Koirohi nii kappi kui tassi sisse

Koirohtu on traditsiooniliselt kasutatud koide tõrjumiseks, sellest ka eestikeelne nimetus. Juba koirohu ladinakeelne nimi Artemisia absinthium tuleneb kreekakeelsest sõnast “ebameeldiv” — eks sellegagi iseloomustati koirohu mõrkjat maitset. Omapärane lõhn ja mõru maitse võivad inimesi küll eemale peletada, ent õigesti tarvitades võib koirohi olla suurepärane abimees.

Koirohtu kasutatakse rahvameditsiinis igasuguste kõhuvaevuste korral — söögiisu tõstmiseks, mao- ja sooltegaasi ning mao ülehappesuse vähendamiseks. See võib olla abiks nii kõhulahtisuse kui ka kroonilise kõhukinnisuse korral.

Rahustava ja seedimist parandava tee valmistamiseks sega võrdsetes kogustes koirohtu, palderjanijuurt ja piparmünti. Võta 1tl segu tassi kuuma vee kohta ja lase 5-10 minutit tõmmata. Jahuta ja joo tühja kõhuga ¼ klaasi kolm korda päevas..

Immuunsuse tugevdaja punane päevakübar

Eestis on populaarseks saanud punase päevakübara tinktuur, ent sama taim toimib ka teena. Väidetakse, et punane päevakübar (Echinacea purpurea) suurendab inimeste vastupanuvõimet nakkushaigustele ning sellest võib olla abi nii viirushaiguste ennetamisel kui ka juba tekkinud haiguse tõkestamisel.

Katsed on näidanud, et punane päevakübar suurendab valgete vereliblede arvu, mis omakorda tõkestab põletike teket. Taimes olevad toimeained takistavad ka viiruste levimist. Seega kergendab punasest päevakübarast tee põdemist ja kiirendab paranemist, olles abiks külmetushaiguste, gripi, nohu, käheda köha ja põletike korral. Taim ergutab ka ainevahetust ning soodustab jääkainete eemaldumist organismist.

Tarvitada tohib punast päevakübarat kuni kaheksa nädalat järjest, siis tuleb kindlasti vahet pidada. Punane päevakübar ei sobi inimestele, kes on allergilised korvõielistele taimedele, ning inimestele, kes tarvitavad immuunsust allasuruvaid ravimeid, samuti ei soovitata seda rasedatele.

Samblik ei ole sammal

Heal lapsel on mitu nime — poeletil islandi samblikku (Cetraria islandica) nähes ei tule pähegi, et see on teada-tuntud põdrasammal. Kahjuks on rahvalik keel natuke vääriti mõistnud ja tegelikult on tegu siiski islandi käokõrva ehk islandi samblikuga.

Samblik sisaldab rohkesti antibiootilise toimega samblikhappeid, mõruaineid, mineraalaineid, valku ja B12 vitamiini. See kombinatsioon toimib immuunsüsteemi tugevdavalt ja põletikuvastaselt, on antibiootilise toimega, ergutab sapieritust, tõstab söögiisu, leevendab valu, suurendab maomahla eritumist, stimuleerib ja normaliseerib seedetegevust.

Põdrasammalt on kasutatud eriti külmetushaiguste, nohu ning köha sümptomite leevendamisel. Sobib ka kurguhaiguste, bronhiidi ja kopsupõletiku korral. Islandi samblik ei sobi kasutamiseks rasedatele ja väikelastele.

Tee valmistamiseks vala 1-2tl teepuru peale tass keeva vett. Lase tõmmata vähemalt 45 minutit või keeda aeglasel tulel kümme minutit, kurna. Joo soojalt meega pool klaasi neli korda päevas 20 minutit enne sööki.

Põdrasamblatee kibeda maitse vähendamiseks soovitatakse esimene vesi ära valada ja purule uuesti kuum vesi peale kallata.

Vähekasutatud kadakamarjad

“Eestlased tarvitavad kadakat nagu parfüümi,” kirjutas J. Luce 1823. aastal. “Ühte kätte võtavad nad küünla või põleva puutüki, teise kadakaoksa, panevad selle põlema, kustutavad vehkides kohe ära ja nii on nende tuba läbi suitsutatud.”

Kadakamarjad on botaaniliselt hoopiski käbid, kuid kuuse ja männikäbiga on neil vähe sarnast. Marju on kasutatud toiduvalmistamisel — väidetavalt annavad need kodulooma lihale metslooma maitse.

