5000 aastat tagasi peatus üks Hiina keiser koos oma saatjaskonnaga looduskaunis kohas. Teenrid hakkasid joogiks vett keetma. Äkki kukkusid kõrval kasvanud põõsalt mõned lehed katlasse, vesi värvus pruunikaks. Keiser Shennong, kes oli andekas teadlane, taipas vett maitstes kohe, et saadud jook ergutab, värskendab ja on üsna maitsev. Nii ilmuski maailma tee.

800 aastat tagasi kirjutas buda munk Lu Yu terve entsüklopeedia tee kohta. Euroopasse jõudis tee tänu portugallastele, kes hakkasid esimestena Hiinaga kaubavahetust pidama.

Üks esimesi laiatarbetee marke oli Lipton, mis sai kättesaadavaks ka keskklassi inimesele. Enne seda oli tee luksusjook. Liptoni tee teeb populaarseks tõsiasi, et tema valmistamisel arvestatakse alati selle maa veekaredust, kuhu teda transporditakse.

Eri maades toodetud teedel on erinevad omadused. India ja Tseiloni teel on terav maitse, kangus, ere värvus. Hiina tee sordid on mitmekesised oma maitsevarjundite poolest, pehmed ja sametised.

Rohelise tee pooldajaid on vähe, sest sel sordil puudub teele omane spetsiifiline lõhn ja maitse. Tegelikult on ta oma toimeainete poolest organismile väga kasulik. Teda kasutatakse ka mitmetes kosmeetikatoodetes — šampoonides, dušigeelides, kreemides ja õlides. Ta viib organismist välja mürkained, reguleerib ainevahetust ja parandab seedeprotsessi.

Näpunäiteid

  • Kui sul on silme all kotid, aseta silmadele kaks kasutamata külma teepakikest, hoia 10 minutit ja su pilk on selge.

  • Paljud ei tea, et tee aitab ka odraiva puhul. Lase keedetud pakil jahtuda, pigista vesi välja, pane soe teepakike silmale. Hoia peal jahtumiseni. Piisab 2-3 protseduurist ja odraiva on kadunud.

  • Kui tunned, et oled külmetunud, mine kuuma vanni ja pane vette paar teepakikest. Kasuta kõige odavamaid sorte, sest maitsel pole siin mingit tähtsust.

  • Nohust vabanemiseks tilguta ninna magusat ja leiget kummeliteed.

  • Ootamatult ilmunud vistrikule aseta soe teepakike, hoia peal, kuni jahtub. Sama meetod aitab ka suuhaavandite, putukahammustuste ja lõikehaavade puhul.

  • Pigmendilaike ja tedretähne aitab kaotada järgnev viis: niisuta vana käterätt kanges tees ja aseta mõneks minutiks näole.

  • Jalgade ebameeldiva higilõhna vastu aitavad teevannid.

  • Pärast kala puhastamist loputa käsi tees.

    Inglaste teerituaal

    Puista eelnevalt kuumutatud kuiva teepuru — 1 tl tassi kohta pluss veel üks kannu jaoks. Vala peale keeva vett ja lase 5 min tõmmata. Soojendatud tassi vala 2-3 spl kuuma piima, siis alles lisa tee.
    Sellist teed (nt Ahmad või Lipton) juuakse ainult piimaga ja kindlal ajal: hommikueine, lantši (kl 13) ja kella viie ajal.

    India jäätee

    300 grammile veele lisa 3 tl India teed, keeda 5 min ja lase seista. Siis lisa 0,5 kl mõned jääkuubikud, vala sellele tee, lisa suhkur ja sidrunilõigud.