmat alates 1976. aastast ning seda õpetanud 1988. aastast. Ta õpetab väga paljusid erinevaid stiile juba üle 20 aasta. Kõikide nende aastate jooksul on tuhanded inimesed suuremal või vähemal määral võtnud omaks vedaliku elustiili, osalenud tema loengutes või käinud vastuvõttudel. Kui ta alustas sanathana dharma teadmiste levitamist Lätis, ei olnud peaaegu keegi kuulnud midagi ajurvedast või jyotsiha vedast, praeguseks on aga neist teadlikumaks saanud aina rohkem inimesi. Ta on veendunud, et kui joogast saab elustiil, on sellest igal inimesel abi igas olukorras ning on võimalik tunda tõelist õnne.

Sanatana dharma tähendab universumi ja looduse igavesi seadusi, mille igapäevase järgmise tulemusena on inimesel, ühiskonnal, loodusel ja universumil võimalik elada õiglast elu. Need seadused seletavad meile, kuidas universumi ja looduse välised seadused on seotud iga inimese sisemiste seadustega. Eesmärgiks on siinjuures aidata inimesel mõista oma elu eesmärki ning anda talle vahendid ja lahendused selle saavutamiseks.

SUFIDE PÖÖRLEMINE

Joogafestivalil on valikus ka sufide pöörlemine, mida õpetab Polina Tšerkassova.

Polina Tšerkassova tegeleb muusika ja antropoloogia õpetamise ja õppimisega. Eelmisel aastal elas ta Türgis, kus tegi oma etnograafilist välitööd ning uuris sufide pöörlemise ja hingamise praktikaid ning muusikat. Ta soovib luua transformeerivat keskkonda kõigile, kes soovivad sellesse astuda.

Sufide ekstaatiline pöörlemine on müstiline praktika, mis pärineb Rumist ning mis võimaldab läbi liikumise, hingamise ja helide avardada oma teadvusseisundit ja tugevdada oma ühendust hingega. Sufid pöörlevad vasakule, südame suunas, tuues südamesse oma keskme.

„Kohtume ühises väljas, pööreldes ekstaatilises elutantsus oma südame poole, pööreldes kindlalt oma jalgadel. Ainult läbi selge maandatuse saame tunda ennast piisavalt vabana, et võimaldada endale piirideta kogemusi, kus liikumises on liikumatus ja paigalseisus liikumine. Avame turvalist ruumi, kus igaüks saab sufide pöörlemispraktikate ja muusika kaudu tunnetada oma hinge.

Töötoas räägin sufide pöörlemise võimalustest ja tavadest Türgis ja Iraanis ning muid sufide lugusid. Jagan mõningaid tehnilisi soovitusi, mis aitavad meie kehadel paremini usaldada meid ja teha pöörlemist kergemaks. Pöörleme elavate salvestuste saatel ning pärast istume, jagame ja kinnitame kogemusi. See praktika sobib kõikidele,“ räägib Polina.

ŠIVANANDA JOOGA

Šivananda joogat õpetab festivalil Reelika Rohtmaa.

Reelika Rohtmaa puutus joogaga kokku esimest korda 2006. aastal Londoni Šivananda Jooga Keskuses. Kümne kuu pärast läks ta Indiasse õpetajakoolitusele ja pärast seda hakkas Londonis joogat õpetama. 2007. aasta suvel otsutas ta minna joogakeskusesse elama, kus sai jooga kõrval tema suureks huviks ka ajurveeda ja taimetoidu valmistamine. Eestis on ta õpetanud joogat mitmetes spordiklubides nagu näiteks Arctic, MyFitness, Tatu Ülikooli Spordiklubi, MV Spordiklubi. Samuti on ta õpetanud erinevate tasemetega joogakursustel, korraldanud igakevadist Šivananda jooga laagrit, taimetoidu ja jooga laagrit, juhendanud joogapäevi ning taimetoidu õpitubasid ja meditatsioonikoolitusi ning veidi aega tagasi alustas ta ka laste joogatundidega.

Šivananda jooga rajaneb viiel põhipunktil: õiged harjutused (asana’d); õige hingamine (pranayama); õige lõdvestumine (savasana); õige toitumine (taimetoitlus) ning positiivne mõtlemine ja meditatsioon (vedaanta ja dhyana).

Õiged harjutused: harjutuste tegemine tagab liigeste, lihaste, kõõluste ja teiste kehaosade püsimise liikuva ja painduvana. Šivananda jooga süsteemi harjutused on hästi tasakaalustatud, venitusele ühes suunas järgneb alati venitus vastassuunas.

Õige hingamine: keha on ühenduses päikesepõimikuga, milles säilitatakse tohutuid energiavarusid. Läbi erilise joogahingamise (pranayama) vabaneb see energia ning toimub füüsiline ja vaimne noorenemine.

Õige lõdvestumine: meie keha ja vaim on pidevalt ülekoormatud, lõdvestumine on loomulik viis keha uuesti laadida.

Õige toitumine: tagab korraliku kütuse kehale. Optimaalne toitainete, õhu, vee ja päiksevalguse kogumine on organismile hädavajalik.

Positiivne mõtlemine ja meditatsioon: hoiab teadvustamise ja keskendumise abil meele kontrolli all.

Šivananda jooga treening algab soojendus- ja hingamisharjutustega. Järgnevad 12 põhiasendit ehk asana’t, mis toniseerivad lihaseid ja sidekudesid, hoiavad selja ja liigesed painduvana, ergutavad vere- ja toiduringlust ning endokriinsüsteemi talitlust. Kõikide asana’de vahel on lõdvestus, tund lõpeb pikema lõdvestusega.

Joogafestivali korraldaja Merit Raju on öelnud joogaharjutuste kohta: „Iga joogaasend või harjutus on nagu suure elu väike koopia“.

Joogastiilide tutvustuse esimese osa leiad SIIT.

Proovi ise joogaasendeid ja harjutusi ning osale 18.-19. juulil Haapsalus toimuval Joogafestivalil. Lisainfo: www.joogafestival.ee