Ameerika Ühendriikides on kahe aastakümne jooksul oma kodus ravimite, alkoholi ja/ või narkootikumide koostarvitamise tõttu surnute arv kasvanud rohkem kui 3000 protsenti.

Põhjuseid tuuakse välja terve rida. Esiteks muidugi põhikäsu — ravimeid ja alkoholi koos mitte tarvitada — eiramine. Teiseks põhjuseks on kokkuhoid. Nagu ka meil, on USAs patsientide haiglasoleku aeg tunduvalt lühenenud, pea kolm korda. Üha enam protseduure tehakse ära nii, et haiglas pole vaja päevagi viibida.

Kirjutatakse välja ka rohkem ja tugevaid ravimeid, kuid arst ja patsient kohtuvad harvemini. See aga tähendab, et kogu vastutus ja kontroll on patsiendi enda käes. Tulemustest on näha, et see pole alati parim lahendus.

California ülikooli sotsioloogi David P. Phillipsi juhitud grupp analüüsis rohkem kui 50 miljonit USA surmatunnistust aastatest 1983 kuni 2004.

Tugevatest valuvaigistitest mainib Phillips Dr House´i sarjast vägagi tuttavat Vicodini ja OxyContini. Tugevaid valuvaigisteid kirjutatakse üha enam välja ja nende vale kasutus on üks tapvate mürgituste kasvu põhjustest.

Paljudes blogides jm kirjutatakse, et ravimid tapavad sama palju inimesi, kui hukkub liiklusõnnetustes. Kuid haigused tapaksid ilma ravimiteta igal juhul nooremana ja rohkem. Kui inimene sureb ravimi tõttu, on see ikka õnnetus, haigusele allajäämine või rumalusest tingitud.

Kui aastal 1983 suri ravimite valekasutuse tõttu 3954 inimest (neist alla saja segasid ravimeid alkoholi või narkootikumidega), siis aastal 2004 juba 22 770 inimest — see on 360% kasvu. Kokku suri nende aastate vahel samadel põhjustel üle 200 000 inimese.

Enim, kaugelt üle 500%, kasvasid ravimitest tingitud surmad kahes patsientide grupis. Esiteks nende hulgas, kellel läks kodus retseptiravimeid kasutades midagi valesti, teiseks need, kes lisasid retseptiravimitele ka alkoholi või narkootikumid või n-ö mustalt turult ostetud ravimid (antidepressandid jmt). Tänaval müüakse ju igasugust kraami, ka prahimeilides pakutakse igasugust saasta ravimite pähe.

Haiglates ja arsti järelevalve all kasvas ravimisurm selle aja jooksul vaid viis protsenti ehk kaugelt üle saja korra vähem. Phillipsi sõnul saab öelda, et valest ravimite kasutamisest tingitud surmajuhtumite arv kasvas kõigis vanuserühmades, alla 10aastased välja arvatud. Veidi suurema kasvuprotsendiga paistavad silma valged keskealised mehed, vist seetõttu, et nad on ravimite jmt ainete osas riskialtimad.

Sellest uuringust ei selgunud, milliseid narkootilisi aineid retseptiravimitega koos rohkem tarvitati, kuid Phillipsi sõnul võivad nendeks olla marihuaana ja metamfetamiin.

Miks selline segu tapab?

Tugevad, sõltuvust tekitada võivad opioidsed valuvaigistid pärsivad hingamist. Kui neid võtta liiga palju või lisada veel samasuunalise toimega ravimeid või alkoholi või narkot, siis võibki hingamine lihtsalt peatuda.

Ameerika farmatseutide ühenduse esindaja ütles, et nii nagu kõik võimsa toimega ravimid, aitavad ka valuvaigistid patsiendil ka haiglast väljaspool toime tulla, kuid samas tekitavad nad nii valekasutuse ohu. Ravimid pole samasugune kaup nagu päts saia, ütleb ta.

Phillipsi sõnul peavad patsiendid endale teadvustama, kuivõrd palju ettevaatlikumad, tähelepanelikumad ja haritumad nad peavad ravimeid tarvitades olema.

„See on epideemia. Inimesed peavad seda teadma.“ Nii ütleb hiljuti poja kaotanud ema. Õpetaja ja lennundusinseneri 20aastane poeg suri talle ametlikult väljakirjutatud depressioonirohu ja tänavalt ostetud ravimite (diazepaam ja oxycodone) kokteili tarvitamisest.

Perekond oli igati viisakas, ka noormehel oli väliselt kõik korras, miski ei reetnud sõltuvusprobleemi. Vanemad teadsid poja sõltuvusprobleemist ja otsisid abi, kuid selle peale ei osanud tulla ei nad ise ega poegki, et ka ravimite segamine võib tappa.

Eestis pakuvad oma klientidele ravimite koosmõju riski hindamist Apotheka apteegid. Alkoholi ja teile määratud ravimite koosmõju uuri oma arstilt või tutvu ravimi infolehega!