Siin on 12 tüüpilist viga, mida paljud naised teevad ja mida nende kohta teada:

1. Sa ei pese oma käsi enne tampooni sisestamist

Tundub ju loogiline, aga sa päriselt ka pead oma käsi enne tampooni sisestamist kasutama ja kindlasti ka siis, kui oled eelmise eemaldanud. Su näppe katavad igasugused erinevad bakterid ja need ei tohiks kindlasti kuhugi vagiina lähedusse jõuda. Või su arvutiklaviatuuri.

2. Kasutad tampooni, kui sa tegelikult veel ei veritse

Kas oled kunagi kasutanud tampooni päev peale päevade lõppu, et olla 100% kindel, et su püksikud ei määrduks? Muidugi oled. Aga võta siis ka teadmiseks, et see kuivatab su vagiinat. Seega, kui sa pole päris kindel, kas veritsus on täielikult lõppenud, eelista pesukaitset.

3. Kasutad kahte korraga

Kui nii teed, suurendad ka tõenäosust unustada vähemalt üks neist enda sisse ja toksilise šoki sündroomi risk vaid suureneb.

Su vagiina on üsna suur, mistõttu seal tegelikult isegi on ruumi kahele tampoonile, aga see on väga-väga halb idee.

Kui kardad, et su veritsus on ühe tampooni jaoks liiga intensiivne, peaksid ehk hoopis naistearsti poole pöörduma, et teha kindlaks, miks see nii on ja kas sinu jaoks on ehk olemas mõned paremad vahendid.

4. Kasutad vaid ühe imavusastmega tampoone

Veritsuse intensiivsus on erinevatel päevadel erinev, mistõttu võiksid kasutada ka erineva suurusega tampoone. Kui kasutad suuri tampoone sel ajal, kui veritsus on tagasihoidlik, arvad, et võid neid ka kauem sees hoida, aga tegelikult see ikka päris nii pole. Seega, vaheta tampoon hoopis väiksema vastu välja ja hoia oma tervist.

5. Kasutad kehtivusaja ületanud tampoone

Kas tampoonid võivad tõesti kehtivuse kaotada? Jah, tundub nii. Tavaliselt on see kehtivusaeg viis aastat, sest puuvill, millest nad valmistatud on, võib kergesti hallitama minna ja baktereid endasse koguda. Ja see kõik võib su vagiina õrna bakterite tasakaalu rikkuda.

Kui sulle jääb sahtlisse hunnikuteviisi kehtivuse kaotanud tampoone, mõtle hoopis sellele, miks sa neid nii palju korraga kokku ostad?

6. Hoiad neid niiskes vannitoas

Selleks, et su tampoonid vastaksid sellele, millisena neid kasutada tuleks, tuleb neid ka õigesti hoiustada. Kui sinu omad kipuvad "elama" vannitoas, kus sa käid regulaarselt kuuma ja niiske duši all, lood sa ka täiuslik elukoha bakteritele ja pisikutele.

Seega, vii oma tampoonid parem jahedasse ja pimedasse kappi.

7. Kasutad tampooni, mis oli juba avatud pakendis

Kui mõtled sellele ühele "hädaabi" tampoonile, mis juba mõnda aega su käekoti põhjas on olnud, keskendu vähem selle kehtivusajale ja rohkem hoopis pakendi olukorrale.

Kui pakend on rebenenud, viska see tampoon parem minema. Sellist tampooni sa kohe kindlasti oma vagiinasse pista ei tohiks, sest see on tolmune, meigine ja must.

8. Sa ei vaheta peale ujumist tampooni ära

Võid küll arvata, et kui pistad tampooni piisavalt sügavale, ei mõjuta ujumine seda kuidagi, aga sa eksid rängalt. Kui sa ujuma lähed, teeb seda ka su tampoon ja selle nöör haarab kinni kõigest, mis vees on, kloorist kõige muuni välja.

Kui soovid neid probleeme vältida, eelista hoopis menstruaalanumat. Kuna need on tehtud silikoonist, ei kaasne nendega selliseid probleeme nagu tampoonidega.

9. Sa ei vaheta tampooni peale kakamist

Ka siin on probleem pigem tampooni nööris, mitte selle puuvillases "kehas". Kui nöör "kogub" enda külge baktereid, võib see ka su tuppe mõjutada. Tampooni vahetamine peale igat tualetis käimist pole ei praktiline ega ka loodussõbralik, aga seda tuleks siiski teha peale kakamist (probleem kaob taas, kui otsustad kasutada hoopis menstruaalanumat).

Eks kõik naised teavad ka seda, et peale kakamist on vana tampoon sageli paigast liikunud ja tekitab ebamugavust.

10. Kasutad aroomiga tampoone

Su vagiina peabki kindlat viisi lõhnama ja seda lillelõhnaga peita on täiesti mõttetu, sest su loomulik odöör muutub sellest vaid hullemaks (su vagiina võib hakata lõhnama nagu kala).

Pannes lõhnastatud asju oma vagiinasse tapad ka seal peituvad head bakterid ja teed kasvuruumi halbadele.

11. Lased tampooni vetsupotist alla

See on paljude naiste rumal komme, aga mõtle, millise karuteene sa sellega loodusele teed.

Allikas: The Sun