Kadakamarjateed kasutatakse diureetikumina, põiepõletiku raviks ning seedetegevuse ergutamiseks. Marjakäbid aitavad võidelda bakterite vastu halva hingeõhu puhul, köha ja mädase kurgupõletiku korral. Kadakas on leidnud kasutust ka peavalu puhul. Paljudest hüvedest hoolimata tuleb meeles pidada, et kadakamarjad on vastunäidustatud seedekulgla haavandite, soolepõletike ja neeruhaiguste korral, samuti raseduse ning imetamise puhul.

Loodusravitseja Aili Paju annab kadakamarjade kasutamise kohta järgmiseid soovitusi. Külmetushaiguste korral valmistatakse tõmmis nii: teelusikatäiele peenestatud kadakamarjadele lisada klaas keeva vett ja lasta tõmmata soojas kuni veerand tundi. Seejärel kurnata ja juua soojalt pool klaasi korraga. Paneb higistama ja võtab köha ära. Seedeelundite põletike ja veepeetuse korral võetakse tõmmise valmistamiseks supilusikatäis peenestatud marju 1,5 klaasi keeva vee kohta ning lastakse tõmmata pool tundi. Pärast kurnamist ja jahutamist tarvitada supilusikatäis korraga 4-5 korda päevas.

Kasulikud oliivilehed Eestis ei kasva

Kui päevakübarat ja kadakamarju saab ka ise loodusest korjata, siis oliivipuud kasvavad paraku meie kliimavööndist soojemates piirkondades. Paljud tunnevad ja teavad oliiviõli häid omadusi, aga mida teha lehtedega?

Teadlased on leidnud, et oliivi lehtedes on 40 korda rohkem antioksüdante kui neitsioliiviõlis. Pole siis ime, et oliivipuu oli egiptlastel kasutusel mumifitseerimiseks. Oliivilehtedest valmistatud tee aitab kaasa üleliigse vee kehast väljutamisele ning seega organismi üleüldisele puhastumisele, Marokos kasutatakse neid kui veresuhkru taseme normaliseerijaid.

Mõned hiljuti valminud uuringud täheldavad, et oliivilehtedega rikastatud kohvipuru on võimsaks vahendiks ülekaalu ja sellest tingitud hädade vastu. Selle nähtuse saladus peitub mõrus, põletikuvastases aines nimega oleuropeiin, mis kaitseb oliivipuud looduses bakterite, putukate ja muude kahjurite eest.

Teed saab teha kuivatatud lehtedest ning see on ohutu nii täiskasvanutele kui lastele. On leitud, et oliivilehtedest tehtud tee annab kasulikkuse poolest silmad ette isegi paljukiidetud rohelisele teele. Kuivatatud lehti võib kasutada ka maitsetaimena söögitegemise juures.

Lavendel

Kuigi lavendel on tuntud kui närvisüsteemi rahustav taim, ei ole selle teeks kasutamine Eestis eriti levinud. Puhas lavendel on ehk liigagi parfüümjas, mõjudes nii võõristavalt. Lavendel sobib suurepäraselt segamiseks teiste ravimtaimedega, et teele aroomi lisada. Eriti hästi sobib lavendli kõrvale kummel — lisades tassile kuuma vee kohta 1tl lavendlit ja 1tl kummelit, saate rahustava ja seedimist soodustava joogi.

Kuna lavendel avab hingamisteid, võib see lisaks seedimisele ja närvisüsteemile olla abiks ka köha ja nohu korral. Kõhuvalu ja spasme leevendav omadus on kasulik menstruaal- ja menopausiaegsetest vaevuste puhul. Lihaseid lõdvestav toime võib olla abiks lihaskrampide ja liigesevalude korral.

Lavendli eeterliku õli antibakteriaalne toime on laialdaselt tuntud, ent lavendel võib parandada suu limaskestade mikrofloora olukorda ka seespidiselt. Lisaks on leitud, et mõned ühendid selles taimes mõjuvad pärssivalt rinnavähi arengule, kuid see väide on alles põhjalikumal uurimisel.

Lavendli kodumaal Provence’i piirkonnas kasutatakse seda laialdaselt õhtuse teena, mis toob hea ja sügava une. Lavendliteele lisatakse veel mett ja magususe leevendamiseks tilgake sidrunimahla.

Allikas: Bioblogi