Täiskasvanutel on kuni 32 hammast, millest kõige hiljem lõikuvad suhu tarkusehambad ehk kolmandad purihambad. Enamasti toimub see 16–25 aasta vanuselt. Enamikul inimestest on neli tarkusehammast, mõnel aga võivad need osaliselt või täielikult puududa. Tarkusehammaste lõikumisega võib kaasneda mitmeid probleeme, kõige sagedasem neist on ruumipuudus.

Kuna tarkusehammastel ei ole ruumi, siis kipuvad need sageli kasvama viltu ning lükkama ka teisi hambaid viltu. See omakorda raskendab nende põhjalikku puhastamist ning loob tingimused igemepõletiku ja kaariese tekkeks. Kui halvasti lõikuvad tarkusehambad põhjustavad sagedasi või lausa kroonilist põletikku kehas, siis võib hamba eemaldamine olla põhjustatud. Kui aga tegemist on terve hambaga, mida soovitatakse lihtsalt profülaktiliselt eemaldada, siis tasub endale veidi mõtlemisaega võtta, enne kui kirurgi noa alla joosta.

Tarbetult eemaldatud hambad on tuluallikas hambaarstile

Hambaarstid väidavad sageli, et kolmanda purihamba näol on tegemist tarbetu moodustisega, mille võib vabalt eemaldada, kuna seda pole tingimata vaja. Kuna meid on õpetatud arsti arvamust ilma küsimusi esitamata usaldama, siis on selle tulemuseks nukker statistika. USA-s avaldatud teadusuuringute põhjal on seal 67% tarkusehamba eemaldamistest tarbetult tehtud protseduurid. Miks nii palju tarbetuid protseduure tehakse? Vastus peitub sealses meditsiinisüsteemi rahastuses — iga hambaeemaldus toob arstile tulu tervisekindlustusfirmadelt. Ainuüksi tarkusehammaste eemaldamine toob USA hambaarstidele aastas sisse hinnanguliselt miljard dollarit. Ei ole ime, et nad on väga kiired tange ja skalpelli haarama.

Hammastega seotud probleeme põhjustab puudulik toitumine

Tarkusehammastega on seostatud mitmeid terviseprobleeme ning kahtlemata osadel juhtudel vastab see ka tõele. Krooniline põletik hambajuure all mõjutab tervet keha. Lahtiseks jääb aga küsimus — kas keha põletikunäitajad on tõusnud hambajuure põletiku tõttu või on hoopis halva toitumise tõttu tekkinud ebatasakaal ja põletikule soodne keskkond leidnud lihtsalt ühe väljundi hambajuures?

20. sajandi alguses uuris legendaarne hambaarst Weston A. Price põhjalikult suuõõne haiguste ja üldise tervise seoseid. Muuhulgas vaatles ta põlisrahvaste hõimusid, kes olid kindlaks jäänud oma traditsionaalsele toitumisviisile. Hoolimata sellest, et nad ei harjanud kolm korda päevas hambaid, loputanud suuveega ega nühkinud hambaniidiga, olid nende hõimude elanikud pea 100% kaariesevabad. Price järeldas sellest, et hammaste tervises mängib hügieenist olulisemat rolli toitumine. Võimaldades lõualuu arenguperioodil kehale piisavalt toitaineid, areneb see normaalselt ning mahutab kõik 32 hammast ilma probleemideta ära. Dr Weston Price avastas ka seda, et kui needsamad põlisrahvad hakkasid tarbima suhkrut ja rafineeritud jahu, hakkas nende ideaalselt tervete hammaste olukord kiiresti halvenema.

Miks tarkusehambaid vaja on?

Meie hambad on olulised elavad organid, mis on ühenduses terve kehaga. Akupunktuuri meridiaanide kohaselt on tarkusehambad seotud meie peensoole ja ajuripatsiga. 46% motoorsetest ja sensoorsetest närviteedest ajukoores on seotud suu ja näoga. Iga kord, kui mõni hammas eemaldatakse, häirib see energiavoogu tollele hambale vastavas meridiaanis. Traditsionaalse Hiina meditsiiniharu akupunktuuri meridiaanide süsteemi tuntakse juba üle 5000 aasta ning see näitab olulisi seoseid sinu hammaste ja su liigeste, lülisamba, organite ja näärmete vahel. Lisaks sellele tekib paljudel inimestel peale tarkusehammaste eemaldamist närvikahjustus.

Mitte ükski meie organ ei ole üleliigne või tarbetu — kõigel on kehas oma koht ja otstarve. Võib-olla me ei mõista veel kõiki neid nüansse täielikult, kuid seda enam tasuks ükskõik mille eemaldamisel kümme korda järele mõelda, kas teisi võimalusi ei ole. Sama kehtib ka tarkusehammaste kohta. Kindlasti on vahel olukordi, mil nende kirurgiline eemaldamine on ainuke ja parim lahendus. Kui sa aga selles täiesti veendunud ei ole, siis võta endale aega järele mõelda ning uuri alternatiivseid lahendusi.

Allikas: Telegram